Hohštapler važniji od 55.000 građana

0
990

sasa-mirkovic-2-660x330Republička vlast, predvođena SNS-om otpisala Zaječar, a podržala hohštaplere koji rade šta im je volja

Zaječarski vlastodršci, među kojima je gomila likova sa kriminalnim biografijama, krši sve moguće propise o radu lokalne samouuprave, a republičkoj vlasti koja je u sve to upućena na um ne pada da reaguje. Zbog toga se sve više Zaječaraca pita da li je opstanak potpuno nesposobne i generalno nepoštene vlasti oličene u Saši Mirkoviću, predsedniku tragikomične Skupštine grada, jasan znak da je Republika digla ruke od Zaječara?

Da je Zaječar bankrotirao i da je na sceni opšte rasulo u javnim finansijama ovog grada više nije nikakva novost. Građani se sa time svakodnevno suočavaju u školama, obdaništima, sportu, u višemesečnim kašnjenjima plata, bezbrojnim sporovima radi naplate čak i minornih potraživanja. Jedino nikome živome ovde nije jasno kako lokalna vlast uprkos svemu tome i dalje galantno troši novac dobijen transferima iz budžeta Republike i iz džepova Zaječaraca. Kako to da budžetska inspekcija u ovaj grad nije privirila od početka 2013. godine, a gradska budžetska inspekcija je jednostavno izbrisana iz sistematizacije, pa zaječarski vlastodršci među kojima ima ovejanih lažova i prevaranata, kockara, reketaša, kradljivaca benzina, likova koji su naplaćivali duple dnevnice, zatim onih koji su muvali sa falsifikovanim devizama ili u svojim privatnim preduzećima nemilice varali ljude i banke, odlučuju o trošenju miliona dinara narodnih para isključivo po volji Saše Mirkovića.

Kako ih troše najbolje pokazuje 19. oktobra usvojena Odluka o četvrtom rebalansu budžeta za 2015. godinu koja bi, da nije tužna slika finansijskog stanja u Zaječaru, mogla da se tretira kao svojevrsna finansijska lakrdija, skarabudžena s koca i s konopca. Još više činjenica da Izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta do današnjeg dana nije ugledao svetlo dana.

– Sramota je da odbornici grada Zaječara do 19. oktobra nemaju izveštaj o šestomesečnom izvršenju budžeta, koji su po zakonu morali da imaju najkasnije do 30 jula. Zašto ga nemaju. Zato što tamo piše da je ova vlast zadužila Zaječar za milijardu i 200 miliona dinara. Zbog toga mi to ne treba da vidimo, ali mi to znamo.

Ove reči je za skupštinskom govornicom izgovorio odbornik Ivan Joković, šef odborničke grupe „Zajedno za Zaječar“. Što se tiče pomenutog rebalansa rekao je sledeće:

– Sve što se u ovom rebalansu nalazi, sve je štetno za ovaj grad, građane i njihove porodice. I ovo pokazuje da je sa gradom gotovo. Ako može da se grebne još malo za neku televiziju, za Gitarijadu, za medije itd… Prošli put sam govorio o kreditnom zaduženju od 432 miliona dinara, kojim je trebalo da se refinansiraju sve kreditne obaveze i rekao sam da to neće moći da bude urađeno. Ovim rebalansom se priznaje da sam bio u pravu.

Da Vas podsetimo:  Prvo napadnu i ispljuju, a onda preuzmu ideju

Rebalansom je, da otklonimo nedoumice, budžet za 2015. godinu dimenzioniran 2.541.153.126,12 dinara, a sve ostalo je uglavnom – magla. Najpre je maglovito predviđanje da će navedena cifra biti dostignuta (bez dileme se može predvideti da neće). Drugo je maglovito predviđanje da će grad dobiti kratkoročni kredit od 40 miliona dinara, koji treba da vrati do kraja godine (što verovatno neće uspeti, jer još nisu vraćene ni dve pozajmice uzete od konsolidovanog računa trezora sa obavezom da se vrate do kraja prošle godine) i dugoročni kredit od 96.339.214,00 dinara, koji bi kroz gradsku kasu prošao kao kroz protočni bojler, jer prema prilično pouzdanim informacijama dospele obaveze grada su 800 miliona dinara. Ono što nije maglovito odbornik Joković je prilično plastično obrazložio:

– Kod razdela gradonačelnik novac se daje TV Metropolis, koja je u vlasništvu porodice Mirković. To je sukob interesa. Mirkovićeva TV Best je do sada iz budžeta na razne načine dobila 200 miliona dinara. Evo, ja dajem informaciju i dajem vam priliku da me tužite za ovu izjavu i sa zadovoljstvom ću se odazvati pozivu i ovu izjavu dokumentovati. „Beoton R“ je registrovan u Boru, a ne u Zaječaru, jer nema poverenja u zaječarsku vlast. Firma je vlasništvo porodice Mirković takođe. Pa onda Pinkove zvezdice i ostale šale. Nadalje idemo – 10 miliona za medije. Pa da li ovaj grad samo medije treba da plaća, a mediji trebaju da ćute. Sav njihov posao je da ćute. Da ćute i da reprodukuju ono što se fabrikuje u TV Best. Sada i u Metropolisu ili Moja TV, kako već nadimak ima. Uvek ima nadimak, valjda da se ne uđe u trag…

Posebno i sa razlogom Joković se osvrnuo na raspoređivanje 4.000.000 dinara Opštinskom fudbalskom savezu.

– To je svojevrstan bezobrazluk i uvlačenje Opštinskog fudbalskog saveza u problem, jer novac treba da se da FK Timok, koji je u blokadi 11.000.000 dinara, jer je grdne pare dao TV Best, pa će OFS nekada biti u prilici da aktivira menice prema FK Timok. Aktiviraće menice kao što je aktivirao SPC „Timok“ u iznosu od tri miliona dinara. To su one priče: Aca Lukas, Superliga i tako dalje. Od svega toga uvlače ljude koji rade u FK Timok i Upravni odbor u probleme. Onda, opet imamo neka angažovanja po privremenim i povremenim poslovima, ljude koji sede i ovde u sali, a zaposleni su u Ustanovi za sport u likvidaciji. Zamislite 17 radnika zaposlenih u Ustanovi za sport u likvidaciji. To je krivično delo par exelans…

Da Vas podsetimo:  Kriminal?! Državni sekretar još nije zaseo u fotelju, a već je zavukao ruku u državnu kasu?!

Četvrti dopunski budžet sadrži, verovatno, dobar deo odgovora koliko će na kraju izneti račun za ovogodišnju 49. Gitarijadu, kojoj je rebalansom obezbeđeno novih 15 miliona dinara. Budžetom za 2015. godinu bilo je planirano da se za Gitarijadu izdvoji 34.243.000 dinara, ali je ovim rebalansom taj inznos povećan na 76.699.000 dinara, što uopšte nije ukupna suma, jer na nju treba dodati 4.740.000 dinara koliko je ustanova za kulturu i turizam CEKIT platila za organizaciju 19. moto skupa kao prateće manifestacije Gitarijade i 600.000 dinara, koliko je Pozorište „Zoran Radmilović“ platilo za organizovanje Rock akademije. To je već više od 80 miliona dinara iz budžeta. Šta je bilo sa prihodom od četiri tone piva koje je, po Jokovićevim rečima, prodato na crno niko ne zna.

Zna se da zaječarska vlast očajnički pokušava da dobije bilo kakav kredit da isplati zaostale plate do septembra meseca (one posle septembra će preneti u budžet za narednu godinu) i da plati kapitalne investicije u koje je ušla bez ijedne studije opravdanosti i neretko bez mrve zdravog razuma. Četiri dosadašnje javne nabavke finansijskih sredstava bile su neupešne, a da li će se neka banka prevariti, ili biti politički prinuđena da da kredit lokalnoj samoupravi koja je po svim parametrima bankrotirala i koja ništa ne plaća bez naloga o izvršenju, ostaje da se vidi.

U očekivanju da kredit padne s neba smanjena su planirana sredstva za škole, ustanove u likvidaciji (Turistička organizacija i Centar za kulturu), sredstva za zaštitu životne sredine bez obzira što je po tom osnovu samo od TF Kable ove godine naplaćeno 76 miliona dinara, za poljoprivredu, JP „Direkcija za izgradnju, otkup zemlje za novo groblje.

Osim medija koji dobijaju još pomenutih 10 miliona dinara, Gitarijade o kojoj je već bilo reči, zaključno sa ovim rebalansom za 20 miliona su narasla sredstva za Ustanovu za turizam i kulturu CEKIT, zatim za Ustanovu za sport u likvidaciji za pet miliona dinara. Najveće smanjenje je kod „Direkcije za izgradnju“ (koja je u blokadi već skoro 280 dana, a struju nema već mesecima) za 130,8 miliona (To javno preduzeće bi verovatno bilo likvidirano da nije straha da će poverioci preko suda od grada naplatiti potraživanja od oko 60 miliona dinara). Najveći rast je predviđen za novčane kazne i penale po rešenju sudova sa početnih 43 na 123.6 miliona dinara!? To je gotovo jednako planiranom izdvajanju za 25 zaječarskih osnovnih škola, s tim što će škole u najboljem slučaju dobiti 20-30 odsto od plana.

Da Vas podsetimo:  Je l' baš mora sada kontrola vozača ako se tako širi virus?

Ljudi koji rade u gradskoj upravi i drugim korisnicima budžetskih sredstava ne kriju da je na sceni potpuno rasulo u kome se hohštapleri i grebatori snalaze kao ribe u vodi. Glavni naredbodavac je Saša Mirković, predsednik Skupštine grada, bez čijeg befela ništa ne sme da se radi. Od 90 sednica Skupštine, koliko ih je zakazao od kada je na toj funkciji 88 je bilo po hitnom postupku, a materijal se odbornicima dostavlja neposredno pred početak sednice. Najnoviji izum mu je „objedinjena rasprava“, pa se sve tačke, bez obzira na značaj i oblast na koju se odnose razmatraju zajedno. Pošto su sednice hitne odbornička pitanja su onemogućena. Mirković pod punom kontrolom drži sve elektronske medije u Zaječaru, koji su u ovoj godine za projektno finansiranje podelili 40 miliona, za „ekološko“ izveštavanje još 25 miliona dinara a dinari u krupnim kapima kaplju i iz budžetskim ustanova, bez obzira što ono projektno izveštavanje podrazumeva i izveštavanje o njihovom radu. U celoj toj priči ima i klasičnih prevara, kao što je navodno snimanje promo filma u trajanju od 40 minuta, koji je trebao da bude završen još pre četiri meseca, ali nije, nego je u međuvremenu ugovoreno snimanje novog upola kraćeg filma. Film koji nije snimljen avansno je plaćen Mirkovićevoj Best TV.

Kada se sve sabere stiče se utisak da je Saša Mirković na razne načine među značajnijim korisnicima budžetskih sredstava. Za to pare ne manjkaju i sve to republičke vlasti dobro znaju. Jedino se ne zna zašto ne reaguju?

Vuksan Cerović

zajecaronline.com / Izvor: magazin- tabloid.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime