Hvala Jutki, ali nema izvini

2
1142

Čujem naterala stranka Milutina Jeličića da podnese ostavku. Skoro godinu dana nakon što se u medijima pokrenula afera o slučaju iz Brusa, gde je Jutka kao predsednik opštine zastrašivao, pretio, seksualno uznemiravao i ucenjivao. Koga god je stigao. Godinama.

Da seksualni predatori ne zaslužuju svaki prezir, mogao bi čovek čak i malo da mu se divi na odlučnosti kojom se držao funkcije. Čvršće nego razjareni pitbul kad stegne čeljustima. Negirao je sve teške optužbe kad je Marija Lukić s njima izašla u javnost. Negirao ih je i kad joj se pridružilo još sedam žena, njegovih žrtava. U međuvremenu je vršio pritisak na lokalno pravosuđe i policiju, rugao se sudu i svojim žrtvama. Pretio. Divljao. Gospodario.

Jutka je mislio da je neuništiv jer ga „štiti Aleksandar Vučić“.

Ali prevario se.

I ne zato što ga stranka i prijatelji u vlasti više neće štititi, jer će to svakako pokušati, po dobro oprobanom receptu. Poznato je da ovde jedno izvini rešava sve, malo ostavka, malo tišine, a onda druga funkcija i sve jovo-nanovo. Pamćenje ribice.

Kad je u oktobru 2017. prva žena javno optužila Harvija Vajnstina za seksualno zlostavljanje, niko nije pomislio da će je slediti na desetine drugih i da će njihova hrabrost inspirisati milione žena širom sveta da progovore o nasilju koje su trpele. O svim tim neželjenim i silom nametnutim volkanjima i mazkanjima i ljupkanjima. O silovanjima. O svemu čega su se predugo stidele i osećale kao da su same, da im niko neće verovati, da će ih osuđivati, da ih neće zaštititi. Kao što se osećala Marija Lukić.

Ali one nisu bile same i Marija Lukić nije sama.

Nema nazad. Nema izvini. Jer ni Jutka nije sam.

Da Vas podsetimo:  Кrаh srpskе diplomаtiје nа КiM: Milionskе dugovе zа struјu plаtićе ЕPS

U svakom gradu i svakoj opštini vrebaju na desetine drugih Jutki, manje ili više moćnih, koje štiti sistem i štiti ih ćutanje. Zato ostavka nije kazna i ne sme da bude još jedan spin. Da bi Marija Lukić dobila pravdu, Jutki mora da se sudi pravično i neutralno, tako da niko osim zakona i istine ne može da utiče na konačni ishod.

Imperija Harvija Vajnstina se urušila zauvek i on trenutno čeka na suđenje. Nema tog uticaja koji će ga spasti od zaslužene kazne i čuda koje će mu vratiti moć. Moć danas imaju njegove žrtve i pravda od koje nema bežanja.

Ako je u Srbiji ostalo samo „d“ od države, takva će biti i Jutkina sudbina.

Dragana Pandurević
Izvor: Noizz.rs

2 KOMENTARA

  1. Karikature poput Jutke smo imali prilike da gledamo u filmu „u ime naroda“. Izgleda da hroničan strah od vlasti kod običnog coveka u kombinaciji sa despotskim uredjenjem našeg drustva omogućava da na povrsinu ispliva samo ovakav talog.
    Svaka čast gospodji koja je skupila hrabrost da se suprotstavi bitangama u ime svih nas uplašenih muškaraca.

  2. ZAVEDENI TIHI ŠFALERI?

    Jutka je samo jedan od popularnijih iz SNS za zlostavljanje osobe u suknjama. Šta će, kada ih voli i to zbog vođe, a kako sam kaže da zbog vođe i njega napadaju. Neke bezobrazne, on ih udara po nežnoj guzi, a one preko njega napadaju mu vođu i šefa za zlostavljanje, zbog toga u Brusu isključio TV, kako narod ne bi gledao ispovedanje zlostavljane gospođe. Prilično naivno? Njegov partijski drug, ranije potpredsednik Bora, zbog zlostavljanja devojčice podneo je ostavku na funkciju i sada čami u Zaječarskom zatvoru. U samoodbrani nije pominjao velikog vođu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime