Ima li pilota u avionu ruske dipomatije

4
1383
Putin i Vučić / Foto: YouTube Screenshot

Još uvek nije pronađena sprava koja bi se zvala „znanjomer“ i uz pomoć koje bismo pritiskom na čelo mogli da utvrdimo da li neko nešto zna li ne. Do vremena kada će neko i nju „izmisliti“ moramo koristiti stare metode, zaključivanje po spoljnim pokazateljima, razgovarati i čitati i sagledavati nečije namere i konkretna dela.

Isto važi i za rusku diplomatiju. Kakva su njena saznanja, namere, planovi i dometi možemo zaključiti samo na osnovu onoga što možemo videti i osetiti. A to nas, srpske rusofile može samo ozbiljno zabrinuti.

Pozicionirajući se za, potencijalni, sukob koji može uslediti u narednim godinama ili decenijama trenutni svetski hegemon u opadanju nastoji da Rusiju potisne sa svih područja u kojima je ona tradicionalno prisutna. Ruskog uticaja ima sve manje na Baltiku, istočnoj Evropi, na Kavkazu i centralnoj Aziji. Ruski saveznici u Siriji i Iranu su pod udarom otvorenih pretnji a zakuvase i na samim ruskim granicama (posebno u Ukrajini).

Na Balkanu situacija je veoma teška. Rusija je izgubila uticaj u tradicionalno naklonjenim Bugarskoj i Crnoj Gori, i bar prijateljskim zemljama Makedoniji i Rumuniji. Jedina oaza prijateljstva i naklonosti na Balkanu ostala je Srbija.

Nažalost, po spoljnim pokazateljima ne može se primetiti da je ruskoj diplomatiji Srbija među bilo kakvim prioritetima. Zvanično se podržava jedna jalova i prozapadno orjentisana interesna grupa na vlasti koja sebe predstavlja kao rusofilsku a radi sve što može da se približi “zapadu”. Činjenica da ta vlast izjavljuje da nema namenu da uvede sankcije Ruskoj Federaciji ne govori o njenom visoko moralnom stavu već o strahu da bi u suprotnom bila na izborima kažnjena od rusofilskog biračkog tela.

Nažalost kao da se ruska diplomatija nije odmakla od onih vremena od pre nešto više od sto godina kada je poslanik Trubeckoj tvrdio predsedniku srpske vlade Nikoli Pašiću da ih Bugarska i nakon objavljene mobilizacije neće napasti. Kao garanciju je naveo da mu se predsednik bugarske vlade zakleo na ikonu da Bugarska neće napasti Srbiju a što je usledilo samo nekoliko dana kasnije.

Da Vas podsetimo:  KADA SU POLITIČARI AUTISTI, KOJI BI DA BUDU SAVANTI

Oprezno opomenut od svojih zapadnih sponzora koji od njega traže da ispuni makar formalne obrasce demokratije i popusti svoj medijski teror i vrati dostojanstvo parlamentu, gospodin Vučić će se, možda, verbalno i propagandno okrenuti nešto više Rusiji. Naravno, svi koji ga poznaju znaće da se radi o taktici da postigne nešto višu cenu za sebe lično pokazujući da „ima alternativu“ kako bi ga njegova „prva ljubav gospođa Angela Merkel“ ponovo primila pod svoje okrilje. Sem propagandnog rusofilstva i patriotizma u Srbiji sve što liči na ozbiljnu politiku i dalje je na tragu bezuslovnog evroatlanskog puta.

I Ruska federacija bi motala da stane na stranu onih koji traže da se Srbija uredi na demokratski način i iz polukolonijalnog statusa vrati slobodi. Samo slobodna Srbija može biti dobra i Srbima i nacionalnim manjinama i samo slobodna Srbija može biti ekonomski prosperitetna. Rusija je to na najbolji mogući način pokazala.

Ostati uz odlazećeg vladara Rusija neće dobiti mnogo a rizikuje da izgubi puno. Ona ne može spasiti Aleksandra Vučića u trenutku njegovog pada koji će nastupiti onog časa kad on izgubi monopol nad medijima i kada njegova pogubna politika prema Kosovu i Metohiji bude razobličena. Njega ne može spasiti ali može naškoditi sebi i svom ugledu u srpskom narodu. Jer vladari dolaze i odlaze a Rusija i Srbija ostaju. A da li će u vremenu punom neizvesnosti stajati jedni uz druge ili jedni protiv drugih određuje se danas.

Dragan KRSMANOVIĆ
Izvor: srpskistav.com

4 KOMENTARA

 1. Pravi naslov treba da glasi: Ima li pilota u avionu AMERICKE diplomatije! U trampovoj diplomatiji i spoljnoj politici vlada HAOS! Tramp kaze jedno, njegovi ministri drugo, preko sezdest zaposlenih u njegovom kabinetu je sto on otpustio sto su sami dali ostavke. Na primer, juce je dao ostavku Ministar za energetiku, sad traze ko ce da ga zameni. Neki ostanu samo mesec ili dva, neki nedelju dana, neki izdrze pola godine, retko ko ostane godinu. Kao na pokretnoj traci! U americkim medijima Trampovu administraciju opisuju haoticnom, nestabilnom, nepredvidljivom, pre podne Tramp izjavi jedno, posle podne sasvim suprotno. Tamo „lud…..zbunjenog.“ A u Rusiji, diplomate, ministri, vojni rukovodioci, cela vlada je apsolutno stabilna jer radi normalno godinama. Naravno, ovaj tekst je cista americka propaganda, jer gube na mnogim poljima od Rusije, Kine, i drugih. Gledala sam posetu Putina od pre 5 dana Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Emiratima, o, my God, kakav docek su mu priredili! To je neverovatno! Svako moze da pogleda na youtube. u obe zemlje potpisali su ugovore vredne milijarde, milijarde dolara! A to su americki vazali, Saudi Arabija izdrzava Ameriku! Rusija je povratila svoj uticaj na Bliskom Istoku, kao sto je nekad imao Sovjetski Savez. Izgubili su rat u Siriji, pa izmisljaju kako se povlace, jer bi Trampa ubili kad bi objavio istinu! Clanak nema nikakve veze sa stvarnom realnoscu, kreirana prazna propaganda.

 2. Има пилота. Само тога и има. Да ли има навигатора, особља итд – то је већ питање. Уосталом, и да има трезног особља, што је такође дубиозно, пилот ће у сваком случају урадити како он хоће.Ено, управо је изјавио да се противи једностраном мењању граница на Косову. Значи, вишестрано – може?

 3. Opet antiruska propaganda! Rusija je kriva sto je nije spasila Yugoslaviju od americke agresije, sto nije odbranila Kosovo za nas, a sta SMO MI SAMI URADILI DA SPASIMO KOSOVO i odbranimo nasu slobodu. ZASTO BI RUSI OPET GINULI za nasu slobodu kad nismo zahvalni ni za poginule u turskim ratovima, u Prvom Svetskom ratu u Drugom Svetskom ratu. Kad god je gusto i tesko u napadima zapadnih krvolocnih neprijatelja, vicemo Rusima: mi smo braca, a iskrivili smo vratove na Zapad. Kad su bile demonstracije naroda protiv Americkog-NATO okupatora? Nikad! Kad su bile demonstracije i parole: Jenki go home! Napolje iz Kosova to je nasa teritorija!!! Kad su bile demonstracije naroda za prijateljstvo i saradnju sa Rusijom? Kad god je Rusija pokusavala da pomogne, izdajnicka i vazalna tkz. „srbska“ vlada je tajno i tiho to zaustavljala, jer konci se vuku iz Vasingtona. UN Rezolucija 1244, da je Kosovo Srbska teritorija, ne bi postojala da nije bilo Rusije! To se zaboravlja! Rusija kao clanica UN Saveta Bezbednosti je 6 (SEST) puta zaustavila sa veto, da se Kosovo ne proglasi nezavisnom drzavom! Naravno, kad su Ameri videli da tu ne mogu da probiju, onda su tkz. „problem Kosovo“ prebacili u Brisel i naredili Nemackoj da to zavrsi DO KRAJA OVE GODINE! Ko je pristao na taj pogibeljni zaokret? Tadasnja Srbska vlada a potpisao je Dacic!(2013 god.) Ameri su izbacili iz igre Rusiju! Kad je pre nekoliko godina Lavrov bio u poseti Bgd-u, Vucic ga je pitao „kako bi bilo da nekako Rusija zaobice Rezoluciju 1244 i pristane na proglasenje *Kosova za nezavisno“!!!Lavrov je ostao bez teksta, cuveni svetski priznati diplomata! Od kad je ta Rezolucija doneta, SVAKA tkz.“srbska“ vlada“ je rusila deo po deo tu rezoluciju! Jer one rade za interese Amerike a ne za interese svog naroda! I sta sad Rusija tu da radi? Zato je Lavrov lepo prosle godine rekao: sta god Srbija odluci u vezi Kosova mi cemo podrzati! Pravilno! Putin je davno rekao da on nikad vise nece dozvoliti da ruski vojnici ginu za slobodu drugih drzava! Opekli su se debelo u Drugom Svetskom ratu. Zato ih danas ima 145 miliona, a imaju ogromnu teritoritoju da brane! Da nisu ruski vojnici ostavljali svoje kosti po evropskim drzavama danas bi ih bilo duplo vise. Inace, citam po americkim medijima, sta ce biti sa Rusijom kad Putin ode u penziju? Posto su pokusavali da ga svrgnu za obojenim revolucijama i atentatima na njega, nisu uspeli, onda su resili da se pripremaju za „posle Putina“, i to rade vrlo organizovano, ulazu velike pare, buse na sve strane, da zaskoce Rusiju cim Putin sidje sa vlasti! Ali ni Rusi ne sede skrstenih ruku! Tekst je americka propaganda vrlo sofisticirano napisana!

  • Bravo!
   Potpuno se slazem, dosta vise podmukle americke propagande a na setu pravoslavnog sveta.
   Sta ce biti uskoro sa Amerikom kad djavo dodje po svoje, neka o tome brinu zlocinci zapada a ne o nama i ruskom narodu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime