Ima li tog dna, na horizontu?

1
1999
Foto: skrinšot Ministarstvo odbrane (mod.gov.rs)

Pilot Vojske Srbije, major Robert Kaloci, poginuo je prilikom pada aviona na redovnom mirnodopskom zadatku, dve godine pred penziju.

Kao podstanar!

Na vrhuncu karijere, opitni pilot Centra za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra Vojske Srbije, inspektor za metodiku obuke pilota na Vojnoj akademiji, dve godine pred penzionisanje – podstanar!

Još preciznije: punih 25 godina podstanar!

Nije dočekao penziju, a ni početak gradnje ”jeftinih stanova za pripadnike Vojske Srbije i policije”, najavlјen uoči beogradskih izbora kao nešto što će ”već u martu 2018.godine početi da se realizuje širom Srbije”…

Robert Kaloci nadživeo je još jedno obećanje, a poginuo ne dočekavši ni neko drugo.

Robert Kaloci (Foto: „Novosti“)

Nјegova porodica, nezaposlena supruga i sin, mašinski inženjer, nisu dočekali da se njihov suprug i otac živ vrati sa posla.

Sada će, možda, dočekati da dobiju stan:

– Želim da kažem da je ovo strašna i velika tragedija, tragedija za koju niko nikada ne može da bude spreman. Vojska Srbije je uz porodicu Kaloci, kao što je čitav naš narod i svi mi… – odtugovao pred novinarima Aleksandar Vulin, ministar odbrane, nakon što je sa načelnikom Generalštaba VS, Ljubišom Dikovićem, posetio dom Kalocijevih.

Načelnik Generalštaba novinarima nije rekao ni toliko.

On je, pre ove tragedije, smenio kompletno rukovodstvo Tehničko opitnog centra, u čijem sastavu je bio nastradali pilot. O tome juče piše ”Danas”, navodeći da je Diković odluku doneo početkom godine, a ministar Vulin je potpisao u martu. Ne zato što je pre godinu dana već pao jedan ”galeb” u kojem su pogunila dva pilota, nego što je rukovodstvo ”dozvolilo jednom vojnom analitičaru da neovlašćeno poseti vojni objekat”.

Da Vas podsetimo:  OSTAVKA: REČ ZA KOJU NAPREDNJACI NE ZNAJU. OSIM KAD IM JE VOĐA NE POMENE

Za ”Danas” – smena je tema dana za naslovnu stranu, gde nije bilo mesta ni za jednu reč o pogibiji Roberta Kalocija. U ”Informeru”, tema dana na naslovnici je Šešelј i njegova doslovno preneta izjava: ”Hagu sam jebao majku”. Na dnu strane, pored fotografije nasmejane pevalјke i naslova ”Rada je ozbilјno bolesna”, sa podnaslovom ”Pevačica često pada, poremećen joj centar za  ravnotežu, stavlјa čepove u uši da bi mogla da stoji”, našlo se prostora i za naslov: Pao ”galeb”…

”Politika” je primenila sličan ”kliše”, pa naslovnicu ”otvara” naslov da je Šešelј odslužio više zatvora nego što je dobio.

”Novosti” i ”Blic” i ”Kurir” su najveći deo svojih naslovnica posvetili tragediji vojnih pilota.

”Srpskom telegrafu” to je najmanje bitna tema na naslovnoj, gde je bitniji naslov ”Šok u Zadruzi – vreli polјubac Kije i Lune”…

Za ”Alo” – naslov o tragediji pilota je drugi po veličini na naslovnici, a prvi je: ”Izvršitelј mesečno zaradi 107 hilјada evra!”

Taj tekst posvećen je javnim izvršitelјima, novoj, najbogatijoj kasti u Srbiji, koju je osnovala i opunomoćila država. Tih 107 hilјada evra mesečno minule dve godine prihoduje  Milјan Trajković, javni izvršitelј iz Niša koji je za dve godine inkasirao dva miliona evra!

Taj sigurno nije podstanar, a javni izvršitelјi su stotine lјudi učinili podstanarima, oduzevši im kuće i stanove zbog neplaćenih komunalnih računa, nevraćenih kredita…

Po zakonu!

Mogli bi i na poligrafu proveriti – garantujem da niko od 236 javnih izvršitelјa u Srbiji nije podstanar. Vojnih pilota je znatno manje nego izvršitelјa, a koliko njih žive kao podstanari, to je vojna, odnosno državna tajna.

Od njihovog, preči je standard javnih izvršitelјa, kojima sve mora biti potaman u životu. Ne mogu, valјda, iz skromne garsonjere, pored nadrndane gazdarice koja neće da čuje ni plač bebe, da idu na teren, jure dužnike, plene im imovinu, iselјavaju iz stanova…?

Da Vas podsetimo:  Šta može Srbija u Trećem svetskom ratu

Ta, oni rade najodgovorniji državni posao: pune budžet koji je ”u suficicitu u odnosu na deficit”, ali u kojem nema para za stanove vojnih pilota!

– Nema mesta panici! – smiruje srpsku javnost vojni analitičar. – Takve nesreće se dešavaju i u zemlјama koje imaju mnogo moderniju avijaciju, to se dešava u svakoj avijaciji u svetu!

A, u koliko avijacija u svetu vojni piloti nemaju stan dve godine pred penziju?

Hoće li ovu državu borbenim avionima braniti piloti ili javni izvršitelјi?

Suvišno pitanje: braniće nas izvršitelјi, Srbija će ih poslati da našim neprijatelјima zaplene imovinu, pa neće imati sa čime da nas napadnu!

Još ako bi zaplenili i doneli neki stan za Robertovu porodicu!

U zemlјu u kojoj danas svi ističu da je Robert heroj ove zemlјe!

I jeste heroj, ali ne zato što je poginuo u miru, već zato što nije pogazio svoju zakletvu. Čovek koji je punih 25 godina mesečno brojao novac za kiriju i sebe i svoju porodicu podsećao na tu zakletvu, heroj je  jer nije otišao u beli svet da pilotira civilnim avionima, da skući i obezbedi i sebe i porodicu, onako kako dolikuje i pripada takvim lјudima!

Radoje Andrić

iskra.co

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime