Hrvati prenose ono što Srbi pišu loše o Šešelju

1
598

Zamislimo situaciju u kojoj bi se ključni hrvatski mediji okomili na hrvatske generale Gotovinu i Markača. To se teško može zamisliti, jer je to praktično nemoguće. Još je manje moguće da se u FBiH neki medij (bilo koji) usudi da napiše ijednu ružnu reč o njihovom „nacionalnom heroju“ Naseru Oriću, čoveku koji se javno hvalio svojim zločinima nad Srbima i koji je lično okrvavio ruke (odsecao je Srbima glave, snimao ih onako obezglavljene na gomili i time se još hvalio i ponosio*). U Srbiji, isto pitanje izgleda sasvim drugačije, jer Srbi su spremni da svoje istinske heroje razapnu i okrive za navodne zločine, iako je svakome jasno da oni nikakve zločine nisu počinili. Istina, za Šešelja se ne može kazati da je bio heroj u ratu, ali je isto tako sigurno da se tom čoveku nikakvo konkretno zločinjenje ne može pripisati. Činjenica je da je nevin proveo dvanaest godina u haškom kazamatu i da se tamo pokazao kao tvrd orah kojeg taj antisrpski sud nije uspeo da slomi. Bog sami zna kako mu je to pošlo za rukom. Najverovatnije tako što je imao za predsednika veća sudiju Antoanetija, koji je, sećamo se, od početka suđenja u predmetu „Šešelj“ zauzimao onakav stav kakav je istinski sudija dužan da zauzme – bio je neutralan!

Ipak, srpska medijska scena ne bi, valjda, mogla da bude srpska, ukoliko nekakvi analitičari i dušebrižnici (nekakav Vuletić, pa izvesni „ekspert“ Nikolić, suprug Sonje Liht, neizbežna Nataša Kandić i slični) ne bi pisali o „svojim“ (to jeste, srpskim) nepočinstvima, zločinima (najvećim delom izmišljenim ili preuveličanim), kao i o nepostojećim genocidima nad „nedužnim“ muslimanima, Hrvatima ili Šiptarima. Onome ko pažljivo prati srpski medijski prostor sasvim je jasno zašto je to tako (ljudi imaju određen motiv da pišu negativno o svom narodu), ali nije jasno kako se tako nešto ne dešava na onoj suprotnoj strani, svejedno da li muslimanskoj, hrvatskoj ili šiptarskoj. I na kraju, ono što je u svemu, čini se, najgore, jeste utisak da u Srbiji državni aparat sve otvorenije staje na stranu onih koji imaju potrebu da Srbe prikažu u što ružnijem svetlu.

Da Vas podsetimo:  5. decembar – Međunarodni dan volontera: Volonteri za budućnost u koju su svi uključeni

* http://www.balkanpeace.org/index.php?index=/content/balkans/bosnia/oric/oric01.incl

2016-04-02_074311

2016-04-02_074019

screenshot-dnevnik hr 2016-04-02 07-41-58

1 KOMENTAR

  1. Prosto ne mogu da poverujem da je iko tako kratkovid – ili, jednostavno, glup – da ne vidi da je glavni razlog toga da srpski mediji pisu lose o Seselju u tome da je glavni protivnik Vucicu na predstojecim izborima, a on je taj koji kontrolise medije. Nista slicno ne postoji u slucaju Gotovine, Orica, itd. sto znaci da je poredjenje potpuno promaseno. Drudo, ne govore Srbi, nego srpski mediji, sto je nesto sasvim deseto. Ne znam mome koristi da pothranjuje taj mit da smo mi glupi i prokleti i uvek demo sami protiv sebe, kad je cinjenica da je ovo vreme kad zapad kontrolise i politicare i medije na balkanskom prostoru, i oni pisu u osnovi sta zapad hoce – a njihov interes, kao sto vec dobro znamo, nije ni antihrvatski, ni antimuslmanski (ne na povrsini, mada jeste dublje gledano), ali sigurno jeste antisrpski. To je zapadni novac i moc, ne nekakvo prokletstvo srpske nesloge i sklonosti ka izdajstvu, sto izvlaci mulj i blato na povrsinu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime