Hodžaj 23. oktobra u Beogradu?

0
1025

Enver-Hodžaj

Uprkos najavama da će tkzv. kosovska predsednica Atifete Jahjaga učestvovati na Konferenciji ministara inostranih poslova, finansija i ekonomija zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Beogradu 23. oktobra, kosovsko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je tkzv. ministar ovog ministarstva, Enver Hodžaj, dobio poziv od Evropske komisije da učestvuje na ovom sastanku.

Politički savetnik Hodžaja, Baškim DŽemaj je u izjavi za kosovski portal “Indeksonline”, potvrdio da je Hodžaj pozvan u Beograd, dodavši da se pozivnica tiče, kako je DŽemaj rekao, Hodžajevog “ravnopravnog predstavljanja” sa ostalim ministrima inostranih poslova. Međutim, on nije potvrdio da li će Hodžaj i učestvovati na ovoj Konferenciji.

“Mogu da potvrdim da je ministar Hodžaj prihvatio poziv da učestvuje na sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan u Beogradu, 23. oktobra, gde će biti jednak sa svojim kolegama iz regiona. Ovaj sastanak je nastavak sastanaka i obećanja koja su data na Berlinskoj konferenciji, a u vezi sa daljim odnosima između zemalja u regionu i zajedničkim projekatima,” rekao je DŽemaj.

Da će predstavnici kosovskih institucija učestvovati na sastanku u Beogradu, najavio je početkom oktobra i srpski ministar inostranih poslova, Ivica Dačić, na jednoj od redovnih konferencija za medije ministarstva inostranih poslova.

U izveštaju sa konfrencije se navodi da će zbog prisustva predstavnika kosovskih institucija sastanak biti održan u Gimnič formatu, a što podrazumeva da će učesnici sastanka biti predstavljeni bez nacionalnih, ili statusnih simbola.

“Regionalne evropske integracije će definitivno biti jedna od tema konferencije ministara spoljnih poslova, kao i ministara za finansije i ekonomiju Zapadnog Balkana, a koja će se održati 23. oktobra u Beogradu. Razmotriće se mogućnosti za poboljšanje ekonomskog upravljanja i infrastrukture, a usled razloga učešća predstavnika privremenih institucija samouprave Kosova i Metohije, konferencija će biti održana u Gimnič format, što znači da će učesnici nastupiti bez nacionalnih simbola i indikatora,” navodi se na sajtu srpskog ministarstva spoljnih poslova.

Da Vas podsetimo:  Božanska moć u imenu Srbija

Ukoliko Hodžaj učestvuje na skupu u Beogradu, ovo će biti prvi put da kosovski zvaničnici učestvuju u međunarodnim skupovima koji se održavaju u Beogradu, to jest, prva zvanična poseta kosovskog zvaničnika Beogradu.

Ova moguća poseta Beogradu, prethodi, takođe mogućoj poseti tkzv. kosovske predsednice Atifete Jahjage – Beogradu, a u okviru sastanka Trilateralne komisije u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra.

KoSSev / Srbi na okup

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime