I vakcinisani ljudi mogu biti dobrovoljni davaoci krvi

0
57

U okviru poziva građanima za donaciju krvi prethodnih nekoliko dana, na društvenim mrežama se masovno dele „apeli” da krv daju „isključivo nevakcinisani”. Reč je o netačnoj tvrdnji bez ikakvog naučnog osnova. Institut za transfuziju krvi Srbije je demantovao ovakve dezinformacije, sa pozivom da krv dobrovoljno mogu dati sve osobe koje ispunjavaju opšte kriterijume za davanje krvi, bez obzira na vakcinalni status.

Ilustracija, Canva

Akciji donacije krvi za ranjene u masovnim ubistvima koja su se prethodnih dana desila na području Beograda, odazvalo se preko hiljadu građana. Zaključno sa 5. majom, Institut za transfuziju krvi Srbije je prikupio preko 1.800 jedinica krvi, istakla je ministarka dr Danica Grujičić, dok su iz Instituta potvrdili juče da raspolažu sa petodnevnim rezervama krvi svih krvih grupa.

Uz apele na društvenim mrežama, međutim, masovno se proširila i dezinformacija da osobe koje su se vakcinisale protiv kovida ne mogu da daju krv.

Da vakcinalni status ne utiče na proces davanja krvi, niti da je vakcinacija diskriminatorni faktor pri donaciji, Crveni krst Srbije je istakao je još u januaru 2021. godine.

U obaveštenju iz Crvenog krsta su tada objasnili da osim što dobrovoljni davaoci krvi moraju zadovoljiti opšte kriterijume za davanje krvi, ne postoji naučno niti medicinsko osnovani razlog zbog kojeg bi vakcinisani protiv kovida bili izuzeti iz akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Dakle, insistiranje na donaciji krvi „isključivo od nevakcinisanih” možemo oceniti zlonamernim širenjem antivakcinalnih narativa, ili u najboljem slučaju neinformisanom akcijom.

Povodom širenja ovakvih dezinfirmacija oglasio se i Institut za transfuziju na svom Instagam nalogu, kao i na sajtu, rekavši da „krv mogu dati svi bez obzira da li su primili vakcinu protiv kovida ili ne”.

Da Vas podsetimo:  Vrhovni sam komandant već devet godina
Obaveštenje sa sajta Instituta za transfuziju

Da brojne objave na društvenim mrežama koje tvrde da davaoci krvi mogu biti samo nevakcinisane osobe ne samo da nisu tačne već i vrlo štetne, istakla je Mirjana Knežević, stručna saradnica iz Instituta za transfuziju krvi za Istinomer još u martu 2021. „Vakcinisane osobe mogu dobrovoljno da daju krv, ukoliko zadovoljavaju opšte kriterijume za davanje krvi”, navela je tada Knežević.

***

Kako su naveli iz Ministarstva prethodnog dana, iako su rezerve za sada stabilne, i dalje je potrebno donirati krv svih krvnih grupa i u narednim danima. Krv se može dati u Institutu za transfuziju krvi Srbije na Vračaru, u ulici Svetog Save 39 od sedam do 19 časova i vikendom od 8 do 15 časova.

Dobrovoljni davalac krvi može da bude svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina života koja ispunjava neophodne zdravstvene kriterijume. Institut je na svom sajtu objavio i raspored mobilnih jedinica za prikupljanje krvi na teritoriji Beograda i Srbije za narednih 10 dana.

Gde možete dati krv; Izvor: Institut za transfuziju krvi Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime