Igra oko migrantskih centara

1
1767
© AFP 2018 / Vladimir Simicek

Srbija je u nezahvalnoj poziciji kad je reč o opasnosti od stvaranja sabirnog centra za smeštaj novih migranata, što, kako se spekuliše, planira EU. Srbija je poslednja zemlja koja se graniči sa EU što povećava pritisak na naše granice, kaže direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila Radoš Đurović.

Austrijski premijer Sebastijan Kurc je, naime, potvrdio izjavu danskog premijera da postoji poverljivi plan da se u evropskim zemljama koje nisu članice EU formiraju centri za trajni smeštaj migranata.

U medijima se u tom kontekstu već spominju Ukrajina, Albanija i Bosna i Hercegovina, a još nije poznato da li će i Srbija postati mesto u kojem će izbeglice biti trajno stacionirane.

O tome da li je na svetskoj mapi za trajno stacioniranje migranata obeležena i Srbija nadležni još ništa ne znaju, rečeno je Sputnjiku u Komesarijatu za izbeglice. Oni tvrde da su za taj podatak čuli samo u medijima i navode da nakon najave zatvaranja granica zapadnih zemalja u Srbiji još nije zabeležen povećan broj migranata.

Informaciju o formiranju sabirnog centra za migrante u Srbiji nema ni direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila Radoš Đurović.

„O tome sam čuo samo u medijima, ali ono što mogu da napomenem je činjenica da je i u sadašnjim okolnostima Srbija po pitanju politike upravljanja migracijama na veoma nezahvalnom nivou“, kaže za Sputnjik Đurović i napominje da našoj zemlji u tom pogledu nedostaje jasna strategija i efikasna primena u praksi.

„Što se tiče prihvata izbeglica i pravnih procedura Srbija je na vrlo niskom nivou. Obezbeđeni su hrana i privremeni smeštaj, ali dalje od toga ništa se ne postiže. Procedure su toliko spore da od 2.373 ljudi koji su izrazili želju za azilom, u poslednja četiri meseca svega 70 je uspelo da podnese zahtev, jer da bi on bio podnet neophodno je da se procedura obavi u prisustvu predstavnika Kancelarije za azil. Urađeno je samo 73 intervjua. To su jako loše statistike koje pokazuju da je naš sistem jako slab.“

Da Vas podsetimo:  Kada deca napuštaju roditeljski dom: Crnogorci sa 33 godine, a Srbi…

Đurović ističe da izbeglice svakodnevno dolaze u našu zemlju iz Makedonije i Bugarske i da njihov priliv iz tih pravaca nije zaustavljen. Takođe dolaze i avionima iz Irana.

„Jedan od najvećih problema je ilegalan povratak migranata iz Hrvatske i Mađarske, a od nedavno ista je praksa i sa BiH, jer su i Bosanci počeli da vraćaju jedan deo izbeglica nazad u Srbiju.“

Naš sagovornik zaključuje da na nezahvalnu poziciju Srbije znatno utiče i činjenica da je Srbija poslednja zemlja koja se graniči sa EU što dodatno komplikuje situaciju i povećava pritisak na naše granice.

Jelena Vučićević

rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. EU lepo neka ih smesti kod sebe jer su oni i krivi za ratove sirom sveta.
    Kako Amerika zvizne oni prvi, takmice se ko ce pre stici na neki front. Sad bi opet da balkanske zemlje placaju danak u krvi e vala ako je i od Boga previse je. Ni jedna zemlja balkana nesme to dozvoliti, to bi znacilo da ce za 20 g. balkan biti dzamahirija.
    Uzmite se u pamet pa Srbiji pakuju duplo vise takvih centara jer oni Kosovo i Metohiju racunaju kao drzavu i planiraju i tamo i u Srbiji svoje centre. Nesme se to dozvoliti, neka im grade njihove kuce i drzave i neka ih vrate nazad odakle su dosli. Ili na avion pa u Ameriku oni su za sve i krivi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime