Incidenti samo na Glavnom odboru opozicionih stranaka

0
502
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen

“Jedine incidente smo imali danas na Glavnom odboru nekih opozicionih stranaka. Drugih incidenata nije bilo.” – Predsednik Srbije o incidentima tokom izbornog dana. (Izborni štab SNS, 21. 6. 2020. godine)

Nakon saopštenja prvih preliminarnih rezultata izbora, održanih 21. juna 2020. godine, predsednik države Aleksandar Vučić, u uživo obraćanju građanima Srbije iz štaba SNS, istakao je da je izborni dan protekao bez incidenata, osim onih koji su se dogodili kod opozicije.

“Napali su naša dva čoveka negde, ali mi ne volimo da kukamo i da žalopojke pravimo od toga. Ništa strašno. Jedine incidente smo imali danas na Glavnom odboru nekih opozicionih stranaka. Drugih incidenata nije bilo”izjavio je Vučić.

Međutim, izveštavanje pojedinih medija, pre svega „N1“ i „Južnih vesti“, kao i dojave sa terena koje je zabeležila posmatračke misije Crte, a o kojima je Istinomer već pisaoopovrgavaju istinitost ove predsednikove tvrdnje.

Incidenata je bilo više, događali su se tokom čitavog dana, a jednom od njih su svedočile i novinarke Istinomera koje su bile na terenu.

Evo hronološkog niza “kritičnih” događanja koja su zabeležena u nedelju 21. juna. 2020. godine, uz napomenu da ih je možda bilo i više.

Upad u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima

U nedelju u 8 časova ujutru, dogodio se upad u prostorije Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima, piše „N1“.

“Jutros nakon 8 časova dogodio se incident kada su nepoznate osobe upale u iznajmljene prostorije Vojvođanskog fronta, vikale i prevrtale stolove“, izjavio je za „N1“ generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

U Rakiti odnete glasačke kutije

Kako su javile „Južne vesti“, biračko mesto u selu Rakita nije bilo otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije.

Da Vas podsetimo:  Lančano i “spontano”! SNS gradonačelnici širom Srbije podnose ostavke ali ne zbog odgovornosti ili nečeg sličnog

Incident u Svilajncu: Četvorica muškaraca tražila da vide birački spisak

Zatim, oko podneva, „N1“ je izvestio javnost da je na biračkom mestu Roanda, u opštini Svilajnac, došlo je do incidenta negde oko 11 časova.

Kako je za „N1“ izjavio Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, četvorica muškaraca pokušala su da uđu na to glasačko mesto, tražeći da prekontrolišu birački spisak.

“U selu Roanda se pojavio crni džip sa BG tablama. Iz njega su izašla četvorica muškaraca i pokušali su da uđu na biračko mesto. Uz obrazloženje da žele da pregledaju birački spisak”, rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, predsednik izborne komisije u selu Roanda im je zabranio i pozvao policiju.

“Pre nego što je stigla policija, oni su otišli. Jutros su već pokušali da uđu na još jedno mesto, a ne znači da neće pokušati opet u toku dana. Njihovi automobili su parkirani u Svilajncu u blizini jednog restorana. A cilj im je klasično zastrašivanje birača, rekao je Milanović.

Verbalno napadnuta ekipa „Južnih vesti“ ispred biračkog mesta

Portal „Južne vesti“ je oko 18 časova objavio da su novinar i fotograf ovog medija verbalno napadnuti u dvorištu jedne osnovne škole u Nišu, kada su fotografisali ljude sa biračkim spiskovima ispred samog biračkog mesta.

Kako su naveli, ekipa je bila verbalno napadnuta, a zatim im je prećeno i zatraženo da obrišu fotografije.

Hapšenje u Vranju

Oko 20 časova član Srpske desnice iz Vranja Ivan Anđelković uhapšen je zbog sumnje da je pretio predsedniku biračkog odbora u Osnovnoj školi “Svetozar Marković” u Vranju, prenele su “Južne vesti”.

Incidenti na biračkim mestima u Čačku i Novom Beogradu

U periodu od 19 do 20 časova na dva biračka mesta došlo je i do fizičkih incidenataobjavila je posmatračka misija Crte.

Da Vas podsetimo:  Viralni lekovi za dijabetes novi trend za dostizanje nametnutih standarda lepote

Na biračkom mestu 139 na Novom Beogradu, gde je bila prisutna posmatračica Crte, upala je grupa momaka i počela da snima telefonom. Slučaj je prijavljen policiji.

“Ono što znamo jeste da je grupa neidentifikovanih lica upala na biračko mesto, da su fotografisali, pravili nered. Birački odbor je pokušao da smiri situaciju i po našim saznanjima, pozvana je i policija na to biračko mesto. Mi smo kao organizacija pozvali policiju, jer naš posmatrač je prijavio taj incident. I po našim informacijama, naša posmatračica je zbog osećaja ugroženosti napustila to biračko mesto, što znači da mi više ne posmatramo rad tog biračkog mesta”, kazao je Raša Nedeljkov, šef Crta posmatračke misije.

Istinomer je na licu mesta zabeležio dešavanja na Novom Beogradu, na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Vlada Obradović Kameni“.

Takođe, kako navodi Crta, na biračkom mestu 80 u Čačku, došlo je do tuče prilikom prebrojavanja glasova.

Crta je tokom dana policiji prijavila tri slučaja takozvanog „bugarskog voza“ – dva u Zrenjaninu i jedan u Požarevcu.

Dakle, zbog zabeleženih slučajeva obijanja prostorija, odnošenja glasačkih kutija, vikanja, prevrtanja stolova, pretnji, zastrašivanja birača, hapšenja i napada na novinareIstinomer predsedniku države Aleksandru Vučiću, za izjavu da u toku izbornog dana “nije bilo incidenata osim na sednici Glavnog odbora opozicije”, daje ocenu – “kratke noge”.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime