Hranljiva bundeva: Nezamenjiv prirodni lek koji pomaže kod OVIH bolesti!

0
591
Foto: pixabay.com

Bundeva je jednogodišnja, zeljasta biljka, koja se gaji radi ploda koji može biti težak i po 10 kg. U narodu je poznata i kao dulek.

Sem kao ukusna hrana poput bundevare, čorbe, pečene bundeve, koja je nekada bila odlika siromašnih, a danas je sve više zastupljena po najskupljim svetskim restoranima, plod ove biljke se koristi i kao lek.

Preporučuje se da bundevu (pečenu, sok od bundeve, supa od bundeve)  koriste kao lek osobe obolele od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Ona se preporučuje u ishrani gojaznih osoba i dijabetičara zbog niske kalorijske vrednosti, kao i osobama obolelim od bolesti želuca i tanki creva.

Sok od bundeve smiruje upalu jajnika kod žena, pa se preporučuje u što većim količinama.

Dinstana, neslana bundeva sa malo paradajza i seckanim crnim lukom pomešanim sa malo sira savetuje se kao svakodnevni obrok onih koji imaju zapaljenje bubrega ili bešike. Takođe, ova biljka je dobra i za ublažavanje bolova od proširenih vena. U tom slučaju najbolje je sveže izrendanu staviti kao oblogu i držati par sati.

Kod hipertrofirane prostate seme bundeve treba jesti svakodnevno, a kao antihelmintik preporučuje se kod pojave dečijih glista i pantljičara.

Pri ljuštenju semena bundeve treba voditi računa da se tanka srebrnasto-zelenkasta pokožica ne otkloni jer se u njoj nalazi najviše lekovitih sastojaka.

Ukoliko imate problem sa bradavicama, blago ih trljajte smrvljenim cvetom od bundeve dva puta dnevno, sve dok se ne osuše i same otpadnu.

Ulje od bundevinog semena

Za isceljivanje rana, opekotina i ispucale kože preporučuje se mazanje uljem od bundeve, koje sadrži vitamine A1, B1, B2, B6, C, D, E, K, kao i kalcijum, magnetijum, kalijum, cink. U njemu se, takođe nalazi više od 60 % nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima.

Da Vas podsetimo:  IZBOR ZANIMANjA

Ovo ulje sadrži i visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, koje povećavaju energiju i poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, obezbeđuju lep izgled kože i bolje funkcionisanje mozga. Reguliše i nivo holesterola i smanjuje mogućnost pojave kamena u bubrezima.

Izvor: opanak.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime