HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — stvaranje KP NDH

0
35
Izvor slike: https://www.srbijadanas.net/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine/

Odmah nakon proglašenja NDH, zemlje potpisnice osovinskog pakta priznale su svoju saveznicu, ali takođe i neke navodno neutralne. Međutim, rezultat je bio mršav i ustaške vođe se dosetiše kako da porade na priznanju od strane tadašnjeg Sovjetskog saveza, koristeći važeći nemačko-sovjetski trgovački ugovor, koji i nije bio samo trgovački!

Mile Budak je 1935.godine potpisao sporazum sa komunistima u kaznioni Lepoglava, gde je upoznao i Andriju Hebranga, člana najvišeg partijskog rukovodstva, koji je tek u martu 41.godine izašao sa dugogodišnje robije i nastanio se u Zagrebu.

Znajući koliko je dobar Hrvat, ministar Budak je uspostavio kontakt sa starim poznanikom, izlažući mu ideju da se osnuje i legalizuje KP NDH, a zapravo je ustaška namera bila da se tako preko Kominterne poradi na priznanju NDH od strane Sovjetskog saveza, jer nema više „velikosrpske“ tvorevine Jugoslavije!

Tada je u Zagrebu živeo i Josip Broz kao inž Slavko Babić (bravar se uvek predstavljao kao inženjer!), Hebrang je prijavio kontakt sa Budakom, pa su dalje pregovore sa komunističke strane nastavili Hebrang i Vladimir Bakarić, poverenik Josipa Broza, koji je imao njegovo apsolutno poverenje!

Proces se odvijao povoljno i obe strane su težile sporazumu koji je i potpisan 17.maja 41. godine, te je tako KP Hrvatske kao deo KPJ postao samostalna KP NDH!

Sam JOSIP BROZ je morao već 23.maja da iz Zagreba pređe u Beograd, zato što je to bio poslednji dan kada se moglo putovati bez posebne dozvole iz NDH u Brograd zarad regulisanja imovinsko-pravnih pitanja (naplata duga, regulisanje vlasništva i sl.).

Otežavajuća činjenica je i detalj da je inž Slavko Babić Srbin, a već su doneti rasni zakoni protiv Srba, a ni ustaški saveznici nisu više darežljivi da izdaju novi dokumenat a slika ista!

Da Vas podsetimo:  VOĆARICA KOD NOVSKE: SEĆANJE NA UBISTVO PORODICE MILOŠEVIĆ I DRUGIH MEŠTANA

Napad Nemačke na Sovjetski savez je za kroatokomuniste bio grom iz vedra neba, i znak za uzbunu jer je počelo hapšenje komunista, da se hrvatska vlast dodvori dragim nacistima.

Postignuti sporazum više nije imao nikakav značaj, a sami komunisti su odmah nakon ustanka srpskog naroda protiv klerofašističke NDH počeli da šire laž da oni rade po upustvima iz Moskve, kako bi se nametnuli za vođe ustanka!

Međutim, svako saznanje o sporazumu sa ustašama je sada bilo smrtna opasnost od srpskih ustanika, i rukovodstvo kroatokomunista je i te kako brinulo da se ta tajna ne sazna, te su se tokom oslobodilačkog rata na funkciji sekretara CK KPH upravo smenjivali Vladimir Bakarić i Andrija Hebrang, koji je bio uhapšen u Zagrebu, utamničen u logoru Stara Gradiška i razmenjen sa grupom zatočenika, za koje je kasnije utvrđeno da su saradnici hrvatske vlasti!

Taj Hebrang je još u ratu počeo progon Srba te je smenjen, i umesto zaslužene kazne povučen u Vrhovni štab na odgovornu dužnost!

Posle oslobođenja će imati visoku funkciju u Beogradu, ali će nakon sukoba sa Staljinom biti optužen za saradnju sa sovjetima, i to nakon partijske istrage a ne sudske, koja nije sprovedena jer je počinio samoubistvo, nakon dokazane saradnje sa ustašama!

Novohrvatska država je 92.godine donela saborsku odluku o rehabilitaciji dragog Andrije, ali je i drugosrbijanska „žuta vlast“ u Beogradu donela sudsku presudu za njegovu rehabilitaciju, iako dotični nije državljanin Srbije, niti je sudski osuđivan u Srbiji, a rehabilitovan je kao žrtva komunističke represije, te će sada beogradski kolaboranti morati da prevrnu i nebo i zemlju da mu nađu kosti i vrate u Zagreb, što će biti jedan od zahteva na evropskom putu kom se ne nazire ni početak, a kamoli kraj!

Da Vas podsetimo:  MLADI U PARTIJI (U SFRJ) Evo što se pisalo u molbama za prijem u Savez komunista

Drugi potpisnik sporazuma, Vladimir Bakarić je vršio najodgovornije dužnosti u republici Hrvatskoj iz koje nije mrdao u Beograd, ali je u bravarovim antisrpskim potezima uvek bio presudna mirođija uz nezaobilaznog Slovenca EDVARDA!

Kada je preminuo kao potpredsednik Predsedništva SFR Jugoslavije, odar mu je bio pregrnut i hrvatskom trobojnicom, po njegovoj izričitoj želji! Oni retki pojedinci koji su znali za tajni sporazum o formiranju KP NDH, nakon donošenja rezolucije IB zaglavili su Goli otok, odmah optuženi da su sovjetski saradnici, a priču o sporazumu su tek devedesetih godina prošlog veka lansirali hrvatski povjestničari u tvrdnji da su i kroatokomunisti težili samostalnoj hrvatskoj državi, jer je svaka Jugoslavija tamnica za Hrvate!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime