Hrvati proteruju Šešelja iz Hrtkovaca?!

1
93

Demokratski savez Hrvata, politička stranka hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, izdala je saopštenje na svom službenom sajtu u kojem je navela da je kupovina kuće u Hrtkovcima od strane Vojislava Šešelja ruganje nevinim žrtvama. Za neupućene, žrtve na koje misli savez vojvođanskih Hrvata, nisu nevine srpske žrtve u Krajini i ostatku Hrvatske, već misle na “nasilno protjerivanje Hrvata iz Vojvodine”.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao Tomislav Žigmanov, “Demokratski savez Hrvata od osnutka, bez obzira na cijenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu potporu hrvatske diplomacije u Srbiji”.

Možda smo propustili neki čas istorije u režiji pomenutog Žigmanova pa ne znamo za srpsku verziju Oluje i Bljeska nad od njega pomenutim “nevinim žrtvama hrvatske nacionalnosti”, no on i njegovi istomišljenici, udruženi u DSH, odlučili su da nas prosvetle osnivanjem digitalne verzije o nekakvim zločinima nad Hrvatima u Vojvodini koji su, navodno, počinjeni tokom/tijekom 1990-ih.

U njihovoj verziji, kako saznajemo iz saopštenja, piše da je „u razdoblju između 1991. i 1995. godine, na teritoriju Vojvodine provođena kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, s ciljem da se ono iseli iz svojih kuća i napusti Srbiju. Ishod te kampanje, čiji se intenzitet mijenjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proljeća do jeseni 1992. i u ljeto 1995. godine, bilo je protjerivanje nekoliko desetina tisuća Hrvata iz Vojvodine“.

Naravno, kao glavni krivac to tobožnje proterivanje, targetiran je Vojislav Šešelj, kupac nekretnine u Hrtkovcima, a sve je, navodi se u saopštenju, provedeno “uz znanje i prešutno odobravanje političkih struktura Srbije”. Iako se, piše dalje, Nenad Čanak trudio tokom predsedavanja skupštinom Vojvodine, da se prognani Hrvati vrate, kasnije vlasti (verovatno Vučić i ekipa) su učinili sve da do toga ne dođe.

Da Vas podsetimo:  Srbi moraju imati svoj memorijalni centar u Srebrenici čiji osnivač će biti Vlada Srpske

Čitajući ovo saopštenje stranke srpskih Hrvata, teško se odupreti utisku da potonji (zajedno sa njihovim pobratimom Čankom) žive u nekom paralelnom svetu.

Zar se proterivanje Srba iz Krajine i okupacija srpskih sela i gradova unutar nekadašnjih granica SR Hrvatske nije dogodilo? Oluja i Bljesak behu samo nečiji ružan san?

Žigmanov i ostali iz stranke srpskih Hrvata to i ne pominju. Niti ubijanje skoro milion Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj! Ne pozivaju na pravdu i osudu ustaških zločina, verovatno gledajući na to kao na srpske mitologeme.

Ali zato im smeta to što fizičko lice i državljanin Srbije Vojislav Šešelj kupuje kuću u Hrtkovcima od drugog fizičkog lica. U čemu je tu problem i šta je tu protivzakonito? To što su Hrtkovci u Sremu, a Srem u Srbiji? To što je zloglasna ustaška kaznena ekspedicija Viktora Tomića ostala u dalekoj krvavoj prošlosti?

Zašto Žigmanov ne pominje da Srbi NIKAD nisu organizovali kaznene ekspedicije, poput Tomićeve, nad svojim komšijama Hrvatima, kao i to da danas u Sremskoj Mitrovici živi isti broj Hrvata kao i pre raspada Jugoslavije (izuzev onih koji su otišli u EU u potrazi za boljom platom)?

Zašto ne pominje da katolički župnik (Hrvat po nacionalnosti) kontroliše jednu opozicionu odborničku grupu u lokalnom mitrovačkom parlamentu?

To mu ne smeta, ali je veoma uznemiren kada građanin V. Šešelj kupi nekretninu u Hrtkovcima i to smatra atakom na hrvatsko nacionalno biće.

Pa još, sudeći po saopštenju, zahteva da “nevine žrtve Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih dobiju zasluženu zadovoljštinu”, latinski lukavo dodajući licemerni zaključak da “tako što sada već kao razvijena praksa postoji kada je riječ i o srpskoj zajednici u Republici Hrvatskoj”. Gde tačno u Hrvatskoj? U Vukovaru? Na ćirilici napisano?

Saopštenje Demokratskod saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) može se pročitati na linku: https://www.dshv.rs/vijest/dshv-pozdravlja-objavu-digitalnog-narativa-o-zlocinima-nad-hrvatima-u-vojvodini-365

Da Vas podsetimo:  ĆERKA APELUJE NA JAVNOST: Nehumani uslovi u kojima Radovan Karadžić služi kaznu

autor:Milan Milivojević

https://mitrovica.info/

1 KOMENTAR

  1. Evo bure u casi vode……Kako bas svi se sada bude i svi govore o ljudskim pravima (citaj floskula Bilderberg komisije, na osnovu koje svetski policajac-USA moze da ,,stiti,,). A mural generala Mladica? Cak su i ,,Zene u crnom,, protiv murala.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime