Inflacija u aprilu pet odsto, cene rastu – ali sporije

1
25

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2024. godine povećane su u proseku za 5 odsto u odnosu na april prošle godine. U odnosu na mart ove godine ,cene su u proseku veće za 0,7 odsto, vidi se iz podataka Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Hrana i bezalkoholna pića su odnosu na april 2023. godine poskupeli u proseku za 2,9 odsto – od toga meso 8 odsto, šećer, džem, med i čokolada 6,5 odsto, riba 5,5 odsto, voće 4,6 odsto, mleko sir i jaja 2 odsto, a hleb i žitarice 0,1 odsto.

Cene mineralne vode, bezalkoholnih pića i sokova veće su u proseku za 8,9 odsto u odnosu na april prošle godine.

Sa druge strane, povrće je u aprilu pojeftinilo za 3,4 odsto, a ulja i masti za 4, 8 odsto u odnosu na april 2023. godine.

Električna energija za domaćinstvo je u aprilu bila skuplja za 15 odsto u odnosu na lane, a gas 19,4 odsto.

Cene odeće i obuće su u proseku bile su u proseku veće za 5,9 odsto, a cene usluga u frizerskim i kozmetičkim salonima 15,8 odsto.

Cene u restoranima, kafeima i kantinama su za 10,9 odsto veće nego lane, a cene usluga smeštaja veće su za 5,2 odsto.

Medicinske usluge su u aprili u proseku poskupele 14,8 odsto, dok su stomatološke usluge skuplje za 5,6 odsto u proseku.

Ukupna međugodišnja Inflacija je i u martu ove godine iznosila pet odsto, odnosno toliko su u tom mesecu cene usluga i proizvoda lične potrošnje bile veće u odnosu na mart 2023. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime