Idemo da obijamo prodavnice

3
807

Da li je moguće da se celom jednom narodu može prodati rog za sveću? Abrahamu Linkolnu se pripisuju mudre reči: neke ljude možeš da varaš večno, sve ljude možeš da varaš neko vreme, ali ne možeš sve ljude da varaš sve vreme! Takva izreka deluje veoma razložno, izgleda, svugde osim u Srbiji. Naime, Srbija je dokaz da u onom svom poslednjem stavu Linkoln nije bio u pravu, jer u Srbiji narod možeš da varaš sve vreme.

Srpska aktuelna vlast nalik je dželatu koji pokušava da ubedi žrtvu da će joj biti daleko bolje kada joj on namakne konopac, spali na lomači ili joj otfikari glavu (sve po izboru). Biće to dobro, ne samo za žrtvu, već i za žrtvine potomke (ako ih žrtva uopšte ima).

Premijer govori o reformama kao da je završio školu kod Hegela (a nipošto kod firerovog „miljenika“ Vebera). Što Hegel više o mislima, misli sve manje. Sve što predsednik vlade više priča o reformama, tih reformi sve je manje. Na kraju će potpuno nestati i Alekova priča i reforme, ali i cela država i zaluđeni narod zajedno s njima. Ostaće samo ono domanovićevsko: u kakvu si nas ovo pustinju Vođo zaveo? Još samo da na kraju ostane neko živ da Vođu priupita, da li je oslepeo usput, otkako je narod za njim krenuo (u reforme), a da Vođa tada detinje iskreno odgovori: „Ja sam se slep rodio!“

Taktika srpske aktuelne vlasti je toliko prozirna i kafanski pijano primitivna da zaista čoveku treba da nedostaje dobar deo mozga da ne bi bio u stanju da shvati da donošenje zakona (tzv. reformskih) i forsiranje štednje (smanjivanje plata i penzija) nemaju nikakve istinske veze ni sa kakvim ozbiljnim reformama koje bi mogle da vode oporavku Srbije i srpskog društva.

Da Vas podsetimo:  Šokantna istina o Slobodanu Miloševiću

Laž je da su doneseni zakoni u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Doneti su zakoni koji su, eto, na polzu stranih investitora – pretežno onih Alekovih nemačkih, a nevidljivih. Doneti su zakoni kojima je samo dodatno stegnut kaiš oko istanjenog srpskog stomaka. U suštini, sve Alekove „reforme“ svele su se na otimanje sirotinjskih plata (od onih koji su još u Srbiji zaposleni) i penzija i tu je i početak i kraj onog „reformskog kursa“, koji se slavodobitno najavljuje godinama.

Štaviše, i onome koji je ceo život proveo čuvajući ovce (a da nema ni dana škole), danas mora biti jasno da je oporavak zemlje nemoguć bez pokretanja domaće proizvodnje. Investitori o kojima predsednik srpske vlade trubi godinama, neće više da dođu u Srbiju ni kada im se plati da nešto kupe (svedoci smo da je premijer i to pokušao sa Železarom, FAP-om i drugim sličnim preduzećima; „platićemo da ih neko uzme…“). Zamislimo sada čobanina koji bi odveo na pijacu svoje ovce i tamo nekome plaćao da se tih ovaca ratosilja. Takvog „nesračunatog“ čobanina nemoguće je naći, ali, zato, nije nemoguće naći takvog predsednika vlade, koji plaća da mu tuđin odnese i ovce i tor i vlastitu kuću pride.

D. Gosteljski

3 KOMENTARA

 1. Od završetka legitimnih izbora u Srbiji, Medjunarodna Zajednica ima svakodnevnu priliku da posmatra nasilno prekomponovanje izborne volje glasača.Odnos Međunarodne Zajednice prema Vučićevoj Srbiji, u suštini, kratkovido je posmatranje samo jedne ruke (još uvek velikosrpskih) “mađioničara“.
  Pitanje onim, koji upućuju pohvale Aleksandru Vučiću – Da li bi se Gdja Angela Merkel, Gdin David Cameron, ili čak predsednik Barack Obama – uopšte usudili – da i pokušaju postizbornu koncentracju svoje vlasti i uticaja, NASILNIM prekomponovanjem svih nivoa vlasti u njihovim državama? Da se uspostavi, ne samo političko, vec i svako drugo jednobrazje?
  Izvinite molim Vas – ali je to Diktatura! Pogledajte najnoviju cenzuru TV emisije na kanalu B92 voditeljke Olje….smesno i jadno.

 2. Evo još jednog citata za Vas, ali od domaće pameti: „Samo zato što se usudjuju da o svačemu svašta kažu oni misle da sve znaju“. Hteo sam reći, dobro ste počeli (po mom skromnom mišljenju)ali ste loše završili tekst. Ako ste već tako sigurni da ovo nije dobro, kao što i nije, verovatno i znate kako to treba da se uradi.

 3. Решење (увек) постоји и састоји се у тоталној промени система.
  Тек онда можемо говорити о домаћој привреди и њеном развоју.
  Док год на власт буду долазили разни дилетанти, који једино знају да се додворавају народној глупости и тако добијају изборе, биће све горе и горе.
  Без тоталног ЗАОКРЕТ-а од свега досадашњег. Потребно је онемогућити дилетантима да излазе на изборе и то је суштина.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime