Hrvati doneli odluku: Zao duh prošlosti je pušten iz boce

4
1768
CC0 / Pixabaxy

Nalaz hrvatske Komisije za suočavanje sa prošlošću pokazuje da se hrvatsko društvo još traži. Radi se o kompromisnom nalazu, koji nije rešio ništa.

Dok se u Španiji uklanjaju poslednji spomenici koji podsećaju na profašističku diktaturu generala Franciska Franka, dok se u Italiji vode rasprave kako stati na put pravljenju svojevrsnog svetilišta od groba italijanskog fašističkog vođe Benita Musolinija, dok je u Portugaliji fašistički diktator Oliveira Salazar gotovo zaboravljen kao ružan san, Hrvatska ide mimo civilizovanog sveta.

Hrvatska vladina Komisija za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, koju je premijer Andrej Plenković oformio posle bure oko postavljanja spomen-ploče poginulim pripadnicima „Hrvatskih odbrambenih snaga“ (HOS) u Jasenovcu, donela je zaključak prema kome je upotreba ustaškog pozdrava „Za dom — spremni!“ prihvatljiva ako se odnosi na ovu jedinicu, kao izuzetak od pravila.

U drugim situacijama, ovaj pozdrav je protivustavan, preporuka je Komisije. Akademik Zvonko Kusić, predsednik Komisije, objasnio je da bi se, prema preporukama, „Za dom — spremni“ u grbu HOS-a mogao koristiti kao izuzetak u vezi sa situacijama, mestima ili grobljima gde su devedesetih poginuli pripadnici HOS, ali nikako za, kako je rekao, široke komemoracije.

Crvena zvezda petokraka i drugi komunistički simboli, prema nalazu Komisije, nisu sporni, rekao je Kusić.

„Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni, oni imaju i negativnu konotaciju u vezi sa kršenjem ljudskih prava i masovnim zločinima, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je ovaj deo koji se odnosi na antifašističku borbu nesporan“, rekao je Kusić.

On je dodao da preporuke predviđaju da se, u slučaju da se oznake koriste za promovisanje mržnje ili nasilja, to eventualno može urediti zakonskim aktima.

Da Vas podsetimo:  Nova uređivačka politika našeg portala

Nalazi Komisije pokazuju da se Hrvatska još traži, kaže istoričar Čedomir Antić.

„Oni su, skoro trideset godina pošto su izvršili raskid sa prethodnim režimom, iako su zadržali mnoge njegove tekovine, odlučili da donesu odluku oko simbola. I onda su, da se ne bi zamerili nikome, spojili fašističke i komunističke elemente i doneli su očekivanu odluku da, kao zabranjenu i nepoželjnu oglase ustašku ikonografiju, a na neki način su kriminalizovali petokraku time što neko ko bi sada osnovao komunističku partiju, ne bi smeo da koristi petokraku“, objašnjava Antić.

Odluka odražava suštinu politike Andreja Plenkovića, koja je, kako Antić kaže, ni tamo ni ovamo.

„Mislim da time nisu rešili problem. U vreme dok je Tuđman bio na vlasti, on je javno stavio do znanja da neće tolerisati ’Za dom — spremni‘. To je moglo da prođe u ratu kod nekih formacija koje su bile paravojne i koje su bile pod posrednom, a ne neposrednom komandom ZNG ili Hrvatske vojske, a u principu, on to nije dozvoljavao. Ovo je sada ista meta, isto odstojanje, s tim što je u međuvremenu nastao čitav pokret koji traži dekriminalizaciju pozdrava ’Za dom — spremni‘“, kaže Antić.

Nalaz Komisije povodom korišćenja ustaškog pozdrava je, kako Antić kaže, truli kompromis kojim se Hrvatska svrstala uz one centralnoevropske i istočnoevropske zemlje koje za svoje osnivače smatraju i one koji su podržavali Sile osovine i bili poklonici nacizma.

Nalaz Komisije pokazuje da je Hrvatska u poslednjih deset godina prošla kroz određenu vrstu promena. Podsećamo, pre deset godina u Splitu je takođe podignut spomenik poginulim pripadnicima HOS. I na njemu se nalazio ustaški pozdrav. Međutim, u roku od sat vremena policija je sa spomenika ostrugala poklič. Kao i sada, i tada je na vlasti u Hrvatskoj bio HDZ, dok je premijer bio Ivo Sanader.

Da Vas podsetimo:  Zapad hiljadu godina – od Velike šizme – deli Srbe i od Drine pravi granicu

Nalaz Komisije nema, kaže Antić, veze ni sa Drugim svetskim ratom, ni sa poslednjim ratom, niti sa odnosom Hrvatske prema nacizmu. To je priča o savremenoj Hrvatskoj.

„Hrvatska 2008. bila je više uverena da je pobedila u ratu i da je uspešna država, nego današnja Hrvatska. I to je problem. Došla je oseka, duhovi prošlosti su se probudili. Sanader je očigledno bio državnik većeg formata, iako mogu za njega da nađem reči i pokude i pohvale. Hrvatska, otkada je ušla u EU, suočava se i sa pozitivnim i negativnim efektima ulaska. A potom, što nije manje važno, ona sada ima priliku da se bez nacionalne mobilizacije konačno suoči sa nacionalnim problemima“, kaže Antić.

Prvo je nacionalna mobilizacija organizovana zbog rata i izgona Srba, potom zbog ulaska u EU, danas više nema nacionalne mobilizacije, ali građani i dalje napuštaju Hrvatsku, ideološki sukobi su i dalje duboki, država je i dalje duboko klerikalizovana, a prosečna plata je sa 44 odsto prosečne plate u EU pala na 37 odsto od 2013.

„Da li je to trajni trend ili je samo sada tako, drugo je pitanje, ali to sve ima svoje reperkusije. I sa tim treba da se nosi jedan političar kakav je Plenković. Ne potcenjujem ga, ne verujem da ga i poznajem dovoljno dobro da bih ga ocenjivao, ali hajde da ga uporedimo sa Sanaderom ili Tuđmanom ili sa Tuđmanovim birokratama, od Manolića do Valentića, koji su vodili vladu, pa vidimo razliku“, kaže Antić.

No, ipak, kako rešiti problem duboke radikalizacije hrvatskog društva? Šta će se sada dogoditi, posle Komisijine preporuke da je ustaški poklič u nekim situacijama prihvatljiv?

Direktor informaciono — dokumentacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ubeđen je da hrvatski sudovi više neće suditi onima koji javno ispoljavaju svoja fašistička ubeđenja.

Da Vas podsetimo:  Naručeno političko buđenje

Sa druge strane, on se poziva na odluke Evropskog suda u Strazburu, prema kojima ispada da nije moguće suditi sve fašističke ispade i zabraniti sve fašističke simbole, ako nema namere za rehabilitaciju tog sistema.

Nije dobro apsolutno zabraniti bilo šta, jer se sama zabrana može vratiti, kao bumerang. Tada fašistički simboli počinju da se upotrebljavaju masovno, kaže Štrbac, a to je, prema njegovim rečima, slučaj i u Hrvatskoj. Ono što je, kako kaže, prava umetnost, jeste kako upotrebu fašističkih simbola lokalizovati, da se ne upotrebljavaju masovno, na primer, na stadionima.

„To nije moguće uraditi nikakvim dekretom, nikakvim zakonom. To je moguće dugogodišnjim, intenzivnim odgojem mlađih generacija. U Hrvatskoj i ranije, ali intenzivno od devedesetih, mladost se indoktrinira u mržnji prema svemu što je srpsko. I sada su već stasale generacije koje su se rodile početkom rata, preuzimaju razne funkcije. Sada imate situaciju da mlađi ljudi više mrze ono što je srpsko nego ranije generacije sa kojima smo živeli u zajedničkoj državi zato što je indoktrinacija mnogo jača“, kaže Štrbac.

Koliko je vremena potrebno, pita se Štrbac, da bi svi segmenti društva delovali u suprotnom pravcu?

Nikola Joksimović

rs.sputniknews.com

4 KOMENTARA

  1. Ko podržava SNS podržava daljnje sakaćanje i nestajanje Srbije. Pa do kada više gaženje Srba i Srbije zbog ljigavca koji pristaje na sve ucene i ispunjava sve zahteve eu, amera i vatikana? Kaže pristaje da svi nešto izgube zbog čistih granica sa Kosovom zbog ulaska u eu. Pa Hrvatska je ušla u eu s nečistim granicama i sada vodi spor sa Slovenijom i nikome ništa. Prihvaća da Srbija nema pravo na Kosovo zbog lošeg ponašanja srpske vojske na Kosovu kako kaže eu. Ista ta eu koja je pomogla Hrvatskoj da izvrši genocid nad Srbima u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj. Pa kako ustaška Hrvatska miljenica eu, vatikana i amera nije izgubila pravo na Krajinu nakon genocida. Kako to da se ljiga hvala šta je učinio i šta sve nudi hrvatskoj manjini u Srbiji dok ga ne brine da Srbi u XXI veku u Hrvatskoj nemaju struje, vode, puteva ni ćirilične table? Kaže ljiga da mi ne možemo imati srpsku vojsku u Srbiji jer bi povredili nacionalne manjne. Ali mu je u redu da Hrvatska ima hrvatsku vojsku i ako to vređa srpsku i ostale manjine u Hrvatskoj. Hrvatski sabor slika i prilika eu odobrio je ustaški pozdrav za dom spremni ponosi se ustaštvom i fašizom ali im to ne smeta da budu u eu niti smeta eu. Haški sud je pusto hrvatske, bošnjačke i šiftarske zločince a politički samo osudio Srbe. Ti vučkovi prijatelji zasuli su naš narod radioaktivnim bombama bez dozvole veća eu i Srbiju zagadili na 1.000 godina. Stalno jurca na dogovore gde jedino on ispunava sve uslove čitaj NAREDBE dok šiftari, rvati i ostali ništa. Zajednicu srpskih opština i suđenje šiftarskim zločincima će da gledamo malo sutra. Tek posle novih i novijih ustupaka vučka. Dok Srbi koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i Krajini uz pomoć eu, vatikana i amera nisu dobili autonomiju bez obzira šta su rvati izvršili genocid nad Srbima. Albancima nude drugu državu što nema ni jedan narod na svetu ali mali vučko ni da bekne ne zna. Za njega su trećerazredni političari iz Hrvatske, Bosne ili Kosova pojam a on je za njih mali Ivica koji ispunjava sve njihove želje, beda od čoveka. On trguje Srbijom ko da mu je otac ostavio hej bedo a narod? Kaže Merkelici ako treba pljuvat ćemo po grobovima naših predaka sve za nejasnu budućnost koju mu nude. Ali glavni krivac je naš narod niko drugi kukavice koje čekaju da nas braća Rusi brane dok narod glumi hrabrost i veličinu o ne slogi mislim da ni ne treba. Za sve naše susjede vrede jedni standari čerupajte Srbiju a za Srbe budite tiho i ćutite ako hoćete u kolo država zlikovaca koji su nas uništili a tek će nas i gore ako uđemo u eu. Jedino je Srbija primila preko 15.000 izbeglica iz Sirije itd. Dok Hrvatska, Mađarska ili Grčka koje su u eu to ne moraju koje poniženje ljigavca.Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

  2. Veliki Vučićevi prijatelji iz eu po 1.0000.000 pot gaze Srbe i Srbiju zahvaljujući ljigavcu: https://net.hr/danas/novac/presuda-suda-u-strasbourgu-srpske-tvrtke-nemaju-pravo-na-povrat-prijeratne-imovine-u-hrvatskoj/ , https://net.hr/danas/svijet/srbija-ce-morati-uciniti-nezamislivo-ako-zeli-u-europsku-uniju-to-vam-je-sredisnji-uvjet-za-clanstvo/ i to je slini ništa a kukavički narod ćuti. Nego Slavonija, Lika, Banija, Kordun i Dalmacija se ubrzano prazne Rusi jačaju a ujke beže jer znaju da će Krajina biti ponovo srpska pa beže na vreme ne pred Srbima no pred Rusima.

  3. Ako Vučić želi biti predsednik Hrvatske i Hrvata niko mu to ne brani ali neka ne gazi po Srbima. Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku nemaju struje vode i puteva. Nemaju ćirilićne nazive mesta nemaju srpske škole ne smeju nigde glasno reći da su Srbi. Dok se vrši pritisak i svakodnevno nekoliko Srba postaju katolici i Hrvati ovaj ljigavac se hvali da će dati Hrvatima i više no šta traže u Srbiji??? Tako priča o vraćanju Hrvatima doma kulture u Sremskoj Mitrovici??? Dok u isto vreme Hrvati u srpskim selima izvan Krajine društvene domove i škole koje je gradila srpska manjina u Hrvatskoj prepisuju na općinsko vlasništvo isto tako i srpska groblja koja su pripadala crkvama postaju svojina općina u kojim su većina Hrvati. A domovi u malim srpskim selima koja pripadaju većim hrvatskim općinama kao i škole se ruše jer eto nisu perspektivne a materijal odvozi iz srpskih sela . Predstavnik Hrvata iz Srbije besramno laže kako je skoro 20.000 Hrvata proterano većinomiz Srema, Bačke i Baranje??? A Vučić ćuti i ne pita a šta je sa 250.000 proeteranih Srba i oko 100.000 proteranih Jugoslovena ( prikrivenih Srba) deca oficira i milicajaca iz Hrvatske i i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Nisu Hrvati proterani nego su menjali puno gore kuće u Srbiji za puno bolje proteranih Srba iz Hrvatske.Dok u Hrvatskoj vlast vrišti da neda Srbima srpske škole jer se tobože tako getoiziraju u isto to vreme traže hrvatske škole u Srbiji. Kad su Srbi promenili naziv Hrtkovcima skočila je cela eu i Hrvatska ali zato u hrvatskoj je dozvoljeno i promenjena imena mestima: Srpske Moravice, Srpska Kapela, Majkvovc, Jovanovac i stotine drugih. Promenjeno je i ime Baniji u Banovina samo da se ponize Srbi i nikome ništa. Pitate se zašto, zato što Hrvatsku vode nacionalisti a Srbiju sluge i nameštenici eu. Razlika je i u tome da su Hrvati želeli i uz pomoć eu, vatikana i amera stvorili čistu etničku državu a nad Srbima izvršili treći genocid po redu i nikome ništa. Prvi genocid i pokolj Srba bio je u I pa drugi u II svetskom ratu i treći u domovinskom kako ga zovu. Proglasili su jednonacionalnu državu s manjinama koje imaju prava samo na hartiji. U isto vreme mi Srbi nismo stvorili nacionalnu državu nego državu svih njenih građana de se neko nebi uvredili? Zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd a mi opet da koga ne uvredimo vojsku Srbije, koridore Srbije, šume Srbije ali ništa Srpsko??? Kolinda jasno kaže Hrvati neće biti manjina u Bosni jer to ne žele a slinavac ne kaže ni Srbi u Hrvatskoj to nisu želeli. Hrvatski televizijski programi celo vreme vrište o odšteti od Srbije o srboćetnicima pokoljima o njihovim žrtvama??? A ko će spomenuti srpske žrtve i oštetu za I i II svetski rat za pljačku i paljene srpskih kuća i hramova u zadnjem ratu ne ma ko a i stalno se ta istina o zločinima nad Srbima krije u samoj Srbiji to radi peta kolona koja uništava Srbiju iznutra.Hrvati kupuju njive i preduzeća u Srbiji, mašu hrvatskim barjacima, imaju latinicu itd. sve je to Srbima zabranjeno u Hrvatskoj do kada više ljigavi Vučiću???? Širite ovu istinu po svim portalima fejsbuku, twiteru itd.
    P.S. I još besramno poziva hrvatske građevinske firme na poslove u Srbiju jer kako kaže Srbi su nesposobni a srpska preduzeća preslabašna….očito im želi pomoći tako da ih do kraja uništi izdajnik.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime