Informativni rat po balkanskom receptu

0
972

Ukrainian-soldier Dok Zapad koristi ukrajinsku krizu i konkretno tragediju sa malezijskim “Boingom” kako bi pojačao pritisak na Rusiju, u drugom konfliktom regionu, na Bliskom Istoku – rasplamsao se sopstveni rat. No, za razliku od prethodnih slučajeva, ovaj put uvođenje izraelske armije u Sektor Gaze nije izazvao posebno uznemirenje u svetskim prestonicama. Tamo su isuviše zauzeti sa Ukrajinom i Rusijom. Na slično informaciono “pokrivanje” Izrael je očigledno i računao. Mi ovde imamo posla sa još jednom manifestacijom “informativnog rata”, testiranog, između ostalog, i na Balkanu.

Operacija “pokrivanja” predstavlja operaciju u kojoj se radi smanjenja odjeka sopstvenih akcija koriste glasni događaji u drugim zemljama i regionima, što je tradicionalno rasprostranjen metod u geopolitici. Klasičan siže predstavlja američki film “Rep vrti psa” (Wag the Dog) – u kome predsednik SAD uvučen u seksualni skandal i strahujući za svoj reizbor, naređuje da se na Balkanu organizuje virtuelni rat (u Albaniji), uz direktan prenos.

Međutim, u uslovima procvata informativnih tehnologija radi stvaranja “dimne informativne zavese”, ne treba čak ništa specijalno inicirati. Dovoljno je analizirati postojeće informativno prostranstvo i u njega uspešno ugraditi svoje akcije.

Očigledan primer slične taktike predstavljala je ratna operacije SAD protiv karipske ostrvske države Grenade, u oktobru 1983. godine. Kurs vlasti te zemlje na razvoju vojno-političke saradnje sa SSSR-om, Kubom i KNDR, izazvao je oštro protivljenje od strane Vašingtona. U Beloj Kući su čak govorili o pretnji razmeštanja na ostrvu sovjetske strateške avijacije. Pored toga, američki “jastrebovi” su težili da se izbave od “sindroma Vijetnama”. “Nije se smelo dozvoliti da avet Vijetnama večno lebdi iznad zemlje i onemogućava nas da štitimo legitimne interese nacionalne bezbednosti”… Mi nismo hteli nikoga pitati za dozvolu, već smo postupili tako kako smo smatrali da je potrebno – sećao se kasnije tadašnji predsednik SAD Ronald Regan.[1]

Da Vas podsetimo:  Аko birаmo izmеđu togа dа izgubimo Srpsku dа bi bili u ЕU – birаmo Srpsku

Dostupni dokumenti svedoče da su SAD odradile operaciju protiv Grenade još 1981. godine. Bilo je to u okvirima vežbi OceanVenture-81– najkrupnijih vežbi ikad sprovedenih u Karipskom basenu.[2]Međutim, bilo je potrebno informativno pokrivanje – i za tako nešto je poslužio incident – incident na teritoriji SSSR-a od 1. septembra 1983. godine, sa obaranjem južnokorejskog “Boinga”. Upravo na talasu antisovjetske histerije, Bela Kuća je izdala naređenje za vojnu operaciju protiv Grenade.

Ta praksa je još jasnije bljesnula na Balkanu 1995. godine – gde su se istovremeno rzagoreli sukobi i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Hrvatsko rukovodstvo je u tesnoj saradnji sa NATO paktom razrađivalo blic-krig protiv Srba u Republici Srpskoj Krajini. A kako bi u informativnom prostranstvu odvukli pažnju međunarodne zajednice, putem hitnih konferencija za štampu, reportaža i drugih formata, “ubacivana” je informacija sa satelitskih snimaka koja je navodno dokazivala masovna ubistva u bosanskom gradiću Srebrenici. Istina, ti snimci su pokazivali samo neke zemljane radove koji su u celini nosili potpuno neodređen karakter – baš poput mnogih video-materijala koje sada SAD objavljuju u Ukrajini. Ipak, glavna stvar je urađena: evropska javnost je samo pričala o masovnim grobnicama u Bosni i Hercegovini i “antimuslimanskom genocidu”, pa je akcija hrvatske vojske koja je usledila bila u drugom ili trećem planu, čak dobivši i svoje “moralno” opravdanje.

Tako da izraelske vlasti uopšte nisu pioniri u oblasti informativnog “pokrivanja” svojih akcija. Oni samo vešto koriste zapadne, pre svega američke metode.

Istine radi, treba reći da se ipak u zapadnim prestonicama primetilo shvatanje propagandne i geopolitičke igre Izraela. Konkretno, prema podacima pariskog časopisa Le Parisien, vlada zemlje je ukinula ranije donetu zabranu na sprovođenje demonstracija solidarnosti sa Palestincima u Parizu. Protiv ove zabrane izjasnilo se najbliže okruženje predsednika zemlje, socijaliste Fransoa Olanda. Sam šef države je obećao da neće dozvoliti “prenošenje sukoba između Izraela i Sektora Gaze na teritoriju Francuske”.[3]

Da Vas podsetimo:  DEJTONSKI NEVOLjNICI

Savet za ljudska prava pri UN u Ženevi odlučio je da osnuje nezavisnu međunarodnu istražnu komisiju za istraživanje kršenja međunarodnog prava u Sektoru Gaze tokom operacija koje se vode od 13. jula 2014. godine. U rezoluciji koja je doneta uprkos protivljenju SAD i njenih bliskih saveznika, ističe se da “Savet za ljudska prava najodlučnije osuđuje široka, sistematska i masovna kršenja ljudskih prava i fundamentalnih sloboda u toku ostvarenja izraelske vojne operacije na okupiranoj Palestinskoj teritoriji od 13. jula 2014. godine”. Pored toga, dokument poziva Izrael da hitno prekine vojnu operaciju u Sektoru Gaze, kao i da otvori sve prelaze na svojim granicama”.[4]

Prema izvorima iz Brisela, u rukovodstvu EU takođe razmišljaju i o tome “kako izvršiti realan pritisak na Izrael” u vezi sa njegovim poslednjim dejstvima u regionu.[5]Međutim, ukrajinska politika prema Zapadu zasad je bez promena. Zbog toga – treba očekivati novi “informativni rat” usmeren ne samo protiv Rusije, već i onih zemalja koje ne žure da se prisajedine antiruskom horu – takvih kao što su Mađarska i Srbija. Kako se veoma prigodno u svom poslednjem izveštaju izjasnio stručnjak francuske banke Credit Agricole CIB, “još nema znakova da politika ulazi u fazu deeskalacije”…[6]

Petar Iskenderov

FONDSK

[1]Cit.po: Gordienko A.N. Эnciklopediя voennogo iskusstva. Mn., 1998. S.509.

[2]http://www.coha.org/Press%20Release%20Archives/1983/069.pdf

[3]Le Parisien, 22.07.2014

[4]http://www.un.org/russian/news/story.asp?newsID=22042

[5]http://euobserver.com/justice/125065

[6]AP 280617 GMT Jul 14

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime