Ideja razgraničenja izazvala nezapamćeni sukob

3
1410

Sastanak patrijarha Irineja i predsednika Vučića bio je prilika da se „razmene argumenti“ o pitanjurešenja problema Kosova koji je izazvao do sada nezapamćeni sukob SPC i jednog predsednika države, rekao je za Al Jazeeru analitičar Dušan Janjić.

Član Upravnog odbora Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić je u razgovoru za Al Jazeeru komentarisao nedavni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Irineja i ocenio da je „dobro što su se sastali“ te da za taj susret postoje dva moguća razloga.

„Prvi. Ne pamti se da je jedan predsednik države došao u takav sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom i sa Raško-prizrenskom eparhijom, kao što je Vučić došao po pitanju razgraničenja“.

Janjić se nada da je zbog tog sukoba, navedeni sastanak bio prilika „da se razmene argumenti“ i da Vučić prihvati da sarađuje na platformi crkve.

Ta platforma Crkve je, tvrdi Janjić „da treba odredbe iz Ahtisarijevog plana preneti u pravno-obavezujući sporazum“.

Drugi razlog za sastanak „se ne izgovara“, navodi ovaj analitičar.

„On mi liči na Miloševićevu reakciju 9. marta pre određenog broja decenija. Kada su počeli protesti građana, Milošević se prvo obratio Crkvi, verujući da crkva može da pomogne da preko svojih kanala Vučić privremeno izbegne razgovore sa onima koji stoje kao političari iza protesta građana širom Srbije“, navodi Janjić.

Na pitanje da li Vučić može da ispoštuje zahteve i poziciju Crkve, Janjić kaže da to nije u potpunosti moguće, posebno ne kada je priznanje Kosova u pitanju, ali da Crkva i Vučić mogu „da se nađu na onome što je deo već ustavnog sistema i prakse na Kosovu i što je deo Ahtisarijevog plana – autonomija za Srpsku pravoslavnu crkvu, garantovane bezbednosne zone, garantovana autonomija u upravljanju imovinom“.

Da Vas podsetimo:  Slovo H i hleb naš nasušni

Ideja razmene unela haos i u kosovsko i u srpsko društvo

Za potpuni zastoj u pregovorima u Briselu, Janjić krivi Mogerini koja se nije bavila primenom Briselskog sporazuma i koja je „dala kreativnu slobodu za razgovor, ne o granicama, što je deo teme, nego o razmeni teritorija i ljudi“.

„Od tog momenta, tema razmene unosi haos – i u kosovsko društvo, i u srpsko društvo, i u Evropsku uniju, pa i šteti poziciji Mogerini. Od tog časa nemamo ni jedan novi sastanak koji završava bilo kojom porukom osim nećemo se tući, mi smo za mir“.

Janjić upozorava da bi desnim strujama u Evropi odgovarala „balkanizacija Balkana“ odnosno „da se vode neki sukobi na Balkanu“ kako bi neofašističke snage zavladale instrumentima EU i „naprave neku novu Evropu koja bi bila sastavljena od nekih etničkih grupacija gde bi verovatno komandovali njihovi fireri“.

„U Evropskoj uniji je, kao na Balkanu, kampanja počela pre nego što je zvanično, 14, marta je zvanično, i da su lokalni balkanski političari napravili veliku grašku. Glumeći velike majstore, počeli su da procenjuju ko će pobediti i u ovom momentu, mi imamo samo Ameriku koja ima nekakav mehanizam da održava privremeno red na Balkanu“.

Izvor: Al Jazeera/Kossev

3 KOMENTARA

  1. Janjiću,komunjaro stara,pa gde bi one 1974,kada ste vi komunisti zakonom odvojili KIM od Srbije.Pa što se onda ne pobuni,što onda ne ustade i reče,DRUGOVI I DRUGARICE,JA SAM PROTIV ODVAJANJA DELA SRBIJE.JA SAM I PROTIV DRUŽE PETRE STAMBOLIĆU PROTIV DODAVANJA IM I LEPOSAVIĆA.N e,ostade ti dosledan titov neprijatelj svega Srpskog.Pa si danas ustao,KAO TI DA BRANIŠ KIM.Da li te neko kad dođeš kući priupita,KOLIKO SI POMOGAO ŠIPTARIMA.

  2. šta bi sa mojim komentarom,opet izostao,kad pišem o Janićevom komunizmu u vreme kada su njegovi komunisti sa titom 1974 poklonili šiptarima KIM,to nije bila njina zemlja,oni su sa titom okupirali Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime