I HRANA I LEK: Evo zašto morate imati svinjsku mast u kuhinji

0
916

Svinjska mast je nepravedno „proterana“ iz kuhinje kao navodno štetna namirnica koja goji, stvara masnoće u krvi, začepljuje krvne sudove, uzrokuje srčane i moždane udare… Međutim, pokazalo se da su najopasnije za zdravlje takozvane trans-masti kojima smo „preplavljeni“ zato što ih sadrže hidrogenizovana (industrijski prerađena) biljna ulja i margarin.

Svinjska mast je ponovno tražen delikates u kome je najlepše uživati na tradicionalan način. Ko se ne seća detinjstva kad nam je kriška hleba namazana svinjskom mašću, blago posoljena i posuta crvenom paprikom, bila najdraži slatkiš?

U kulinarstvu se svinjska mast posebno ceni jer je odlična za prženje, a meso neće upiti previše masnoće i biće veoma ukusno. Mnogi smatraju da je savršena i za pripremu dizanog testa.

Svinjska mast može na tamnom i hladnom mestu dugo da stoji, a da se ne pokvari, pa je u prošlosti služila kao prirodni konzervans – u njoj su se čuvali mesni proizvodi.

Birajte prirodno
Hvalospevi važe samo za domaću mast, koja se dobija od svinja koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru. Industrijski proizvedena svinjska mast ne preporučuje se jer je često tretirana različitim dodacima poput emulgatora.

Najzdravije masnoće
Kad je reč o svinjskoj masti, uobičajeno se ističe da ona sadrži „teške“ zasićene masne kiseline, ali je manje poznato da u njoj prevladavaju nezasićene masne kiseline koje se preporučuju kao najzdravije masnoće.

Istraživanja su pokazala da svinjska mast ima otprilike 40 odsto zasićenih masnoća, a 60 odsto nezasićenih.

Tajna je u umerenosti
Sve više nutricionista ističe kako nije problem u svinjskoj masti, nego u tome što je današnja ishrana prepuna hidrogenizovanih masti, rafinisanog šećera i aditiva.

I sa svinjskom mašću ne valja preterivati, kao ni sa bilo kojom drugom namirnicom.

Da Vas podsetimo:  Post i molitva – godinu dana kasnije

Za šta je dobra?
Svinjska mast od davnina je poznata i kao prirodni lek za ublažavanje kožnih tegoba, reumatskih  bolesti, kao i bolesti disajnih puteva…

dnevno.rs / Vesti-online.com/Ž.K.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime