Identifikovan organizator ubistva Borisa Nemcova

0
843

792-boris-nemcov-580x326Ruska istražna komisija je navodno identifikovala organizatora ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova, objavili su danas ruski mediji.

Komisija je identifikovala ime osobe koja je obezbedila oružje, vozilo i novac za osumnjičenog za ubistvo Nemcova, navodi list Komersant, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Novi osumnjičeni, poznat samo pod imenom Ruslik, obezbedio je pištolj i vozilo licima umešanim u ubistvo ruskog opozicionara i obećao im da će svako dobiti po pet miliona rubalja (oko 85.000 dolara), piše Komersant.

List tvrdi da se veruje da je Ruslik naredio i organizovao ubistvo, preneo je Sputnjik.

Ruska policija je privela pet osumnjičenih za ubistvo, pod optužbom da su izvršili naručeno ubistvo.

Istražitelji su ukazivali na to da je zločin povezan sa podrškom koju je Nemcov pružio francuskom satiričnom časopisu „Šarli ebdo“ koji je objavio karikature proroka Muhameda, što su njegovi saradnici odbacili kao apsurdnu tvrdnju.

Vlasti su takođe navele da se ispituje mogućnost da je Njemcov ubijen ubog kritikovanja uloge Rusije u ukrajinskom sukobu, ili kao pokušaj da se destabilizuje zemlja.

Glavni osumnjičeni za ubistvo, bivši policajac, Čečen Zaur Dadajev, prvo je priznao zločin, ali je kasnije rekao članu saveta Kremlja za ljudska prava da je priznao zato što su ga mučili.

Bivši potpredsednik vlade Boris Nemcov, koji je postao otvoreni kritičar predsednika Putina, ubijen je sa četiri hica iz vatrenog oružja, 27. februara, blizu Kremlja.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime