IMT

Kako ubiti Srbiju

0
2748

2015-08-11_051957Bilo kakav život na planeti zemlji je nezamisliv bez Sunca, vode, vazduha, zemlje…Sva živa stvorenja na toj istoj planeti da bi opstala – moraju da se hrane. Tako i čovek.

Da bi jeo, mora da proizvede i da ima hranu. Zato postoji poljoprivreda. Zemlje koje imaju razvijenu poljoprivredu, ne brinu za prehranu svog stanovništva. Da bi poljoprivreda bila uspešna, potrebne su poljoprivredne mašine. Kombajn i traktor, na primer. Kao braća blizanci, ali dvojajčani, neidentični.

Stariji brat traktor priprema zemlju za rod, a mlađi brat kombajn pokupi plodove koje obrađena zemlja dariva. Traktorom se pre svega ore, da bi moglo da se seje, a kombajnom da se žanje to što je rodilo. Ako nema oranja, nema ni žetve. A onda nema šta da se jede. Narod gladan.

Da bi se oralo, treba – traktor. Ako je toliko važan za poljoprivredu, valja ga proizvoditi. Ako imaš svoje, i ako je dobro, kvalitetno, ne zavisiš ni od koga, niko ne može da manipuliše tobom i da te uslovljava, ucenjuje, pa čak i da te ostavi – bez hrane. To je strateški važno pitanje za svaku ozbiljnu i odgovornu državu

To su davne 1954. godine razumeli u Jugoslaviji, i počeli u Srbiji, u Beogradu sa proizvodnjom naših traktora.

To „naših“ ovih dana postaje deo istorije na jugoslovenskim prostorima i u Srbiji. Pa da se podsetimo malo te „traktorske“ istorije.

godine se u Beogradu, u tadašnjoj Narodnoj Republici Srbiji a u okviru Federativne Narodne Republike Jugoslavije osniva Centralna livnica, kapaciteta 9000t godišnje.

godine se sa Centralnom livnicom i još četiri preduzeća sa iste lokacije formira novo preduzeće „Metalski zavodi Aleksandar Ranković“.
„Metalski zavodi Aleksandar Ranković“ prerastaju u Industriju traktora i mašina – ITM.

Deset godina posle nastanka IMT-a a posle višegodišnjih ispitivanja različitih tipova traktora gde je izabrana licenca američkog proizvođača Ferguson i izgradnje kapaciteta za proizvodnju 4000 traktora godišnje, 1964. počinje proizvodnja traktora IMT 555 prema sopstvenoj dokumentaciji.

Da Vas podsetimo:  Celom svetu postaje jasno šta su posledice NATO agresije iz 1999.

godine Fabrika dobija današnje ime „Industrija mašina i traktora – IMT“
godine u trećoj rekonstrukciji fabrike su izgrađeni kapaciteti za proizvodnju 10.000 traktora/godišnje.

Tada je započeta serijska proizvodnja traktora IMT 575.

Sedamdesete godine prošlog veka su bile „zlatne godine“ IMT-a. Četvrta rekonstrukcija fabrike se vrši 1976. godine, i biva izgrađena nova fabrika traktora, visokog nivoa opreme i tehnologije, kapacitet proizvodnje čak 40.000 traktora/godišnje.

godine je puštena u rad nova fabrika traktora snage motora veće od 75 kW (100KS) klasične i zglobne konstrukcije, tzv.“velikih traktora“, godišnjeg kapaciteta 2000 traktora.

Tri godine pred početak kraja Jugoslavije 1988. godine IMT ostvaruje rekordni godišnji proizvodni rezultat u svojoj istoriji. Proizvedeno je 42.000 traktora (po nekim podacima i 45.000) i 35000 mašina, vrednost proizvodnje je bila veća od 600 miliona nemačkih maraka.

imt-stecaj-traktori

Period besmislenih jugoslovenskih ratova devedesetih i „vrlo smislenih“ sankcija uvedenih SR Jugoslaviji, s obzirom na značajne proizvodne rezultate u prethodnom periodu IMT nekako preživljava, i opstaje kao brend na tržištu.

Pretposlednje što je domaćinski pametno urađeno u IMT-u je bila pokretanje proizvodnje nove serije traktora IMT 2000, koja je uzimajući u obzir odnos karakteristika proizvoda i cene koštanja u određenim segmentima tržišta uporedno bila konkurentna sa drugim proizvođačima. Još uvek je moglo da se proizvodi i „živi“ na račun stare slave.

U to isto vreme, 2009/10. Vlada Republike Srbije je uradila poslednju pametnu i korisnu stvar za nekada svetski poznatu fabriku. Uvela je podsticaje za proizvodnju i prodaju traktora što je dovelo do značajnog rasta obima proizvodnje i prodaje traktora na tradicionalnim tržištima IMT-a koje je brojalo čak 84 države širom sveta, skoro polovinu planete.

Pre samo tri godine, 2012. je IMT na 79. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavio novu seriju traktora S (IMT-539S, itd.).

Da Vas podsetimo:  Srpsko-hrvatski odnosi: Ko je na pravoj strani istorije

I umesto da nekako krene na bolje, za vreme Vučićeve vlasti fabrika odlazi u sunovrat i potpuni prekid rada.

„Trula“ socijalistička vlast je izvršila čak 4 rekonstrukcije i modernizacije fabrike, nove „demokratske“ vlasti su uspele da je dovedu do – stečaja.

Podsećanja radi, 1988. godine u IMT-u je bilo zaposleno 9.800 radnika, da bi ovaj broj do 2005. spao na 1.745 radnika, a ovih dana poslednjih 370 radnika je dobilo „neoliberalne poklone“ – radne knjižice za kući, nekakve otpremnine (što realne što u obliku obećanja) i PAPIR SA IZJAVOM.

Naime, da bi dobili otpremnine u visini od 200 evra po godini staža, svi radnici, kojima IMT duguje više od 20 plata, morali su da potpišu izjavu da pristaju da im bude isplaćeno samo devet zarada, i to tek tokom prodaje ili likvidacije firme. Morali su da pristanu i da im država poveže staž za samo dve umesto za četiri godine, koliko im nije povezano, ali pod uslovom da ne tuže firmu.

DA LI TUŽITI DRŽAVU?

U IMT-u je do 2005. godine proizvedeno oko 800 hiljada traktora i oko 600 hiljada oruđa. Na međunarodnom tržištu IMT je izvezao 107 700 traktora i oko 11 950 priključnih mašina i oruđa.

Poptuno je zapanjujuće da se ovakav privredni gigant apsolutnom nebrigom države Srbije skroz upropasti sa dalekosežnim negativnim posledicama po nju samu i njene industrijske froncle. Gašenjem proizvodnje u IMT-u se dobija ozbiljan negativan domino efekat u odnosu na desetak proizvodnih preduzeća: jer su traktori izrađivani u IMT-u, motori su sklapani u IMR-u, a sklopovi motora u PDM Mladenovac ili 27. mart Novi Sad, PP Užice, FOB, Kovačica ZCZ, IPM Beograd, KRON ili FRAD.

Ako već imamo demografski sve goru sliku Srbije, u kojoj srpski seljak ima u proseku čak 60 godina, i koji traktorom u proseku starijim više od 10 godina obrađuje oko 5,5 hektara zemlje ovo ekonomsko i antidržavno ubistvo IMT-a će predstavljati još jedan ozbiljan udar na državu.

Da Vas podsetimo:  DRŽ´ TE LOPOVE!

U Srbiji, inače, broj vlastitih dvoosovinskih traktora u preko 600.000 poljoprivrednih gazdinstava iznosi preko 400.000 !!!

Prepustiti to ne malo tržište strancima, uz potpuno ukidanje domaće proizvodnje koja bi, tako je očigledno, imala svoje stalne kupce, predstavlja barem „pucanj u nogu“ ako ne i pokušaj samoubistva.

Da ne pričamo o srpskim dušama, jer je IMT na srpskom selu – više od traktora, od obične mašine. Traktori IMT 533 i 539 su dobili legendarni status jer su predstavljali sredstva koja su obeležila širenje mehanizacije u seoskom sredinama u sitnim i srednjim zemljoradničkim gazdinstvima u drugoj polovini 20. veka na ovim prostorima i time postali čak statusni simbol u seoskim sredinama. Zašto?

Zato što su bili (jesu i danas, iako su „omatorili“!) laki za rukovanje, izuzetno pokretljivi i okretni, pouzdanost ovih traktora je bila velika, vrlo retko su se kvarili i uz minimum održavanja, njihov realan vek je bio izuzetan.

Ali, šta će ovakva kvalitetna mašina proizvedena u Srbiji – toj istoj Srbiji?

Umesto odgovora na ovo vrlo važno pitanje, da ispravim sam sebe.

Da bi se oralo, u Srbiji ipak ne treba traktor. Može kao i pre skoro sto godina, ralo u ruke pa teraj volove ili konje. I deri se na njih da „potegnu“ i dovoljno dugo da vuku, kad već ne može bar da se viče na one koji upropastiše državu, i IMT kao simbol savremene poljoprivredne proizvodnje. a u želji da nam objasne da Srbiji traktori više ne trebaju.

Ima u Srbiji dovoljno i konja i volova. Pa ko se gde nađe.

Zlatko Bogatinovski

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime