Ili trotoar i kanalizacija ili blokada puta

0
449

U Srbiji ništa novo. Još iz vremena raspada Jugoslavije pa na ovamo, nekad smišljeno, a nekad spontano, po raznim osnovama i motivima, nekad vlast, nekad paravojska, nekad građani, kako ko i kako kad te eto nama blokada ulica ili puteva.

Bilo je toga i u Čačku, recimo kad su radnici Tehnosa držali blokadu Kružnog puta na raskrsnici u Konjevićima, ili građani kada su kratkotrajno uspeli da blokiraju kružnu raskrsnicu na Ibarskoj magistrali u Preljini ne tako davno.

Sada je u najavi blokada Gučkog puta na lokaciji kod Spomen parka.

Svakodnevna slika na Gučkom putu, a trotoara nema

Meštani naselja duž Gučkog puta svojevremeno su izvršili svoju finansijsku obavezu i uplatili iznose čiji bi ekvivalent u evrima danas bio po 500 evra za priključak na vodovodnu mrežu i po 1.000 evra za priključak na kanalizacionu mrežu. Vodu su dobili, ali fekalna kanalizacija ni do danas nije izgrađena.

– Gradska uprava za urbanizam izdala je još 9.9. 2013. godine, Rešenje o građevinskoj dozvoli za dogradnju postojeće komunalne infrastrukture tj. mreže fekalne kanalizacije u regulaciji postojećih saobraćajnica, ali do danas ništa nije urađeno. Osim što nemamo kanalizaciju i što se fekalije izlivaju duž Gučkog puta i zagađuju okolinu, nemamo ni trotoar, ni sa jedne strane puta, pa se pešaci potpuno nebezbedno kreću. Da li treba da naglasim da tim putem naša deca idu svaki dan u školu – kaže Zoran Vasiljević, jedan od meštana.

Sada je situacija još lošija jer svakog dana na desetine teških kamiona tutnji Gučkim putem ka kamenolomu Sušica odakle prevoze građevinski materijal za izgradnju auto-puta. Meštani su se obraćali Gradskoj upravi za inspekcijski nadzor i tražili da saobraćajni inspektor izađe na teren i utvrdi činjenično stanje u vezi sa ugroženom bezbednošću saobraćaja, prvenstveno kretanja pešaka.

Da Vas podsetimo:  Srpske plate i evropske cene

Inspektorka za lokalni prevoz i puteve Dragana Krvavac poslala je na adresu Mesne zajednice „Park“ Obaveštenje u kome navodi da je inspektor izašao na teren i konstatavao da su bankine oštećene i da je ugrožena stabilnost puta, te da je to u nadležnosti „Puteva Srbije“. Navela im je i šta predviđa čl.84. Zakona o putevima, dok o bezbednosti učesnika u saobraćaju, posebno pešaka, nije napisala ni jednu reč. Nije napisala ni da je inspekcijska služba bilo šta preduzela povodom zapažanja na terenu.

Sa druge inspekcijske adrese prilično dugačkog naziva „Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sektor za inspekcijski nadzor, Odeljenje za inspekcijske poslove državnih puteva“ na adresu našeg sagovornika takođe stigao dopis, malo duži i malo opširnije ali suštinski iste sadržine. Da je za održavanje Gučkog puta nadležno JP „Putevi Srbije“, uz pojašnjenje da ono odgovara za kolovoznu konstrukciju i saobraćajnu signalizaciju, a da sve elemente puta van kolovoza, održava lokalna samouprava.

To bi značilo da je za izgradnju trotoara,  bankine, odvodnog kanala … zadužen Grad Čačak. Tako bar kaže Marko Saković, republički inspektor za državne puteve.

Meštani su i ranije pisali peticije i tražili da im se izgradi kanalizacija koju su platili i trotoar za bezbedno kretanje.

– Kad god smo se preko MZ obraćali lokalnoj vlasti govorili su nam „biće iduće godine“, onda dođe iduća godina a oni kažu „preusmerili smo sredstva za nešto drugo“ i tako svake godine – kaže Zoran Vasiljević.

Dopis meštana Policijskoj upravi u Čačku

Meštani kažu da su u prethodnom periodu od pomoćnika gradonačelnika Milana Bojovića i tadašnjeg direktora JP „Gradac“ Dragana Vukajlovića dobili silna obećanja da će tokom 2019. a najkasnije 2020. godine, biti rešeni njihovi problemi. Na sastanku u MZ, kada su ova dva funkcionera dala svoju časnu reč, bili su i narodni poslanik Marko Parezanović i predsednik MZ Petar Janković.

Da Vas podsetimo:  OVO JE NAJPOPULARNIJE SRPSKO SELO TOKOM POSTA: Ljudi dolaze sa svih strana da kupe ribu, najveća potražnja je za Nikoljdan, a evo i zašto!

Treba li napomenuti da su svi oni članovi i kadrovi SNS-a.

Moljakanju lokalnoj vlasti oličenoj u Srpskoj naprednoj stranci da ispuni svoju obavezu prema građanima tu nije kraj. Krajem marta ove godine, meštani su predali svoj zahtev gradonačelniku i JP „Gradac“ za izgradnju trotoara u dužini od 250 metara, a Policijsku upravu obavestili da ako trotoara ne bude sledi blokada Gučkog puta.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime