I vremenska prognoza ozbiljan prilog

1
1198

2014-04-29_053912„U Americi ne opstaju loši mediji“, utisak je dr Sanje Domazet, docenta na Fakultetu političkih nauka i ugledne spisateljice koja se nedavno vratila sa stručnog usavršavanja u SAD, gde je obišla vodeće redakcije i akademske institucije.

U okviru posete, stekla je uvid u američki medijski sistem i obišla televizije CNN i NBC, dnevne novine The Wall Street Journal, radio Glas Amerike i lokalne radio stanice, kao i Univerzitet Kolumbija u Njujorku, Stenford univerzitet, Univerzitet u Klivlendu…

Iz evropske perspektive, štampani mediji se bore za opstanak, gase se radakcije i razmatraju modeli održivosti. I u Americi je konkurencija oštra i novine sve teže dolaze do čitalaca i oglašivača, moć interneta je ogromna ali…

„Dnevne novine u štampanim izdanjima objavljuju udarne odnosno najvažnije vesti, a detaljnije informacije se mogu naći na portalima tih novina. Sadržaj na sajtu se neprekidno dopunjava“, kaže dr Domazet i dodaje da su tabloidi na ovom tržištu jasno odeljeni od ozbiljnih novina.

Takođe, radio je u Americi veoma slušan, pošto građani veliki deo vremena provode u kolima. „Mi smatramo da radio kao medij nestaje, a u Americi, zapravo, cveta. Radio se ne sluša samo u toku vožnje i veoma su popularne radio stanice koje program emituju preko interneta. Radio novinari i voditelji su tamo prave zvezde. Radijske emisije su raznovrsne, a o slušanosti ovog medija dovoljno govori činjenica da brojni poznati muzičari najavljuju svoje projekte najpre na radiju, pa tek onda na televiziji“.

Interesantan je i utisak naše sagovornice o radu kolega novinara. Malo je osrednjih novinara, kaže ona, a novinari su usko specijalizovani i ozbiljni su stručnjaci u oblastima koje pokrivaju. „Vrlo ozbiljno se izveštava i o kulturi ili zdravom životu, a ne samo o politici ili ekonomskim temama. Ugledne američke novine objavljuju mnogo analitičkih tekstova. Pulicerovu nagradu mogu dobiti samo visokoškolovani novinari.“

Da Vas podsetimo:  Sudija iz Beograda u švajcarskoj banci imala više od 400 hiljada franaka

Sanja Domazet dodaje da na univerzitetima na kojima se izučavaju mediji, kao što je Univerzitet Kolumbija, postoje posebni trauma centri namenjeni novinarima i fotografima koji su izveštavali sa kriznih područja. Dopisnici, naravno, pokrivaju aktuelne žarišne tačke, pa je tako najveći broj američkih novinara trenutno stacioniran u Ukrajini. Čuveni The Wall Street Journal ima uvek po jednog novinara koji sada, kada ovo nije žarišna tačka, prati događanja na Balkanu.

Teško je u bilo kom smislu porediti naše i američke medije, ali su svakako interesantna zapažanja stručnjaka. Tako dr Domazet ističe da se na tamošnjim televizijama ne traže samo lepa novinarska ili voditeljska lica, već pre svega ozbiljni, vredni i profesionalni novinari koji znaju svoj posao do najsitnijeg detalja.

„U Americi je i vremenska prognoza ozbiljan prilog, a ne prilika da voditeljka pokaže dekolte! Ozbiljni mediji ne pokazuju novinare, već kreiraju dobar sadržaj. U Americi, ni u jednoj redakciji koju sam obišla, nisam videla silikonske grudi, dugačke nokte i visoke štikle. Samo veliku konkurenciju. I visok profesionalizam.”

A vi dragi novinari u Srbiji, kako ste?

Maja Vikadinović

like-button.net here

wordpress-themes.org here

Medijasfera

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime