I dalje bez žena u Gradskom veću Niša

0
869

490x370_gradsko-veceNi posle bezmalo četiri godine aktuelne vlasti i obećanja čelnika vladajućih partija, pa i usvajanja raznih „akcionih planova za rodnu ravnopravnost“ u gradskoj vladi Niša i dalje nema nijedne žene.

Zoran Perišić je, kao jedan od 20 gradonačelnika, pre manje od mesec dana na svečanosti u zgradi Vlade potpisao posebnu Deklaraciju o osnaživanju žena na lokalnom nivou.

Reč je o dokumentu kojim su se, piše u obrazloženju, gradovi i opštine obavezali da u budžetu za sledeću godinu planiraju sredstva za „posebne programe ekonomskog osnaživanja žena i smanjivanja rodne nejednakosti“.

Pored toga, pred odbornicima Skupštine grada Niša danas se našao i predlog „Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost“ za 2016 i 2017. godinu.

Međutim, iako je po propisima gradonačelnik taj koji Skupštni grada predlaže članove Gradskog veća, u tom telu nema žena otkako je Perišić na ovoj funkciji.

I dalje obećava

Odgovarajući na pitanje novinara „Južnih vesti“ 12. jula 2012. godine, na dan kada je izabran za gradonačelnika, Zoran Perišić je rekao da je njemu i njegovoj partiji (SNS) žao što u Gradskom veću nema žena, ali da je to posledica unutarpartijskih i koalicionih odluka, ali da će se truditi da se to promeni.

Ja ću se zaista potruditi da ukoliko u budućnosti bude ispadanja, u Veće uđe i neka žena – rekao je još jula 2012. Perišić.

U međuvremenu su izabrani zamenik gradonačelnika, od 9 članova gradske vlade 2 su zamenjena, a jedno mesto je trenutno upražnjeno nakon smrti Nenada Gaševića iz Srpske napredne stranke. Ali u Gradskom veću i dalje nema žena.

Ipak, i skoro 4 godine kasnije, svega nekoliko meseci pred istek mandata, gradonačelnik Perišić kaže da i dalje misli da je loše što u gradskoj vladi nema žena i dodaje da bi „trebalo da se razmišlja o tome“.

Mislim da bi poput drugih zemalja Evropske unije stvarno trebalo da razmišljamo i uradimo nešto na tom polju. Da žene budu adekvatno zastupljene, kao što već postoji u zakonodavnim organima, da ista takva zastupljenost po nekoj vrsti ključa bude i u izvršnim organima na lokalnom nivou – rekao je Perišić.

Ali na pitanje da li može da garantuje da će se „želje“ i ispuniti, Perišić je odgovornost prebacio na odbornike Skupštine grada.

Ne odlučuje o tome gradonačelnik. Kako tražite od jednog čoveka, koji ne može ni po kojoj osnovi da ima takvu moć u svojim rukama, da odlučuje o tome da li će toga biti? Ne, ja ne mogu da vam kažem da li će toga biti, ali smatram da bi tako nešto trebalo da se desi – rekao je Perišić.

Verovatno predstavljajući to kao „olakšavajuću okolnost“ Perišić je naveo da je jedna od njegovih 5 pomoćnika – žena, Dejana Stefanović Kostić.

Da Vas podsetimo:  Nenad Stojanović, mladi Nišlija koji je do sada obišao 90 zemalja i više od 2000 gradova

Ipak, bitno je navesti da pomoćnik gradonačelnika nije član Gradskog veća, nema pravo glasa u tom telu, niti pravo bilo kakvog odlučivanja. Njihov posao je, piše u Statutu grada, da „pokreću inicijative, predlažu projekte i daju mišljenja“.

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime