Ili Nobel ili Hag

Mrkićeva pomrčina i Dačićevo svanuće

0
1484

mrkicPovodom vesti da je albanski kokus na čelu sa Eliotom Engelom uspeo da se „udruži“ sa takozvanim srpskim lobijem (kokusom) u Sjedinjenim Državama i pošalje zajedničku „srpsko-albansku“ nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, oglasio se i srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. On je takvu „radosnu“ vest prokomentarisao rečima:

U takvim okolnostima, u toj ogromnoj administraciji (SAD) i vladi koja je kao neka hidra da padne nekome na pamet da istakne za nominaciju predsednika naše vlade – to je stvarno divna vest„.

Pored toga, Mrkić je zaključio da treba da se dičimo time što je naš premijer kandidat za dobijanje Nobelove nagrade za mir.

Da li će to biti? Daj bože, ja bih voleo da tako i bude na kraju“, euforično je dodao ministar spoljnih poslova Srbije; toliko radosno kao da je ministar u Tačijevoj fantomskoj „vladi“, u paradržavi Kosovo.

Nobel kao lek protiv Haga

taci-dacic-rukovanjeA dan ranije, reagujući na vest da je zajedno sa Hašimom tačijem i Ketrin Ešton predložen za Nobelovu nagradu, Ivica Dačić je rekao „da mu je draže da ga kandiduju za Nobela, nego za Hag“. Uz to, premijer Srbije je još „obavestio“ novinarie, ovog puta u ozbiljnijem tonu:

Ono što smo radili, nismo radili za rejting i nagradu, čak smo radili i uz veliki rizik. Dobro je da se o Srbiji lepo govori, napori koje je uložila u normalizaciju odnosa i zbog toga što je preživela, ona treba da bude nominovana„.

Eštonova će Dačiću, valjda, upamtiti ovakvu „pohvalu“, pogotovo, ako nekome zaista padne na pamet da Dačića „nominuje“ za Hašku tamnicu. Da li će tako biti ostaje da se vidi, nakon što se ovi teški oblaci i gusta politička magla raziđu. Na Dačićevu „šalu“ reagovao je Aleksandar Vučić, rekavši da se vidi da se predsednik srpske vlade druži s Tačijem, jer, eto, „daju iste izjave“. Nije jasno na kakve „iste izjave“ je aludirao PPV i šef svih srpskih tajnih službi (fantomsko šiptarsko-natovsko Kosovo i Srbija nisu i ne mogu biti isto), jer je Tači, odmah nakon što je čuo za kandidaturu za Nobela, na svom Fejsbuk profilu napisao:

Da Vas podsetimo:  Srećna vam Julijanska, Pravoslavna, Srpska Nova godina!

Govorim vam iz srca: bez obzira šta se desi, Nobelovu nagradu za mir, junaštvo, hrabrost, razboritost zaslužujete vi, građani Kosova, više nego iko“.

Iz svega jasno vidimo da nije tačno (kako tvrdi Ivica Dačić) da se o Srbiji „lepo govori“ time što se njen premijer nominuje za Nobelovu nagradu za mir. Takvom nominacijom sve „pohvale“ idu na račun paradržave Kosovo, koja sada, kako mnogi tvrde, nema nikakve veze sa Srbijom. I poslednje niti koje su državu Srbiju spajale s njenom južnom pokrajinom pokidao je upravo Ivica Dačić, čime je ne samo prekršio Ustav Republike Srbije, nego je pogazio i međunarodno pravo po kome je Kosmet i danas sastavni deo Srbije.

Uostalom, inicijativa za nominovanje Dačića, Tačija i  Eštonove krenula je od kongresmena Eliota Engela, koji je vođa albanskog lobija u SAD. Engel je zatražio podršku i od onih kongresmena koji se nalaze u srpskom kokusu. Srpski kokus se nije odmah odazvao na takvu Engelovu inicijativu, već je o tome zatraženo mišljenje srpske vlade. Očigledno je da je Vlada Republike Srbije odobrila članovima srpskog kokusa da se pridruže Engelovoj inicijativi. Otuda vidimo da je Ivici Dačiću više stalo do Nobelove nagrade nego do Srbije, iako je samo pre sedam dana govorio drugačije, to jeste, „da nije radio za Nobela već za Srbiju“.

A zašto je Ivici Dačiću toliko stalo do Nobelove nagrade za mir? Tu ima više razloga, ali jedan od njih premijeru je najvažniji. Naime, ako bi uspeo da dobije Nobelovu nagradu (za šta, uzimajući u obzir političku orijentaciju zapadnog sveta, ima dosta izgleda), tada bi se oslobodio noćnih mora koje ga muče, počev od „koferčeta“ do blekberija, Miše Banane i klana Darka Šarića. Izgleda da su toga svesni i protivnici Ivice Dačića, koji se sada trude da Dačića (možda i ranije nego što su prvobitno planirali) smeste iza rešetaka.

Da Vas podsetimo:  Plamičci otpora

Reklo bi se da do 10. decembra 2014. godine (kada će se dodeljivati Nobelova nagrada za mir) ima dosta vremena, ali, oni koji žele da vide Ivicu Dačića na optuženičkoj klupi dobro znaju da vreme brzo prolazi. Dačićeva „šala“ ili povlačenje paralele između Haškog suda i Nobela, vidimo, nikako nije slučajna. Uspe li da dobije tu „prestižnu nagradu“, biće doživotno zaštićen od bilo kakvog sudskog progona. Ko će smeti da dirne čoveka koji je dobio Nobelovu nagradu za mir? Uz sve to, ukoliko dobije Nobelovu nagradu za mir, Dačić će dobiti i pozamašnu svotu novca, tako da više neće imati potrebe da prima „poklone“ i preuzima „pakete“, niti da se porodično druži sa onima za koje niko ne zna ko su, čak ni „njegova“ policija.

Za www.koreni.rs

L. Janićijević

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime