I srpski životi su bitni!

2
375
Milan Ružić

Nakon stravičnog ubistva srpskog studenta Milana Lončara u Filadelfiji, umesto da se mediji bave činjenicama i prenose najnovija saznanja o istrazi koja je u toku, ili barem da istraže i napišu više o tome ko je i kakav je bio taj momak, neki su se bacili na optuživanje srpske javnosti za komentare na društvenim mrežama.

U ovome je prednjačila Nova S koja je objavila vest pod naslovom „Eksplozija rasizma nakon ubistva Srbina u Americi“ gde navodi nekoliko komentara koji im deluju sporno. Slažem se, zaista nekolicina jeste rasistička, ali prva dva od četiri navedena komentara uopšte nisu rasistička. Prvi komentar koji su naveli glasi „Aj sad da vidim proteste u Americi, za jednog crnca kriminalaca, koji je bio razveden i propalica u životu se okrenula čitava Amerika, a za jednog mladog studenta, niko ni da pomene“, dok drugiglasi „Ali, black lives matter, zar ne?“. Ovo su pre skretanja pažnje na pomodarstvo Srba kojima je svačije stradanje preče i teže im pada nego stradanje nekog svog.

Dakle, Nova S (verujem da ćirilični naziv para dušu) je navedeni tekst objavila i tamo se, naravno, većina njihove publike zgražavala nad „Srbima rasistima“. Zanimljivo je to da je Nova S ovu vest uklonila sa portala, pa kad je potražite na njihovom portalu, izbaci vam poruku „UUUPS! Greška 404: Stranica nije pronađena“.

Nova S je poznata kao objektivno neobjektivna televizija (UUPS!) koja, po mom mišljenju, ima antivučićevsku ulogu, ali se, međutim, ta uloga izmetnula u antinacionalnu. Ovo nije optužba, već mišljenje jednog čoveka kojeg će, nakon ovog teksta, proglasiti za miljenika vlasti (Greška 404), iako sa politikom nemam apsolutno ništa niti sam član bilo koje stranke (stran(ica)ka nije pronađena), pa ni simpatizer. Ovo je tekst čoveka duboko ganutog nedostatkom saosećanja medija sa narodom koji ga čita.

Da Vas podsetimo:  Da li je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ponovo izneo samo svoje privatno mišljenje ?

Ne verujem da igde kao u Srbiji postoji toliki broj antinacionalnih medija sa nacionalnom frekvencijom. Shvatio bih kada bi neki medij bio anacionalan, to je legitimno. Ali biti protiv svog naroda i koristiti se najprljavijim trikovima kako bi se zadržala publika koja lagano odlazi, to ne mogu da shvatim.

Nije ovde reč samo o Novoj S, iako je ova njihova vest povod, već je reč o svima onima koji osete nalete morala samo kada se radi o nekome ko nije Srbin. Društvene mreže su zaista bile usijane od podrške pokretu „Black Lives Matter“, što je sasvim u redu i ljudski, ali nisam video da su se Srbi pretrgli od podrške našim ljudima na Kosovu i Metohiji koji žive mnogo gore od većine onih koji su letos svesrdno podržavani.

U ovom slučaju, uopšte nije važno koje je boje kože ubica, važno je što se na srpskoj koži, na obrazima onih koji su podržavali „Black Lives Matter“ ne pojavljuje rumenilo usled stida što sad ne reaguju. I u jednom od najgorih dana, onom gde se ugasi jedan mladi život, opet, postoje Srbi koji će srpsko stradanje predstaviti kao srpski rasizam.

I srpski životi su bitni, iako to ne misle oni koji su objavili ovu i slične vesti. Bitni su na Kosovu i Metohiji, bitni su i oni u Prvom i Drugom svetskom ratu, bitni su oni ugašeni u vreme komunizma, bitni su oni nasilno ugašeni u logorima i jamama, bitni su oni koji su nastavljeni negde drugde usled proterivanja, bitni su oni u Velikoj Hoči, Klini, Goraždevcu i širom Kosova i Metohije, bitni su oni prekinuti bombama 1999. godine, bitni su oni iz pogroma 2004. godine, bitni su oni koji su sasečeni nemaštinom, pa danas i virusom, i bitan je, i prebitan, život Milana Lončara, čoveka koji je šetao svog psa i koji je ubijen, a čiju smrt su neki iskoristili da pljunu po svom narodu.

Da Vas podsetimo:  Porodice Vučić, Brnabić, Kisić i Mali među najbogatijim u Srbiji!

Ako nastavite sa tom količinom nemorala, nebrige za svoj narod, autošovinizma  skrivenog iza maske visokog morala, objektivnosti, znanja, demokratičnosti i autoriteta – onda možda imate šanse da kročite na mesto predsednika SANU, jer vidimo da se baš to što nudite i zahteva na takvom mestu.

Dragi sunarodnici (koliko li vas samo boli takvo obraćanje), važan je moral, a ne priča o moralu. Moral je osećanje potkrepljeno delom koje to osećanje dokazuje, u suprotnom je samo paravan. Moral je važan.

Ili, da bi i vaša paravanska strana ličnosti razumela „Moral matters“.

Milan Ružić

Izvor: Iskra

2 KOMENTARA

  1. Moral i pare ne idu zajedno.
    U Srbiji se pod izgovorom da je rec o demokratiji i slobodiji medija vodi totalni rat protiv morala, istine, ljudskog dostojanstva i slobadu izbora, protiv srpstva i nacije.
    Na zalost oni koji dodeljuju nacionalnu frekfenciju vole pare a pare vrte gde burgija nece.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime