Incidenti nakon izjava političara

0
983

Zivojin RakocevicAnalitičar, književnik i novinar Živojin Rakočević izjavio je danas da se incidenti na Kosovu dešavaju nakon krupnih izjava političara i da su neki incidenti u Kosovskoj Mitrovici direktno povezani sa izjavom albanskog premijera Edija Rame o velikoj Albaniji.

Rakočević je ocenio da na Kosovu i Metohiji postoji potencijal za haos, da taj haos može da eksplodira svakog trenutka samo ako to političari žele i da, na žalost, ne postoje institucije, već volja političara i ideja da se mora dovršiti etnički sukob i da obračun nije završen.

„Ta nerseća koja ide oko nas u formi ‘niste vi tu’ može svakog trenutka da eksplodira, jer ako nemate stabilnu demokratiju i stabilne institucije u koje imate poverenja, onda u vašoj kući, u vašoj opštini, u vašem okruženju haos je dominantna kategorija koja svakog trenutka, svakog od nas, na svakom mestu može zahvatiti i ništa vas u tom slučaju ne može zaštititi,“ rekao je Rakočević.

On je mitrovičkom Radiu Kontakt plus rekao da se incidenti dešavaju nakon velikih i krupnih izjava političara, a da su neki od poslednjih incidenata u Kosovskoj Mitrovici direktno povezani sa izjavom o Velikoj Albaniji albanskog premijera Edija Rame.

„Prosto incidenti se prenose na one tačke gde dve sile etničke tenzije sudaraju, gde su na ivici tenzija, gde se jedva snose i onda tu uopšte nisu bitni povodi, ko je šta radio, kako je radio, ko su ljudi, jednostavno, tu sve ide ka nesreći, zlu i ka incidentu,“ kazao je Rakočević.

On je rekao da je na Kosovu sve okidač za nasilje i da u nestabilnom društvu gde nema instiutucija, sve može da eksplodira, istog trenutka.

Prema njegovim rečima, „okidač može biti „Park mira“, bomba u Mitrovici, mladić koji se traži, može biti bilo šta. Kada imate institucionalni haos, onda se veruje dezinformacijama, onda se ne veruje institucijama. Može jedna informacija da napraviti „17. mart“.

Da Vas podsetimo:  Cetinje – rat protiv Boga i predaka

Rakočević je govorio i o povratku Srba u kosovske institucije, istakavši da je očigledno da se moraju vratiti tamo i da će se vratiti, jer se radi o, kako je rekao, političkom trendu i političkoj nameri.

„Neki od ministara vidim da prisustvuju i sednicma Vlade Kosova, ali u osnovi njihova moć mora biti drugačija…Ti ministri moraju da stisnu petlju i da prekinu loše procese koji idu prema nama, moraju da zaustave svaku misao da Univerzitet u Mitrovici može otići pod okrilje Prištine, da Ski centar Brezovica može da se eksproprijacijom od jednog privatnika preda drugom, moraju da zaustave svaku misao da Trepča može promeniti vlasnika, da se može razgovarati o Gazivodama, o zdravstvu, to je čitav sistem,“ rekao je Rakočević i naglasio da stalno treba postavljati pitanje „zašto bi mi koji smo izgubili sve, nekome ko je dobio sve, davali i ove mrvice koje su nam ostale“.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime