Ili Vučić, ili Vulin, nema trećeg

0
1011

311117_aleksandar-vucic-i-aleksandar-vulin--beta_fDa je Srbija iole uređena zemlja, Aleksandar Vučić bi već danas iz Vlade morao ili da otera Aleksandra Vulina, ili da mu ustupi svoje mesto.

Naime, premijer Vučić je o haškom zahtevu u vezi sa Vojislavom Šešeljem dao nekoliko tragikomičnih izjava: on sam je želeo da te izjave budu dopadljive, međutim, zbog težine teme one su zapravo bile otužne. Ali, u onoj koja se tiče aktuelnog ministra rada Vulina, nema ničeg ni dopadljivog ni prijatnog. Evo kako je tu izjavu prenela državna agencija Tanjug:

„Nije, dodao je, očekivao i iznenađen je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, kao i da je samo ministar Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva. `Samo je on shvatio da su imali za cilj rušenje vlade i njenog rejtinga i SNS i ništa više`, rekao je Vučić i dodao da ne zna kako je Vulin to pogodio, ali da se pokazalo da ili je, kako je rekao, on znao više od mene, ili je pametniji.“

Dakle, sam premijer sve svodi na dve mogućnosti: ili je Vulin znao nešto što Vučić nije, ili je Vulin pametniji od Vučića. Razmotrimo obe mogućnosti; nije teško.

Ukoliko je prvo objašnjenje tačno, da je Vulin imao više saznanja nego Vučić, to bi onda značilo da je Aleksandar Vulin ubačeni, neprijateljski činilac u Vladi Srbije. To bi neminovno značilo da Vulin poseduje izvesne podatke i znanja koja se tiču najviše izvršne vlasti u zemlji, ali ih krije od neposredno nadređenog, tj. predsednika Vlade koji ga je i izabrao u svoj kabinet. Ako je Vulin zaista znao da neko na bilo koji način, bilo to preko Šešelja ili nekako drugačije, hoće da ugrozi Vladu Srbije, a nije našao za shodno da sa dokazima ili nagoveštajima o tome upozna predsednika vlade, prosto se nameće zaključak da je potresanje vlasti ciljao i sam Vulin. U stvarima tolike važnosti ne može biti reči o nemarnosti. Najmanje što bi u tom slučaju Vučić, ne samo premijer nego i koordinator svih službi bezbednosti, mora da uradi, jeste da smesta smeni Aleksandra Vulina i istog časa pokrene postupak za utvrđivanje njegove krivične odgovornosti.

Da Vas podsetimo:  ĆUTAĆU

Naravno, iole častan čovek na Vučićevom mestu u tom slučaju bi i sam podneo neopozivu ostavku, pošto bi se ispostavilo da je svojom nesposobnošću i nestručnošću ugrozio ne samo najvišu izvršnu vlast koju je inače sam sastavljao, nego i celu državu.

Ako je drugo objašnjenje ispravno, odnosno, ako je Vulin pametniji od Vučića, onda Aleksandar Vučić odmah mora da se povuče i premijerske dužnosti prepusti svom imenjaku Vulinu. Rukovođenje vladom jedne države nije isto što i test inteligencije, pa to što Vučić ima manje visprenosti od Vulina ne bi samo po sebi nalagalo da se njih dvojica zamene. Ali, imajući u vidu složen i osetljiv položaj Srbije, o kojem često priča i sam premijer, onda bi takva rokada bila stvarno neophodna. Čovek čija pamet nije dovoljna da bi sam predvideo ovakve udare na sopstveni kabinet, naprosto ne bi smeo da bude na čelu vlade u državi koja se suočava sa čitavim nizom unutrašnjih i spoljnih bezbednosnih i svakih drugih izazova. Predstavimo to na najjednostavniji mogući način: jedan čovek je bio dovoljno pametan da prepozna nečije opasne namere u pogledu države i vlade; drugi čovek to nije bio u stanju; koji li je od njih dvojice onda prikladniji za upravljanje državom i vladom?!

Suštinski, Vučić je ovom svojom izjavom sam sebe smestio u položaj sličan onom u kojem se našao posle septembarske „gej parade“: tada je na beogradske ulice upravo on poslao i Žandarmeriju i svog brata sa obezbeđenjem, pa za njihovu kasniju tuču on nikako ne može da bude nevin, naročito zbog toga što je i policiju i brata poslao mimo zakona. Isto tako i sada Vučić postavlja stvari tako da je njegova ostavka najčasniji i najlogičniji izlaz iz nevolje: ili je kriv što je dozvolio da jednim ministarstvom rukovodi osoba koja radi protiv Vlade i države, ili je kriv što je nestručan i nesposoban preko svake granice prihvatljivog.

Da Vas podsetimo:  Košare – Srpski Termopili

Neka bira. Ili neka se pravi blesav, kao i u slučaju „gej parade“, pa će na kraju neko drugi da bira umesto njega.

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime