I kao da je bilo nekad: Znači li vam nešto 24. decembar?

1
168

Onima rođenim početkom devedesetih i mlađima verovatno ništa. Za razliku od njih nas koji smo uveliko usitnili sedmu banku, koji smo sve dalje od početka a sve bliži kraju, uvek kada se pomene ovaj datum prođe neka jeza. Tog 24. decembra 1996. godine je u prestonici organizovan miting podrške Slobodanu Miloševiću, odnosno svemu onome što je Srbiju učinilo najizolovanijom zemljom u Evropi. Tog dana Miloševićev pristalica, ko zna odakle u doveden u prestonicu da voždu iz Lijeve Reke iskaže vernost i podršku pucao je u glavu Ivici Lazoviću, napravivši ga doživotnim invalidom. Tog dana Srbija se našla na korak od građanskog rata.

Danas četvrt veka kasnije na Zapadu ništa novo, a u Srbiji su aktuelne stare priče.

Kao i one zime pre dvadeset pet godina Srbi se ponovo dele na patriote, pristalice u naprednjačku odoru preobučenih radikala, i izdajnike, odnosno sve one koji su posle devet i kusur godina ne mire sa primitivizmom, nestručnošću, kriminalizacijom društva i urušavanjem institucija. Četvrt veka kasnije svako ko se usudi da javno digne glas protiv voljenog vođe biva izložen najstrašnijem medijskom linču, kao što se to ovih dana dešava Goranu Markoviću na koga se obrušilo i kuso i repato, ne bi li se umililo gospodaru i nešto usput ućarilo. Danas, kao i one zime pre četvrt veka, vlast mobiliše kriminalce, kao što se to nedavno desilo u Šapcu da razbijaju proteste i na građane nasrću motkama i čekićima dok na drugoj strani policija uhodi i zastrašuje građane. Pre dvadeset pet godina Milošević je Srbiju nezaustavljivo gurao u ratno razaranje od koga se nikada u potpunosti neće oporaviti, dok je Vučić danas vodi ka ekološkoj kataklizmi i kolonijalnoj zavisnosti od multinacionalnih kompanija, kineskih i arapskih “prijatelja”.

Da Vas podsetimo:  Ni po babu, ni po stričevima – ali može po kumovima

Četvrt veka kasnije neka nova deca, kako bi to rekao hroničar samrtnih devedesetih Đole Balašević, se na srpskim ulicama upinju da rođene očeve od laži odviknu.

Dvadeset pet godina kasnije, nekada neizlečivi optimisti i idealisti, četvrt veka stariji, kada se suoče sa realnošću i onim univerzalnim opravdanjem – ćuti može i gore – ne mogu a da se ne zapitaju gde su to pogrešili. [ta se to desilo pa im sudbinu kroje oni isti što su ih gurali iz rata u rat, obećavajući švedski standard, brze pruge i veliku Srbiju sa granicom od Ogulina do Virovitice i onog 24. decembra stajali iza Miloševića na bini kod Terazijske česme.

Nije valjda da su zaista uspeli da nam mladost ko sitan kusur odbroje?

Piše: Aleksandar Arsenijević

https://www.ozonpress.net/

 

1 KOMENTAR

 1. Sve napisano vidim kao podmuklo, pokvareno ,zlonamjerno , jadno .
  Kao prvo: Dva različita vremenska perioda se ne mogu usporedjivati. Mogu imati nekih zajedničkih elemenata, ali kada bi počeli nabrajati ono što je potpuno drugačije, vrlo brzo bi došli do zaključka da se ipak…ne mogu usporedjivati. Tragedija Ivice Lazovića jeste tragedija jednog Naroda u bilo kojem kontekstu, bio on protivnik ili pristalica Miloševića. Cijeli tekst je u stvari i napisan da se još jednom navodno “ pljune “ na Miloševića , a pljuje se u stvari po Drzavi Srbiji!! Pa hajde sada da Vam i dokazem da je Milošević samo način da se zamaskira mrznja prema Srbiji i Srpskom Narodu ??
  Šta je to Drzava Srbija ( Milošević ) učinila da bi postala “ najizolovanijom zemljom u Europi” ???
  Ne negiram da je to bilo tako, ali postavljam pitanje, nabrojite sve zločine Drzave i Naroda po kojima zasluzuje takvu izolaciju ?? Nije dozvolila odvajanje KiMa ??? Nije dozvolila NATO gazdovanje po Srbiji
  ?? Usudila se da u vlastitoj Drzavi ima i vlastite banke ??? Još uvjek je imala vlastita zdrava i jaka strateški vazna privredna postrojenje?? Nikom nije padalo ni na kraj pameti da prodaje pitku vodu, a o rudarskim akrobacijama Rio Tinto, nitko se nije usudio ni da pisne ??
  Da li je to grijeh Drzave Srbije ( Miloševića) zbog kojeg smo bili “ najizolovanija zemlja u Europi” ??
  Napišite mi Vi razloge izolaciji ???
  Miloševića već odavno nema……….nemamo ni domaće banke, prodali smo i izvore pitke vode i sve što je vrijedno u Srbiji, ostao je samo čist vazduh, rijeke, zemlja…….pa smo onda shvatili da ni to nije
  SAMO, da je to jako puno !! Ali i to smo shvatili tek kada se saznalo da je i to prodato !!? Sve to ni mnogo toga više nije htjeo da proda Milošević, po cjenu da budemo privremeno „najizolovanija zemlja u Europi “ ! Ne napadajte „levicu ni desnicu“, ideologije već davno ne postoje!
  Postoje pokvareni, lakomi i zli ljudi, koji će na mjesečnom nivou mjenjati ideologije, partije pa i vjeru ukoliko je potrebno da bi zadovoljili svoje egoističke ciljeve. I nije samo njihova krivica za sve ovo, već i ogromne većine, koja šuti i trpi i čeka da do promjena dodje samo po sebi !! A oni zli i pokvareni, vrijedno rade na učvršćivanju svojih pozicija. Laz i neistina se pokazala kao najuspješnije oruzije ka nečasnim ciljevima. U tom kontektu i ovaj napis drzim kao izvor neistine !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime