Hronologija stradanja srpske dece 1991-2001 – mesec januar

0
284

Hronologija ima za cilj da sačuva sećanje na žrtve srpske nacionalnosti ubijene i stradale za vreme građanskih ratova na teritorijama bivše SFRJ ali i tokom posleratnog perioda, dakle period od 1991. pa sve do 2001. godine.

Deca su oduvek bila i ostala najranjivija kategorija svih ratnih sukoba a opšte-poznata je činjenica da su zločini nad srpskom decom do danas ostali neprocesuirani, nekažnjeni a mnogi i potpuno zaboravljeni. Deca srpske nacionalnosti ubijana su i stradala širom bivše zajedničke države – i u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Iako su nevine žrtve u najvećem broju slučajeva bile srpske nacionalnosti, neprijatelj je ubijao civile i decu drugih nacionalnih pripadnosti koja su takođe obuhvaćena popisom.

Napominjemo da sve žrtve i sva ubijena- stradala deca imaju svoje fotografije ali su ovde objavljene samo one javno dostupne na portalima, sajtovima, i u javnim publikacijama posvećenim stradanju srpskog naroda.

U nameri da otrgnemo od zaborava stradanje dece srpske i drugih nacionalnosti tokom ratnih dešavanja objavljivaćemo svakog meseca podsetnik u vidu hronologije po godinama: od 1991. do 2000. godine. Tokom januara 1991. godine nije registrovano stradanje dece srpske nacionalnosti, ali su zabeleženi brojni incidenti naročito na teritoriji Hrvatske (najmanje jedanaest slučajeva) gde su deca zbog svoje srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovesti bila fizički napadnuta i izložena diskriminaciji i segregaciji. Takvi incidenti najviše su bili prisutni u Istočnoj Slavoniji. Tokom januara 1992. godine ubijeno je troje dece i to na području Hrvatske – dvoje je masakrirano u klasičnoj egzekuciji sa svojim roditeljima u mestu van borbenih dejstva, dok je treće dete ubijeno tokom granatiranja srpskog sela.

U januaru 1993. godine ubijeno je i stradalo osamnaestoro dece, među kojima je devetoro ubijeno na području srebreničke regije za vreme velikih pokolja u Kravici, Skelanima kao i tokom napada na susedna mesta. Za vreme januara 1994. smrtno je stradalo osmoro dece, dok su u mesecu januaru poslednje ratne godine registrovana tri smrtna slučaja. Tragedije su nastavljene i kasnije pa su ratne posledice u januaru 1996. odnele još tri dečija života. Na Kosovu i Metohiji tokom januara 2000. godine je ubijena jedna devojčica a ovom spisku su pridodata još dva imena lica koja su teško ranjena kao deca u napadima Armije BiH usled čega su obolela i preminula u godinama koje su usledile.

1992. godina

BELJAK ?

1982 – ubijen iz vatrenog oružja sa bratom i roditeljima Damirom i Anicom u januaru 1992. u svom porodičnom domu u Samoboru (Hrvatska) od strane Branka Starčevića, Hrvata iz Gline. Četvročlana porodica Beljak je okrutno ubijena, a imena dece nisu navedena u medijskim izveštajima osim podatka da su imali četiri i deset godina u trenutku stradanja

 

BELJAK ?

1988 – ubijen iz vatrenog oružja sa bratom i roditeljima Damirom i Anicom u januaru 1992. u svom porodičnom domu u Samoboru (Hrvatska) od strane Branka Starčevića, Hrvata iz Gline. Četvročlana porodica Beljak je okrutno ubijena, a imena dece nisu navedena u medijskim izveštajima osim podatka da su imali četiri i deset godina u trenutku stradanja

 

DRAGAŠ NIKOLA

1974 – dečak srpske nacionalnosti, živeo u mestu Drljača, opština Sisak. Ubijen je 02.01.1992. u svom selu na pragu porodične kuće prilikom granatiranja ovog mesta od strane hrvatske vojske. Tom prilikom ranjeno je više meštana. Selo je spaljeno i razoreno tokom akcije „Oluja“ kada je ubijeno i masakrirano jedanaest civila.

 

1993. godina

SOLDAT GVOZDEN

Gvozden je rođen 11.10.1977 i živeo je sa porodicom u sarajevskom naselju Hadžići – Ul. Slobodana Principa Selje X-L. Ubijen je 01.01.1993. prilikom artiljerijskog napada muslimanskih snaga na stambene zgrade u Hadžićima. Tada je ranjeno više građana, a tokom rata je ubijen i Gvozdenov otac. Imao je četrnaest godina. Sahranjen na groblju Bare, pa na bratunačkom groblju gde je porodica izbegla nakon rata.

Da Vas podsetimo:  Događaj koji je bio povod za NATO bombardovanje – 25 godina od slučaja Račak

BOGIĆEVIĆ NOVICA

Novica je rođen 07.02.1976 i živeo je sa porodicom u mestu Šiljkovići, MZ Kravica, opština Bratunac. Teško je ranjen kao civil rafalom iz vatrenog oružja u svom dvorištu prilikom napada muslimanskih snaga na pravoslavni Božić – 7. januara 1993. godine. Preminuo je na nosilima istog dana od rana zadobijenih u napadu. Tom prilikom ubijen je njegov otac, a majka je teško ranjena. Muslimanski vojnici iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića ubili su tog dana 49 meštana, uglavnom starije dobi. Novica je u trenutku ubistva imao šesnaest godina

KOVAČEVIĆ VLADIMIR

1977 – živeo u Prijedoru – poginuo, smrtno stradao na Badnji dan 06.01.1993. na području Prijedora. U trenutku stradanja imao je petnaest godina

 

 

RADOVIĆ RADENKO

Radenko je rođen1974. i živeo je u mestu Šiljkovići, MZ Kravica, opština Bratunac. Ubijen je mučki 07.01.1993. u svom selu na pravoslavni Božić dok su meštani proslavljali najveći srpski praznik. Snage pod komandom Nasera Orića iz Srebrenice napale su Kravicu i okolne zaseoke i tom prilikom masakrirali 49 civila, žena, dece i staraca. Radenko je usmrćen hicima iz automatske puške a telo je kasnije masakrirano. U trenutku ubistva imao je osamnaest godina.

MILOŠEVIĆ SANJA

Sanja je rođena 04.06.1975 i živela je u Srbiji a poginula je – smrtno stradala 08.01.1993. godine za vreme trajanja rata u SFRJ. Sahranjena u Srbiji.

 

 

RADOVANOVIĆ MIKA

Mika je rođen 03.01.1975. u Loznici, živeo je sa porodicom u mestu Jasenica, opština Zvornik. Ubijen je kao civil na veliki praznik Svetog Stefana 09.01.1993. tokom napada muslimanskih snaga na srpska sela Jasenica i Kiseljak, opština Zvornik.

 

SEFEROVIĆ MIRZA

11.09.1979 – dečak bošnjačke nacionalnosti, živeo sa porodicom u Tesliću. Ubijen je 11.01.1993. zajedno sa ocem Miralemom i komšijom Ibrom Alićem u centru Teslića tokom granatiranja autobuske stanice i civilnih ciljeva u gradu od strane pripadnika muslimanske vojske iz Tešnja. Mirza je u trenutku ubistva imao nepunih četrnaest godina.

 

MUČIBABIĆ ILIJA

01.08.1977 – rođen i živeo u mestu Grabovica, MZ Mišari, opština Vlasenica. Ubijen 14.01.1993. godine od strane muslimanske vojske. Tokom rata muslimanski vojnici su ubili i njegovog brata. U trenutku ubistva imao je šesnaest godina.

 

 

DIMITRIJEVIĆ ALEKSANDAR

16.03.1988 – živeo je u Žabokvici, MZ Skelani, opština Srebrenica sa roditeljima i dva brata. Aleksandar je ubijen snajperom 16. januara 1993. prilikom napada muslimanskih vojnika, pripadnika 28. divizije „Armije BiH“ na Skelane kod Srebrenice. Tog dana ubijen je i njegov brat, dok je drugi brat teže ranjen. Aleksandar je pogođen snajperom u potiljak i preminuo je na licu mesta. Muslimanski vojnici iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića ubili su tog dana 69 meštana, među kojima 24 žene i petoro dece. U trenutku ubistva imao je četiri ipo godine.

DIMITRIJEVIĆ RADISAV

14.06.1981 – živeo je u Žabokvici, MZ Skelani, opština Srebrenica sa roditeljima i dva brata. Smrtno je ranjen snajperom 16. januara 1993. prilikom napada bošnjačkih vojnika, pripadnika 28. divizije „Armije BiH“ na Skelane kod Srebrenice. Radisav je zadobio teške povrede kičme i prebačen je na VMA gde je nakon šest meseci preminuo. Muslimanski vojnici iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića ubili su tog dana 69 meštana, među kojima 24 žene i petoro dece. U trenutku ubistva imao je dvanaest godina.

RISTIĆ MITRA

1974 – živela je sa roditeljima i dva brata u selu Kušići, MZ Skelani, opština Srebrenica. Ubijena je 16.01.1993. u podrumu porodične kuće u Skelanima prilikom napada muslimanske vojske iz Srebrenice. Tada su muslimanski vojnici provalili u dom Ristića. Najpre su zarobili i zapalili glavu kuće, mitrinog oca Novaka a potom u podrumu zlostavljali Mitru i njenu majku Ivanku kao i komšinicu Mileniju Janković koja se kod njih skrivala. Tada su zarobili Mitrinog brata Miću čiji posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. Muslimanski vojnici iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića ubili su tog dana 69 meštana, među kojima 24 žene i petoro dece. Mitra je u trenutku ubistva imala osamnaest godina.

Da Vas podsetimo:  U Americi tačno prije 80 godina objavljena poštanska karta sa likom Draže!

RISTIĆ MIĆO

Mićo je rođen 25.07.1977 i živeo je sa roditeljima, bratom i sestrom u selu Kušići, MZ Skelani, opština Srebrenica. Zarobljen je 16.01.1993 kao dečak u Skelanima prilikom napada muslimanske vojske iz Srebrenice. Tada su zlostavljane i ubijene Mićina majka Ivanka i sestra Mitra, dok je otac živ zapaljen. Postoje indicije da je Mićo odveden u logor u Srebrenicu ali da tamo nikada nije stigao. Nije poznata lokacija njegovog ubistva. Mićini posmrtni ostaci još nisu pronađeni i on se vodi kao nestalo lice. Muslimanski vojnici iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića ubili su tog dana 69 meštana, među kojima 24 žene i petoro dece. U trenutku nestanka imao je četrnaest godina.

TRIVKOVIĆ MILENKO

12.03.1979 – živeo u mestu Donja Misoča, opština Ilijaš, Sarajevo. Poginuo, ubijen, poginuo 17.01.1993. na području Donje Misoče, opština Ilijaša od minsko-eksplozivnog sredstva ili granate. Imao je trinaest godina.

 

 

BODIROGA TANJA

16.06.1979 – živela je u mestu Mrakovo, u sarajevskoj opštini Ilijaš. Teško je ranjena na praznik Bogojavljenje 19.01.1993. od eksplozije granate u Mrakovu kod Ilijaša (Sarajevo) prilikom artiljerijskog napada muslimanskih snaga na civilne ciljeve. Od zadobijenih povreda preminula je narednog dana u bolnici u Beogradu. U trenutku ubistva imala je četrnaest godina.

 

 

PEJIĆ DALIBOR

04.06.1983 – rođen u Bosanskom Šamcu. Teško je ranjen 22.01.1993. u dvorištu porodične kuće u mestu Tursinovci, opština Bosanski Šamac od posledica granatiranja hrvatske vojske sa teritorije Republike Hrvatske. Prevezen je u bolnicu u Modriči gde je pao u komu i od zadobijenih povreda preminuo. U trenutku ubistva imao je devet godina.

 

 

 

JOTANOVIĆ ALEKSANDAR

1978 – rođen i živeo u mestu Maslovare, opština Kotor Varoš. Preminuo je 27.01.1993. od povreda nanetih vatrenim oružjem nekoliko dana ranije od strane muslimanske vojske. U trenutku smrti imao je četrnaest godina

 

 

PAVLOVIĆ MILADA

19.06.1975 – učenica, rođena je u mestu Lipenovići a živela je u Rakovcu, Bratunac. Ubijena je 30.01.1993. u centru Bratunca tokom granatiranja civilnih ciljeva u gradu koje su izvršili muslimanski vojnici, pripadnici tzv. Armije BiH iz Srebrenice. U trenutku ubistva imala je sedamnaest godina. Dva meseca kasnije tokom granatiranja Bratunca poginuo je i njen brat Mikajlo.

 

VASIĆ NOVICA

Novica je rođen 1986. i živeo je u mestu Skelani, opština Srebrenica gde je i smrtno stradao 1993. godine u Drini (moguće tokom bekstva)

 

 

1994. GODINA

GORICA KOSTOVIĆ

1992 – poginula kao civil 01.01.1994. na području opštine Foča gde je i bila nastanjena. U trenutku stradanja imala je dve godine.

 

 

 

SLAVICA ĆUBIĆ

1981 – ubijena u novogodišnjoj noći između 31.12.1993. i 01.01.1994. godine u mestu Laktaši. Usmrćena je zrnom ispaljenim iz vatrenog oružja. Slavica je u trenutku ubistva imala dvanaest godina.

 

 

PETKOVIĆ BILJANA

06.03.1985 – živela u Ulici Ilija Englela, opština Novo Sarajevo. Ubijena je 03.01.1994. kada je izašla da se poigra i sanka sa svojim drugarima iza zgrade gde je živela. Tada je na snazi bilo primirje koje je trajalo nekoliko dana. Usmrćena je na sankama od eksplozivne naprave nepoznatog kalibra koja je bačena neposredno pored nje. Od eksplozije je samo Biljana tog dana ubijena a počinioci nikada nisu pronađeni. U trenutku ubistva imala je osam godina.

 

PANIĆ DANIJEL

Danijel je rođen 1989. i živeo je u Prijedoru sa porodicom. Smrtno stradao, poginuo kao civilna žrtva 03.01.1994 na području Prijedora. U trenutku stradanja imao je četiri godine.

Da Vas podsetimo:  Da se ne zaboravi!

 

 

 

KUJUNDŽIĆ BORIS

08.09.1976 – učenik, rođen i živeo u mestu Čelebići, opština Konjic. Ubijen je od muslimanskih formacija 08.01.1994. prilikom napada na mesto Kvanj, opština Konjic. Boris je u trenutku ubistva imao sedamnaest godina.

 

 

JOVIĆ NIKOLA

Nikola je rođen 1990. i živeo je sa porodicom u Vinkovcima. Ubijen je 14.01.1994. kada su hrvatski ekstremisti u kasnim večernjim satima bacili bombu na kuću čuvenog novinara Branka Petkovića, koja se nalazila u Splitskoj ulici br. 39A, u centru Vinkovaca. U ovom bezumnom aktu nasilja ubijen je Brankov trogodišnji unuk Nikola Jović, njegov otac Goran (34) je teško ranjen, dok je majka Jelena zadobila lakše povrede.

PAŠALIĆ SVJETLANA

1985 – nepoznate nacionalnosti, živela u mestu Zahalj, opština Zenica gde je i ubijena 25.01.1994. godine. U trenutku ubistva imala je osam godina.

 

 

OGRIĆ SAMIR

09.10.1982 – živeo u Doboju, poginuo je 28.01.1994. od granate u Doboju ispred kuće svog rođaka igrajući se sa ostalom decom. Imao je jedanaest ipo godina u trenutku pogibije.

 

 

1995. godina

SAVIĆ MILJAN

1988 – živeo u opštini Foča. Poginuo je, smrtno stradao tokom 1995. godine na području opštine Foča gde je i bio nastanjen. U trenutku stradanja imao je šest ipo godina.

 

 

 

PAVLOVIĆ DRAGAN

04.11.1985 – živeo je sa porodicom u mestu Gornja Kamenica, opština Zvornik. Poginuo je 30.01.1995. od eksplozije tromblona, granate u mestu Kamenica kod Zvornika. Tom prilikom ranjeni su Draganova sestra i još jedan dečak. U trenutku stradanja imao je nepunih deset godina.

 

 

KEKIĆ ELVIR

01.01.1977 – Musliman, živeo u Velikoj Kladuši. Ubijen, poginuo 29.01.1995. u napadu pripadnika 5. korpusa tzv. Armije BiH na područje Zapadne Bosne. Imao je sedamnaest godina

 

1996. godina

BJELICA BOJAN

15.08.1981 – živeo je u Trnovu sa porodicom. Preminuo od rana zadobijenih u eksploziji 10.01.1996 na području opštine Trnovo od povreda zadobijenih u eksploziji koja se desila u porodičnoj kući familije Guja u Ulici Obrena Andrića bb. Imao je petnaest godina

 

MARJANOVIĆ DRAGAN

20.10.1981 – dečak iz mešovitog srpsko-bošnjačkog braka, rođen je u mestu Šikulje, Lukavac. Živeo je sa porodicom u mestu Kakmuž, Gračanica gde je ubijen, poginuo 24.01.1996. od eksplozije mine, granate zaostale iz rata tokom granatiranja ovog mesta od strane muslimanske vojske. Imao je petnaest godina.

 

 

 

KUKIĆ BOJAN

01.11.1982 – živeo je u sarajevskom naselju Vogošća, u Ul. Moše Pijade. Ranjen je 26.01. a preminuo je u bolnici 31.01.1996. od posledica ranjavanja usled eksplozije bombe. Imao je trinaest godina

 

 

2000. godina

ŠABIU MERITA

1989 – građanka SRJ, albanske nacionalnosti, rođena i živela u mestu Vitina, AP Kosovo i Metohija, Srbija. Meritu je namamio pa višestruko silovao i ubio američki vojnik Frenk Rongi 12. januara 2000. i to pedeset metara od njene kuće. Telo je nakon ubistva odložio u obližnju šumu a policija je nakon prijave nestanka pronašla leš devojčice dan kasnije. Ovaj slučaj dobio je veliku medijsku pažnju i otvorio pitanje zlostavljanja civila od strane američkih vojnika na Kosovu i Metohiji. Ubici je suđeno pred vojnim sudom.

Preminuli od posledica ranjavanja

STANKO KULAŠEVIĆ

27.07.1979 – rođen u Priboju (Srbija) a živeo je sa porodicom u zaseoku Jelići, mesto Trnavci, opština Rudo. Ranjen je 13.01.1993. ispred porodične kuće od metka u predelu grudnog usled čega su nastupile teške komplikacije usled kojih je Stanko preminuo nekoliko godina kasnije. Stanko je u trenutku ranjavanja imao trinaest godina.

 

RADOVANOVIĆ DRAGANA

28.11.1975 – teško ranjena 31.01.1993. od muslimanske granate ispaljene na naselje Lukavica, na lokalitet u kojem je bila privremeno smeštena. Preminula je od zadobijenih povreda. U trenutku teškog ranjavanja imala je sedamnaest godina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime