HRVATSKI KLEROFAŠIZAM – lažni spisak

0
76

Nakon građanskog rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka i zločinačkog etničkog progona Srba iz Krajine, neoustaški režim je preuredio JUSP (Javna ustanova spomen područje) JASENOVAC, nameran da ga prikaže kao svojevrsan „rekreativni centar“ samo za Srbe, Židove i Cigane (Romi), iako smešten u močvarnoj sredini uz reku Savu!

https://www.alo.rs/razbibriga/zanimljivosti/blagoje-jovovic-ante-pavelic-ustase-ndh-jugoslavija/331030/vest

U moderno uređenom prostoru moguće je pogledati i navodni spisak logoraša, ali dobro obavešteni znaju da je to zapravo spisak zatočenika nekadapnje „K-nastambe“[1] logora Stara Gradiška, nazvane „Gagrin hotel“ po upravniku logora, koji je bio deo kompleksa nekoliko logora JUSP Jasenovac!

Manipulacija tim spiskom vidljiva je u primeru logoraša GAGLIARDI MANKO, rođen u Zagrebu, Talijan, ubijen od ustaša 1942.godine u logoru Stara Gradiška, ali nije reč o nekom antifašisti koji je ustao protiv NDH, već je reč o ustaškom ideologu, jednom od prvoboraca, koji je počeo delovati i pre milog poglavnika Pavelića.

Kao pripadnik frankovačke legije istakao se još u antisrpskim demonstracijama u Zagrebu tokom Aneksione krize 1908.godine, da bi aktivno delovao u organima austrougarske vlasti u toku Velikog rata, progoneći Srbe i projugoslovenske intelektualce Hrvate!

Ne čudi da je već 1919.godine jedan od najbližih saradnika Ivice Franka, te će u Rimu gde deluje početkom dvadesetih godina prošlog veka uspostaviti saradnju sa talijanskim fašistima, i nakon povratka u Zagreb biti poverenik preko koga se finansiraju hrvatske terorističke aktivnosti u kraljevini SHS, dok je Pavelić samo advokatski pripravnik u kancelariji Horvat, koja besplatno brani teroriste VMRO u procesima u Skoplju, te se tako i ostvaruje početna saradnja budućih ustaša i vmrovaca!

Posle atentata na Radića u skupštini 28.godine, MANKO ponovo odlazi u emigraciju, nagovorivši i Pavelića da napusti Zagreb posle uvođenja Šestojanuarske diktature.

Talijanska vlast ga određuje za poverljivu osobu preko koje idu finansije za ustapke teroriste u Italiji, ali i u kraljevini Jugoslaviji, te Pavelić nema uvid u sve troškove, što gramziva gospođa Mara pokušava da promeni nakon svog dolaska u emigraciju, ali ulazi u nevidljivi sukob sa još gramzivijim Mankom, koji neda pare, ni troškovnik na kontrolu.

Da Vas podsetimo:  Sporazum o „normalizaciji” i poruka iz Bratislave

Posle dogovora Stojadinovića i Musolinija 37.godine, o pasivizaciji ustaša u Italiji i slobodnog povratka grupe ustaša u Jugoslaviju, određen je i Manko za povratak u Zagreb po poverljivim poslovima, gde će dočekati i proglašenje NDH i povratak Pavelića iz emigracije.

Iako ustaški prvoborac, MANKO nije dobio nikakvu državnu funkciju, i već u junu 41. sklanja se iz javnosti u sanatorijum dr.ĐURE VRANEŠIĆA, istaknutog ustaše, člana „Doglavničkog vijeća“ NDH, ali i agenta GESTAPO-a koji u sanatorijumu drži Miroslava Krležu, da ga navodno ne bi uhapsio Dido Kvaternik.

U avgustu ga posećuje krilnik Juco Rukavina, koji sa njim razgovara nekoliko sati nasamo, da bi drugi dan po MANKA došla limuzina, koja će ga umesto na Tuškanac (poglavnikova rezidencija) odvesti u logor Stara Gradiška, gde će biti zatočen do marta 1942, godine, dok ne ispriča sve što zna o događajima i pojedincima.

Gospođa Mara nije trpila samovolju poglavnikovih saradnika, a naročito krađu para, dok poglavnik nije trpio da zahvalnost duguje ljudima koji su mu u emigraciji krčili put do vođe hrvatskih fašista!

Slučajno (!) se dogodilo, da je i MANKO zatvoren u grupi ustaških prvoboraca pošto su Nemci detaljno izučili dokumente Specijalne policije u Beogradu, gde su bili i izveštaji Vladete Milićevića iz Rima, gde je pratio aktivnosti hrvatskih terorista, vešto pletući mrežu među njima, a Nemci su ta saznanja upotrebili da ojačaju svoj uticaj na Pavelića!

Danas se otvoreno pokušava negirati počinjeni hrvatski genocid nad Srbima, Židovima i Romima, te se i žrtve međuustaških obračuna namerno prikazuju kao „žrtve“, iako su bili tvorci toga zločinačkog sistema!

[1] K-nastamba je zgrada za katolike, koji su upisivani u prijemnu knjigu evidencije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime