Hronika Šesti protest „Srbija protiv nasilja“: Studenti skandirali „studenti ne ćute“ i „Vučiću, odlazi!“

1
113

Šesti protest „Srbija protiv nasilja“ počeo je u 18 časova, okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije, nakon obraćanja govornika građani će krenuti ka zgradi Vlade Srbije oko koje će biti oformljen prsten
Hadži Nenad Maričić: Ako ne budu odgovorili na zahteve, protesti će dobiti novi oblik

„Tražimo da se iduće nedelje u Skupštini izglasa opoziv Bratislavu Gašiću, očekujemo smenu REM-a. Dosta je bilo sa igranjem sa strpljenjem ljudi. Još jednom poručujemo sa ovog mesta – ispunite zahteve do kraja sledeće nedelje“, rekao je on.
U ime organizatora poručuio je sledeće:

„Govorim u ime organizatora. Ako do kraja sledeće nedelje ne budu ispunjeni zahtevi, protesti će dobiti novi oblik. Nema nazad! Zato pozivam sve da dođu u što većem broju. Pobeda je pred nama. Gotov je!“, rekao je glumac Hadži Nenad Maričić.

Milan Marić: Želim da svom detetu ostavim Srbiju koju moja generacija nije imala

„Moja generacija je odrastala u ratovima, inflacijama, kriminalu. Odrastali smo gledajući naše roditelje zbunjene, uplašene, u redovima, ponižene… Ja ne želim da svom detetu budem zbunjen i uplašen. Želim da svom detu budem srećan, a ne pognute glave. Želim da mu ostavim Srbiju koju moja generacija nije imala, da mu ostavim zemlju u kojoj može da bude dete. I znam da to možemo svi. Živela ljubav, živela sloboda“, poručio je glumac Milan Marić.

Pilot Saša Jovanović: Tražim pravdu za svoje kolege

Pilot Saša Jovanović, kolega i prijatelj poginulog Omera Mehića, pričao je o nepravdi prema vojnicima naše države, kako je rekao – „vojnim veteranima, ratnim invalidima, vojnim beskućnicima i svim časnim ljudima koje je ova država iskoristila i zaboravila“.

„Danas sam ovde sa vama jer tražim svoje kolega vazduhoplovce, koji su pre osam godina stradali jer je neko želeo da se tog dana promoviše i prikaže u najboljem svetlu. Stradalo je šest dobrih ljudi i

Da Vas podsetimo:  Svi Vučićevi izbori – Normalizacija nenormalnosti

Seka Sablić: Nasilje je kada pravda nema

Glumica Seka Sablić rekla je obraćajući se okupljenima da je došla na proteste zato što smo svi protiv nasilja.

“Nasilje je kada pravda nema, kada je pravda jedva dostižna, to je nasilje, nasilje je otimanje zemlje, vode i vazduha, to je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su isterani sa svojih radnih mesta bez objašnjenja i kojima zarade nisu isplaćene“, istakla je Sablićeva.

Školski primer nasilje je, kako je naglasila, Narodna skupština, kao i „jeftino i tabloidno prozivanje glumaca“.

Nasilje nad građanima je, dodaje, da ne mogu da stignu do lekara, nasilje je iz dana u dan gledati poljoprivrednike kako prosipaju tone mleka.

“Nasilje je da Srbija ne može da gleda televiziju, sve kanale koje može da gleda Beograd. Ako oni veruju u svoje istine, zašto se plaše takozvanih tajkunskih televizija“, upitala je Seka Sablić.

„U atmosferi nasilja se ne živi“

Sve je više transparenata i poruka koje građani nose i koje će biti ostavljene ispred zgrade Vlade ili Ministarstva prosvete.

Među njima su i „U atmosferi nasilja se ne živi“, „EPS u ruke države“, „Škola nije jednako tržište“.

Kartonski likovi Vučića, Brnabić, Mitrovića, Zekić u zatvorskim odelima

Deo građana došao je do Skupštine noseći zastavu Sretenjskog ustava, ali i kartonske figure sa likovima Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dragana Vučićevića, Olivere Zekić i Željka Mitrovića u zatvorskim odelima.

Srbija protiv nasilja

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime