Hrvatskoj rok do kraja sedmice

0
879

Nove trgovinske mere Hrvatske su „diskriminatorske“ i susedne zemlje pozivaju Zagreb da ih „uskladi s tržišnim principima“, zaključeno je u Sarajevu. Odgovor na te mere sprovodiće svaka od pogođenih zemalja pojedinačno.

Ministri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji. Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski pozvali su Hrvatsku da ukine diskriminatorske mere i uskladi ih sa tržišnim standardima.

Hrvatska je pozvana da cene inspekcijskih kontrola uskladi s prosečnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i Evropskoj uniji. Ministri su zatražili i hitan sastanak s nadležnim ministrom u Hrvatskoj koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici.

„Svako dodatno odlaganje rešenja dovelo bi do nesagledivih posledica za sve proizvođače u zemljama regiona, imajuću u vidu da je sada period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća. Sve dok se to ne reši, svaka zemlja će u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa, preduzeti konkretne mere i mehanizme koje smatra adekvatnim“, izjavio je na konferenciji za novinare ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na sastanku u Sarajevu konstatovano je da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju. Ministri su se založili da se ovakvi sastanci redovno održavaju, pa će naredni biti održan u septembru u Skoplju.

Takođe, Evropska komisija je pozvana da se uključi u rešavanje problema, a dogovoreno je i da Crna Gora i Makedonija, kao članice Svetske trgovinske organizacije, pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Hrvatska spremna na razgovor

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu tih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU. Tako se taksa, umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra), sada naplaćuje 2.000 (270 evra). Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Da Vas podsetimo:  Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić izjavio je pre sastanka u Sarajevu da se hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju, ali je dodao i to da je spreman na razgovor. „Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo, to definitivno tako nije trebalo biti“, rekao je Tolušić.

www.dw.com /idj/agencije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime