Imate problema sa probavom

0
744

Ako imate problem sa probavom, jedite šljive. Stručnjaci tvrde da konzumiranjem samo 50 grama šljiva dnevno može da reše problem zatvora ako tu količinu plodova, svežih ili suvih, jedete tokom tri nedelje.

Od toga će biti i raznih drugih blagodeti, jer su šljive korisne u prevenciji visokog holesterola, oboljenja srca i bubrega, bolesti jetre, reume, a povoljno deluju i na pamćenje, kosti, kožu…

Šljive su, zapravo, jedan od najstarijih narodnih lekova za regulaciju probave. Ovaj prirodni laksativ, za razliku od velikog broja farmaceutskih, ne povećava opasnost da dodatno ulenjite creva i da se na njega naviknete.

Šljive zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri omekšavaju stolicu. To je vrlo bitno kod lečenja hemoroida ili oboljenja creva, a regulisanjem probave prevenira se karcinom debelog creva.

Sveži plodovi šljive, tvrde stručnjaci, podmlađuje i regenerišu organizam i pomažu u sprečavanju nastanka bora.

Iako možda izgleda neverovatno, slatki sveži plodovi šljive preporučuju se i u mnogobrojnim dijetama. Iako, kao i svako voće, sadrže šećer, šljive povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam a zatim ih izbacuju. Bogate su i kalijumom, pa zahvaljujući tome “podižu energiju” i otklanjaju simptome umora.

Kanadski nutricionisti su ustanovili da šljive pomažu i u kontroli nivoa šećera u krvi, zbog čega mogu da budu efikasne u prevenciji dijabetesa.

S druge strane, istraživači Univerziteta Florida i Oklahoma su posle 12 meseci prikupljanja rezultata među ženama u postmenopauzi ustanovili da su one koje su redovno jele šljive imale znatno veću gustinu kostiju, a time i manji rizik od nastanka osteoporoze. Tokom ovog testiranja ispitanice su jele suve šljive.

dnevno.rs/ novosti

PODELI
Prethodni tekstVođa u mantiji
Sledeći tekstDupljaci

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime