Ignorisanje Olimpjskih igara u Sočiju

0
891

Сочи перед открытием ХХII зимних Олимпийских игр

Obično je uvek do sada u vreme olimpijskih igara ogroman deo medijskog prostora bio ispunjen sportskim sadržajima. To znači da su tih dana čitaoci i gledaoci u svakom trenutku mogli da saznaju sve o pobednicima takmičenja, a tabela sa osvojenim medaljama je svuda bila vidno istaknuta. Takođe, sva deca su za vreme olimpijade dobro znala kako izgleda maskota igara i svi su želeli da imaju igračku ili privezak sa njenim likom.

Međutim, ovog puta je u domaćim medijima u Srbiji tema Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u priličnoj meri skrajnuta na margine dnevnih dešavanja, što izaziva čuđenje – zašto je to tako?

Dakle, iako se radi o trenutno najaktuelnijem sportskom zbivanju u celom svetu, kojeg svakodnevno sa ushićenjem prate stotine miliona ljubitelja sporta širom planete, u srpskim štampanim i elektronskim glasilima kao da vlada određena ravnodušnost prema Olimpijadi.

Da bi se to shvatilo, dovoljno je pogledati naslovne strane desetak dnevnih novina, i takoreći ni na jednoj od njih se ne može videti niti jedan naslov u vezi olimpijskih rezultata, niti najave takmičenja, kao ni istaknuta tabela sa rang listom osvojenih odličja. Ono što je još čudnije, to je činjenica da je slična situacija čak i na naslovnim stranama onih dnevnih listova koji su specijalizovani za sport.

A kada je reč o televizijskim kanalima, osim Drugog programa nacionalne televizije, na svim ostalim stanicama je teško u spisku televizijskih emisija pronaći bilo kakve sadržaje koji su vezani za tok olimpijskih igara. A kada se u njima ipak obraća pažnja na zbivanja u Sočiju, onda umesto priča o stvarnim junacima sa sportskih borilišta često u prvi plan dospevaju pojedini bizarni podaci o tome kako izgledaju toaleti u tamošnjim hotelima ili slične marginalne informacije.

Da Vas podsetimo:  Lazar Petrović sa KOSOVA: Pred očima su mi ubili brata ali OVDE JE MOJ VAZDUH

Stoga, otkuda takvo skretanje pažnje sa najvažnijih sportskih zbivanja koja predstavljaju samu suštinu olimpijskih igara, i njeno usmeravanje na prilično nebitne događaje? Jedan od mogućih odgovora na to pitanje bi mogao da se nalazi u sferi koja baš i nema puno dodirnih tačaka sa samim sportom, odnosno u sferi političkog određivanja prema organizatorima olimpijade, a to već podseća na zauzimanje onakvog stava, kakvog su već zauzeli na primer predsednici Francuske i Nemačke, kada su izjavili da bojkotuju igre u Rusiji.

Naravno, dopuštam i takvu mogućnost da stvari možda i ne stoje baš sasvim tako, ali i dalje ostaje nepobitna činjenica da praktički ni na jednoj naslovnoj strani novina olimpijske teme iz ruskog Sočija ne mogu ni izbliza da konkurišu čak ni prizemnim tračevima sa estrade, niti da se makar u minimalnim količinama probiju kroz redove jeftinih senzacija dnevnog karaktera.

U svakom slučaju, kao lakmus papir za testiranje u kojoj meri su domaća sredstva masovnog informisanja zaista približila ili nisu građanima Srbije aktuelnu olimpijadu, moglo bi da posluži jednostavno pitanje – da li znate koje su maskote tog najvećeg sportskog tamičenja? Ako ste pravilno odgovorili sa – zec, beli medved i leopard, onda se sve ovo ipak ne odnosi na vas jer ste očigledno i pored svega navedenog dobro upoznati sa Zimskom Olimpijadom u Sočiju.

serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime