I u smrti – van zakona

2
1112

Mediji su objavili da je Mirjana Marković kremirana u Moskvi, uz prisustvo sina Marka Miloševića i osoblja ambasade Srbije. Planirano je da u subotu urna sa njenim posmrtnim ostacima bude položena u porodičnoj kući Miloševića u Požarevcu. U medijima je bilo reči i o tome da je Marković želela da počiva upravo pored svog supruga. Ovaj poslednji „romantični“ čin para Marković-Milošević zlokoban je podjednako kao i njihov život.

Nesumnjivo je da Mirjana Marković može biti sahranjena u Srbiji, u postupku prenošenja posmrtnih ostataka koji važi i za druge državljane preminule u inostranstvu. Ono što je pomalo neobično jeste da je pokojnica izrazila želju da bude sahranjena u zemlji sopstvenog progona – što je Srbija zvanično postala onog trenutka kada je Marković dobila azil u Rusiji. I ne samo da je neobična želja za sahranom u zemlji progona, već je izrazito neobično da kremaciji prisustvuju upravo najviši predstavnici zemlje koja je taj progon navodno sprovodila.

Čak i bez zapleta o azilu, nije jasno u kom svojstvu i šta predstavnici ambasade Srbije u Rusiji traže kraj odra jedne obične državljanke. Ukoliko se pak radi o posebnoj osobi, državljanki sa posebnim doprinosom Republici Srbiji, bilo bi dobro da Ministarstvo inostranih poslova, bez odlaganja, obavesti javnost čemu je to Mirjana Marković posebno doprinela i čime je zaslužila izuzetan tretman. Ovaj odgovor nam je potreban uprkos tome što znamo da je trenutni ministar inostranih poslova Ivica Dačić izašao iz šinjela bračnog para Milošević-Marković.

Sledeća potvrda da za Marković ne važe nikakva pravila jeste i vest o tome gde će biti sahranjena. Zakon o sahranjivanju i grobljima propisuje da se sahranjivanje vrši na grobljima. Odluka o sahranjivanju i grobljima na području Grada Požarevca još je izričitija – sahranjivanje umrlih lica vrši se samo na mestu koje je određeno kao groblje. Za sahranjivanje van groblja predviđene su visoke prekršajne kazne.

Da Vas podsetimo:  KAKO SMO OD PROTESTA DOŠLI DO PRIČE O GRAĐANSKOM RATU?

Suvišno je pitanje da li će ovu kaznu platiti porodica Marković-Milošević. Oni nisu platili ni za mnogo ozbiljnija nedela. Privilegije i nekažnjivost im danas omogućavaju njihovi koalicioni partneri i politički naslednici.

Zbog toga je unošenje urne Mirjane Marković u zemlju od strane člana porodice Karić i njeno polaganje u dvorište porodične kuće, sjajna potvrda da za porodicu o kojoj je reč nikakva pravila ne važe ni u smrti. Kuća u Požarevcu je eksteritorijalna, tamo ne važe zakoni Republike Srbije.

U kontekstu načina sahranjivanja, zanimljivo je i podsećanje koje je po smrti Mirjane Marković objavio BBC na srpskom. Novinar BBC-a je 2001. pitao Mirjanu Marković šta misli o masovnim grobnicama. Smatrala je da su strane sile doprinele nicanju skorašnjih masovnih grobnica, a da o onim „starim“ nije potrebno mnogo pričati. U tim skorašnjim grobnicama nije videla ni najmanju ogovornost politike koju je kreirala i sprovodila. Sa blagim osmehom je govorila o tome da su grobovi, silovanja, smrt, patnja i glad sastavni deo rata.

Simbolično je to što je Marković, za razliku od, za nju očigledno nevažnih, ljudi u masovnim grobnicama, umrla prirodnom smrću i što će imati svoj grob. I to kakav – stečen mimo pravila i promovisan uz državne počasti.

Sofija Mandić
Izvor: Peščanik.net

2 KOMENTARA

 1. SOFIJA MANDIC – USA – N A T O placenica
  Ne moze se dogoditi a da se proposti ovoliko velika i znacajna prilika da se napadne , izblati, ispljuje Drzava Srbija! Podmuklo, kao i uvjek, napadom na pepel, kremirane Mire Markovic, preko bivseg predsjednika, u Hagu ubijenog Slobodana Milosevica, jer na kraju svega napisanog u tekstu, zakljucak je uvjek isti……krivica SRBIJE za protekle ratove u bivsoj Jugoslavi!!!
  Panicni strah stvarnih krivaca i ucesnika rata, da se razotkriju ,za siroku javnost ,pravi vinovnici potpaljivanja i kreiranja rata , tjeraju ih na ovakve mizerne, nehumane, zlocaste i neljudske poteze, u kojima je za njih sve dozvoljeno!! Kada se po zelji ,nekog kremiranog pokojnika, pepeo, prospe iz
  aviona na neko podrucje, kada se pepeo baci u more…….rijeku…..ili cak kada se pepeo drzi u kuci, sve je u redu. Kada se radi o Miri Markovic, onda se pepeo. tretira kao les, mrtvac, za koje vaze pravila iz objektivnih, zdravstvenih , higijenskih razloga, pa je polaganje pepela pored ostataka mrtvog muza kriminalni cin???? SOFIJA MANDIC cak ne uspjeva izblatiti pokojnu izvlacenjem misli i recenica iz konteksta izjave Mire Markovic “ grobovi , smrt , patnja, silovanja su sastavni dio rata“ !
  Sta je tu netacno??? Ono sto SOFIJA zestoko izbijegava , sakriva, ublazuje jeste Mirino inzistiranje na tome tko je zapoceo rat, i posebno na tome kako i koliko je tzv. “ medunarodna zajednica“ postovala, odnosno krsila medjunarodno pravo, sto je bio i glavni podsticaj RATU ,!
  Istina se ne moze sakriti, i pored zestokih pokusaja!!! Prije ili kasnije Vas i Vama slicnima , djeca, unuci i rodbina ce Vas se sramiti!!! Oni koji vide dalje od nosa, za bivseg predsjednika Milosevica, historisko sjecanje , a time i tretman,u buducnosti ce biti diagonalno suprotno od kleveta i lazi koje pokusavate da podmetnete!!?

  • Будући да је од Пешчаника, „НВО“ која чак и не крије да је на платном списку владе САД, и не чуди ме да се без трунке обзире и скрупула смрт ММ користи да би се Србији опет прикрпиле некакве „масовне гробнице“. Које масовне гробнице? Па цео свет зна, оне посејане из „Милошевићевих хладњача“ којих није било, које је Милошевић у Хагу раскринкао као аматерску намештаљку, обелоданивши да ни хладљача, ни истраге, није ни било. А оне друге хладњаче, које су потом, сасвим могуће, довозиле мртвачки карго са раскопаног (од стране Хага) Космета, да би поткрепили медијску лаж на основу које је Милошевић киднапован и испоручен Хагу, тако да и Хаг и нове српске „вође“ имају чиме да покрију голо? Е за њих не могу да потежу и повлаче покојну ММ, нема она благе везе с тим…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime