I u devetoj deceniji života profesor Cvele ne odustaje od medalja

0
592
Nišlija Cvetko Kitić / Foto:printscreen(jugpress.com)

Nišlija Cvetko Kitić koji ima 83 godine ne zna za poraze kada sport u pitanju. Sa Balkanskog prvenstva u atletici za veterane održanog nedavno u Bukureštu vratio se sa sedam medalja i to tri zlatne, jednom srebrnom i tri bronzane.

Kitić koji je penzionisani profesor Medicinskog fakulteta takmičio se u kategoriji atletičara starijih od 70 godina, a pobedio je u trci na 100 metara, troskoku i skoku udalj.

„Siguran je da bi se iz Bukurešta vratio sa još kojom medaljom, ali su propozicije takve da sam mogao da se prijavim u samo četiri discipline u pojedinačnoj konkurenciji. Moja je želja bila da se takmičim u deset disciplina, jer sam spreman za tako nešto. Najdraža mi je medalja u trci na 100 metara, a potom medalja u skoku udalj. Sto metara sam istrčao za 15,7 sekundi, a udalj sam skočio 4,05 metara“, istakao je Kitić.

Profesor Cvetko Kitić je na disadašnjim takmičenjima, a takmičio se na svim meridijanima, osvojio 130 medalja. Ponosno ističe da su 85 zlatne.

„Moj najveći uspeh je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama za veterane, 2013. godine u Torinu. Na tom takmičenju sam osvojio zlato u skoku udalj, srebro u troskoku i bronzu u trci na 100 metara. Tada sam udalj skočio 4,68 metara, u troskoku sam imao rezultat 8,85, a na 100 metara sam trčao 14,24 sekundi. Tada sam imao bolje rezultate nego sad je sam tada bio mlad, a sada mi opadaju fizičke sposobnosti pa i rezulati“, kaže Kitić.

Ne takmiči se slučajno u atletici. Kada je bio mlad trenirao je  atletiku u niškom atletskom klubu „Železničar“, ali se potom posvetio studijama i nauci.

„Nisam želeo da živim kao klasičan penzioner, da sedim na klupi u parku i da igram šah. Učlanio sam sam u atletski klub „Veteran“ u Beogradu zato što u Nišu nema atletskog kluba za veterane. Trčim i radim vežbe svakog jutra od 7 do 8,30 časova na keju pored Nišave, a jednom nedeljno odlazim na stadion „Čair“ sa štopericom da bih proverio vreme. Ukoliko nisam zadovoljan rezultatima, pojačavam trening“, kaže Kitić.

Da Vas podsetimo:  Majstor Bane uči IT-evce iz celog sveta da prave cipele

Već sada kao veteran ima najviše osvojenih medalja, ali od sporta ne odustaje.

„Nameravam da i dalje pobedjujem, jer je sve ispod zlata za mene neuspeh. Ne prihvatam kada ljudi kažu ‘važno je učestvovati’. To kažu oni koji ne mogu da postignu nešto više i onda time pravdaju sebe. Kada izadjem na atletsku stazu mislim kao Spartanac, kažem sebi ‘hoću sve, ne dam ništa’ i borim se kao Spartanac“, kaže Kitić i dodaje:

„Osim što redovno treniram, zdravo se hranim, učim engleski svakog dana, družim se sa ljudima, putujem, optimista sam, nikada ružno o životu nisam mislio. Razveden sam, ali imam već 13 godina partnerku koja je mladja od mene 50 godina”.

Izvor: jugpress.com
PODELI
Prethodni tekstRTS, REM i ribarenje po Tisi
Sledeći tekstPromene

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime