Hrvatska: Moguć rat sa Srbijom

0
820

© AFP 2016/ HRVOJE POLAN Deo nove hrvatske vlasti zagovara vraćanje obaveze služenja vojnog roka, a Pero Ćorić iz desno orijentisane „Hrvatske stranke prava — Ante Starčević“, koja je članica vladajuće Domoljubne koalicije, za regionalnu TV N1 kaže da se za to zalaže zbog straha od Srbije.

Savetnik premijera Stjepo Bartulica je u emisiji „Novi dan“ te televizije primetio da je vraćanje obaveznog služenja vojnog roka „nova tema na agendi“.

„S obzirom na to da je Hrvatska u NATO-u, ne treba se nikog bojati, u čvrstom smo vojnom savezu i pozicija nam je neuporedivo bolja nego pre 10 ili 20 godina. Treba videti šta bi vojni rok doneo, napraviti kost-benefit analizu, jer sigurno ima i prednosti, i tome treba optimalno odgovoriti. Ne bih naglasak stavio na pretnju, to samo izaziva strah kod ljudi, a ja tu pretnju ne vidim“, rekao je Bartulica.

Ćorić, međutim, smatra da Hrvatska mora postati samostalna vojna sila.

Upitan da li smatra da postoji realna mogućnost za konflikt sa Srbijom, on je rekao:

„Naravno da smatram. Ne mogu reći da se osećam sa svojom porodicom sigurno. Pitanje je da li će se Srbija držati određenih normi i pitanje je hoće li se prikloniti nekom drugom savezu. Mi smo kao i Izrael u čudnom okruženju. Pre 25 godina svi su smatrali da je nemoguće da se dogodi tragedija kao u Vukovaru, pa se dogodila.“

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime