15.1 C
Belgrade
petak, 22. oktobra 2021.
Naslovna Aktuelno Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Hristos vaskrse!

Vaistinu vaskrse!

0
2043

Hrišćani širom sveta danas će obeležiti Uskrs po julijanskom kalendaru, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: „Hristos vaskrese“ i „Vaistinu vaskrese“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može „pasti“ u razmaku od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

isus

BLAGODETNI OGANj STIGAO U HRAM SVETOG SAVE

Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu brojni vernici dočekali su oko 22.30 Blagodatni oganj, koji je danas prenet iz crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Jerusalimu, a povodom Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Da Vas podsetimo:  Test inteligencije

Blagodatni oganj je u Beograd donela delegacija Srpske pravoslavne crkve sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.

Svetosavski plato na Vračaru bio je ispunjen vernicima i obasjan svetlošću sveća, a dolazak blagodatnog ognja propraćen je zvukom crkvenih zvona.

Ispred Hrama Svetog Save se nalazila postrojena garda Vojske Srbije. Plamen koji je prethodno dočekan na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ predat je u hramu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, pored kojeg je stajao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ognjem iz Jerusalima svečano su upaljeni svežnjevi od po 33 sveće koje su nosili vernici i koje simbolizuju godine Hristovog života. Nakon toga zapaljena su kandila u hramu.

„Silazak Blagodatnog ognja“ smatra se najvećim čudom u Svetoj zemlji i veruje se da se on javlja iz središta kamena na kojem je, po verovanju, ležalo telo Isusa Hrista u grobu nakon raspeća.

Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine. Nakon ceremonije predavanja Svetog ognja i litije oko hrama, u ponoć će početi i arhijerejska Uskršnja liturgija, koju služi patrijarh Irinej.

U Sabornoj crkvi u Beogradu sutra u 9.00 liturgiju će služiti vladika toplički Arsenije, vikar patrijarha Irineja.

novosti.rs

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime