HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — naručeni „lički ustanak“

0
85

Ustaše. https://narod.hr/kultura/7-rujna-1932-velebitski-ustanak-cilj-je-bio-ukidanje-beogradske-diktature-i-razbijanje-jugoslavije

Nakon neuspelog atentata na kralja Aleksandra u Zagrebu 1931.godine, naručio je Musolini „hrvatski narodni ustanak“ da skrene pažnju evropske javnosti sa svoje namere za agresiju na Abesiniju, kako se tada zvala Etiopija.

Nekadašnji oficiri austrougarske vojske iz rukovodstva ustaškog pokreta, procenili su da za to postoje uslovi u pokrajini Lika, gde su Hrvati uglavnom bili frankovci a sada su članovi stranke HSS i mrze Jugoslaviju. Tokom Velikog rata brojni od njih su ratovali u austrougarskoj vojsci na srpskom, ruskom i talijanskom frontu, te imaju borbeno iskusstvo.

Zadar je tada bio deo Italije, i u samom gradu je delovala grupa ustaša kao prijemni centar za emigrante iz Jugoslavije, te su imali svoju saradničku mrežu među švercerima u podvelebitskim naseljima, koji su obavljali poslove i za talijansku obaveštajnu službu.

U gradu Gospiću je delovala dobro organizovana ustaška grupa, koja je izvršavala naloge centra iz Zagreba. Zato je odlučeno da se ustanak podigne u nekom od hrvatskih naselja sa ličke strane Velebita i izabrano je naselje Brušane u kom je bila žandarmeriska stanica, i to pogranične žandarmerije.

Pavelić je tvrdio da će odmah izbiti ustanak i u Makedoniji, gde postoji i deluje brojno jači pokret VMRO,koji već ima iskustvo sa pobunom,te bi tako snage jugoslovenske žandarmerije bile razvučene, a njihovo delovanje oslabljeno.

Ustaški centar u Gospiću je pridobio grupu nekadašnjih oficira austrougarske vojske koji su živeli u Lici da organizuju terenske pripreme za prihvat diverzantske grupe koja će se iz Zadra prebaciti na Velebit, i organizovati napad na žandarmerisku stanicu. Istovremeno bi već ranije pripremljene desetine lokalnih Hrvata bile naoružavane oružjem koje će diverzanti sobom dopremili iz Zadra, da prošire pobunu i otežaju delovanje žandarmerije.

Čak je uspostavljena veza i sa dvojicom aktivnih podoficira u garnizonu Gospić, koji su dobili zadatak da onesposobe automatsko oružje u skladištu!

Da Vas podsetimo:  GORNJI GRAHOVLJANI: SEĆANJE NA NEDUŽNE SRPSKE ŽRTVE - HRVATI ZATRLI CELO SELO

Završni dogovor Pavelića i organizatora je ipak obavljen u Austriji u mestu Špital, gde je poglavnik dao oveću svotu novca da potkrepi ustanike. Utanačeno je da se ustanak podigne u septembru još dok nije jako hladno na Velebitu, a i budući ustanici su većinski obavili poljske radove, te mogu hraniti svoju vojsku!

Međutim, sam napad na žandarmerijsku stanicu nije uspio jer su žandari pružili jak otpor, koristeći i puškomitraljeze o kojima teroristi nisu bili obavešteni, te su se iznenađeni povukli u šumu, a patrola žandara je odmah krenula u grad Gospić da obavesti komandira čete koji je naredio da sve stanice upute poterna odeljenja na Velebit, i počelo je gonjenje terorista u gudurama te planine. Formiran je kazneni žandarmerijski puk, a stigli su i stari četnici Koste Pećanca, koji imaju bogato iskustvo sa vmroovcima, te su zadarski teroristi ubrzo ipak šmugnuli nazad u talijansku sigurnost, a organizovani ustanici su ostavljeni da ih love žandari, te je uskoro više od stoosamdeset pobunjenika bilo u zatvoru, uključujući i pojedine organizatore.

Mladi ANDRIJA ARTUKOVIĆ, samo u gaćama je uspeo da pobegne kroz baštu kuće gde je stanovao, jer ga je obavestio kolega advokat, inače komunista i protivnik režima, iako je bio Srbin! Komunisti su otvoreno podržali ustaški pokušaj i njihova novima PROLETER je pisala o tome, a u samom Gospiću je organizovana pravna pomoć za uhapšene u kojoj je učestovala i kancelarija toga advokata!

Sud za zaštitu države je ustanike sudio na dugogodišnju robiju, ali su pomilovani odmah nakon formiranja Banovine Hrvatske, jer je novi ministar pravde bio iz stranke HSS!

Čim su proglasili NDH, organizovana je izrada spomenice „VELEBITSKI USTANAK“ i urađeno je tačno dvesta komada, tako da uporne laži u bravarovo vreme o tome da je „velikosrpski režim“ neosnovano progonio Hrvate, a samo je šačica navodnih ustanika pokušala da se pobuni, ne pije vodu!

Da Vas podsetimo:  Obeleženo 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

Neki od tih ustaških ustanika su na robiji tobože progledali i postali članovi komunističke partije, i to nakon sporazuma ustaša i komunista iz 1935.godine u kaznioni Lepoglava o zajedničkom rušenju jugoslovenske države!

Neki od tih navodnih komunista su odmah po proglašenju NDH stupili u ustaše, ili u ustašku vlast, ali su neki i ostali članovi KP, te nikad nije razjašnjeno da li su zapravo po zadatku ustaškog pokreta postali „komunisti“, ali su i oni dobili „BRUŠANKU“ kako je u žargonu nazvana ta ustaška spomenica, a neki su posle pobede nad fašizmom dobili i Partizansku spomenicu, jer su bili u rukovodstvu srpskog partizanskog pokreta u Lici, izrazito se zalažući za bespoštednu borbu sa srpskim ustanicima iz redova JVuO!

Čim je imenovan za ministra unutrašnjih poslova NDH, Andrija Artuković je naredio da se onaj advokat javno obesi, te su komunisti uporno naturali priču da su ustaše tako odmah počele obračun sa članovima partije kao svojim ljutim protivnicima, i to baš u vreme kada su ustaški čelnici dogovorili da se KPH organizuje kao KP NDH, ali je napad nacističke Nemačke na SSSR obesmislio taj sporazum, iako je saradnja ustaša i komunista nastavljena!

Napisao Vladimir FROLOV

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime