I Politbiro je bio nešto bez Staljina, naprednjaci bez Vučića tanki

0
404
Zoran Panović / Foto: Demostat

„I sovjetski Politbiro bio je nešto bez Staljina, naprednjaci su bez Vučića tanki. Šire neki autonihilizam, stalno govore Vučić, Vučić, bez njega smo ništa. Tolika partija i sa toliko ljudi, nemoguće da ne može nešto da se napravi“, smatra direktor Demostata Zoran Panović.

Komentarišući izbor Ivice Dačića za predsednika Skupštine, Panović je rekao da je bizarno kada je Dačić rekao da će uvažiti različita mišljenja, kada u parlamentu nema opozicije.

„Kada pogledamo ko je sve od socijalista bio na tom mestu, Dačić neće imati priliku kao Lilić da kaže zatvorite vrata, kada je opozicija izlazila. Kada vidimo kako je Dačić izabran, samo jedan poslanik nije bio za njega, poražavajuće za Dačića je da se posle 30 godina krug zatvorio, ali mi imamo parlament bez opozicije, to je deprimirajuće za Srbiju i naš politički sistem“, smatra Panović.

Kaže da je politički racionalna odluka da prolongira sastavljanje Vlade i dodaje da je on svesno želeo da skrati trajanje Vlade i parlamenta.

„Mislim da je Vučić bolje razumeo bojkot od opozicije, koja je u sredu počela da kapira bojkot. Novi izbori su neminovnost, videćemo u kom formatu, mogu da budu i pre aprila, da nađemo neki model da se izbori, iole demokratski, održe“, kaže direktor Demostata.

Na pitanje šta opozicija treba da radi, Panović kaže da opozicija mora sama sebi da pomogne i da se ugleda na naprednjake kada su bili opozicija.

„SNS je 2011. izašla sa svojim programom i rekli šta sve nameravaju da urade, neke stvari su uradili, što se tiče borbe protiv korupcije i vladavine prava – jako loše. Tačka 19 tog programa kaže da je sloboda medija temelj demokratije, mogli bi da se vrate tome“, kaže Panović i dodaje da opozicija ne voli da im se pametuje, ali da moraju da smanje broj partija jer ih je previše.

Da Vas podsetimo:  Prebrojavanje

„Treba dramatično da se smanji broj, to iscrpljuje, zbunjuje, sad su se uhvatili kolona. To znači jedna bitna partija i ostali okolo. U DOS ste imali dve bitne partije – DS i DSS, nije bilo partija da se mnogo pitaju, ovde bi svi da se pitaju. Naprednjaci su koalicione partnere obesmislili, čak su socijalistima uradili isisavanje vazduha“, kaže.

Kada su u pitanju dometi nove Vlade Srbije, Panović je rekao da će nastaviti da radi kao i prethodna u tehničkom mandatu.

„Ministarstvo za dijalog je možda neki nezgrapan pokušaj da se pruži ruka za pregovore i dijalog. Na toj tački Dačićeva funkcija može da buzde značajna. Dačić bi bio odličan predsednik u prošlom sazivu, on je iskusan političar i mogao je onakvu tenziju da hendluje, zato je on zakasneli predsednik. Ako parlament bude mesto dijaloga vlasti i opozicije, možda će Dačić dobiti punu političku težinu i bio bi bolji razlog zašto je tu“.

Objašnjava da je ministarstvo spoljnih poslova jače mesto od predsednika Skupštine.

„Kada je Brnabić dobila prvi mandat, Vučić je rekao da će imati dva premijera, Brnabić će se baviti ekonomijom, digitalizacijom, dok će Dačić biti neformalni politički kopremijer. Ali je vremenom inicijaciujom u SNS Brnabić istisnula Dačića iz svih političkih sfera, tako da se Dačić bavio povlačenjem priznanja Kosova. Možda je ovo jedna vrsta taktičkog dogovora, jedna vrsta manevra Vučićevog, mnoge je iznenadio. SPS je sistemska partija koja je srasla sa javnim preduzećima, s tim stilom vlasti, može se govoriti o nekoj vrsti Dačićeve žrtve da određene pozicije SPS ostanu sačuvane“, kaže Panović.

Kaže i da je zbog beogradskih izbora Šapić svakome dobar saveznik.

Da Vas podsetimo:  Narodna skupština Srbije – tračerski klub SNS-a

„Beogradski izbori su bitni, najslabija tačka SNS je Beograd, probaće da ojačaju svoje bedeme, nije im lako u smislu popularnosti njihovih političara, tu bi Šapić bio pojačanje“, zaključuje.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime