Infostud: U Srbiji očekuju platu 860 €, Hrvatskoj 1.200 €, a Sloveniji 1.640 €

0
97

Iako su međuljudski odnosi prethodnih godina bili najvažniji faktor za odabir poslodavca, ove godine je inflacija očigledno odradila svoje, te je visina plate postala najvažniji faktor prilikom odabira posla, konstatuje se u velikom regionalnom istraživanju Infosuda. Da je plata najvažnija izjavilo je 65 odsto od oko 5.700 ispitanika. Ispitanici iz Srbije očekuju platu od 860 evra, više od polovine ove godine nije dobilo povišicu, a posao je u poslednjih godinu i po promenilo – 38 odsto ispitanika iz naše zemlje. Dok u Severnoj Makedoniji najmanje strahuju od gubitka posla, u Srbiji je ovaj strah – najveći u regionu.

Image by Tumisu from Pixabay

„Dobri međuljudski odnosi i dalje su nam važni i nalaze se na drugom mestu (63 odsto). Mogućnost učenja i napredovanja je zadržalo visoku treću poziciju (34 dosto), ali primetno je i da pridajemo sve veći značaj radnom vremenu (32 odsto)“, navodi se u saopštenju Infostuda.

Zanimljivo je da se visina zarade našla na prvom mestu u gotovo svim zemljama regiona osim Slovenije, gde su na prvom mestu – i dalje dobri međuljudski odnosi.

„Na pitanje šta smatraju da je najbitnije za dobijanje posla, najveći broj naših ispitanika smatra da su to znanja i veštine, kao i motivacija i želja za zaposlenjem. Radno iskustvo se našlo na trećem mestu, dok se formalno obrazovanje kao faktor našao na poslednjem mestu (manje od tri odsto ispitanika)“, navodi se u saopštenju.

Slična situacija je i u regionu gde uz ispitanike iz naše zemlje i ispitanici iz BiH i Hrvatske ističu znanje i veštine, dok Makedonci i Slovenci veći značaj pridaju motivaciji i želji za zaposlenjem.

Očekivanja rastu

Kad je reč o očekivanoj zaradi, ispitanici iz Srbije u proseku očekuju 860 evra, što je 13 odsto više nego prethodne godine kada su očekivanja bila 760 eura.

Da Vas podsetimo:  SNS, izbori, rezolucija – lažno evropejstvo lažnih patriota

„Praćeno standarom u zemljama ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, preko 1.640 evra u proseku, potom Hrvati sa 1.200 evra. Sa druge strane, najniža očekivanja su prisutna među ispitanicima u Severnoj Makedoniji od 770 evra, a interesantno je da ispitanici iz Bosne i Hercegovine imaju čak 20 odsto veća očekivanja nego prošle godine i prosek željene zarade sada iznosi 940 evra“, navodi se u saopštenju.

Kako se konstatuje, plate izgleda ne prate trend inflacije.

„Tek svaki peti ispitanik dobio je povišicu tokom ove godine. Više od polovine ispitanka iz naše zemlje (čak 62 odsto) niti je dobilo povišicu niti je očekuje, a svega 16 odsto očekuje da će do povišice ipak doći do kraja godine“, pokazuju rezultati istraživanja.

U poslednjih godinu i po dana posao je promenilo 38 odsto ispitanika iz Srbije, a u narednih godinu dana na ovaj korak je spremno čak 65 procenata.

Strah od gubitka posla

Iako se u svim zemljama regiona vidi pad u procentu straha od gubitka posla, u Srbiji je on prisutan u najvećoj meri gde svaki treći ispitanik strahuje da bi mogao izgubiti radno mesto.

Najmanje se brinu Makedonci – svega 19 odsto ispitanika.

„S obzirom na turbulentne godine iza nas, skladno ekonomskoj situaciji, menja se i tržište rada. I ako smo do sada imali pojačanu potražnju za radnicima, ispitanici očekuju da će se taj rast verovatno usporiti. Dve trećine smatra da će se neki poslovi tražiti više, a drugi osetno manje. Samo 13 odsto smatra da neće doći ni do kakvih promena, dok devet odsto njih misli da će se rast nastaviti“, navodi se u istraživanju.

Pre dve godine pandemija je nametnula i omogućila rad od kuće, pa smo tokom prošle godine svedočili da je ovaj vid rada bio prisutan u velikoj meri kod većine zaposlenih kojima je posao to dozvoljavao.

Da Vas podsetimo:  Šta će biti s Generalštabom: Mnogo buke ni oko čega

„Sada, kada se većina aktivnosti vratila u normalu, radnici se sve više vraćaju na radna mesta. Trenutno dve trećine ispitanika iz naše zemlje radi u potpunosti iz kancelarije, pošto im posao ne dozvoljava rad od kuće, svaki peti ispitanik radi iz kancelarije i pored toga što im posao omogućava rad od kuće. Svega šest odsto ispitanika radi u potpunosti od kuće, a 10 odsto po hibridnom modelu“, navodi se u istraživanju.

U koju bi firmu

Kao i prethodnih godina, kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu (34 odsto), a u najmanjoj meri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu (14 odsto).

Četvrtina ispitanika naše zemlje bi najradije radila za državno preduzeće, dok svaki peti ispitanik bi pokrenuo privatni biznis.

Sličan trend je, prema istraživanju, prisutan u svim zemljama regiona, sem Slovenije gde najveći broj ispitanika ipak bira rad u domaćim privatnim kompanijama.

Od poslodavca – ni reči

Od nezaposlenih ispitanika iz Srbije, trećina je nazaposlena tri meseca ili manje, 16 odsto je bez posla između šest i 12 meseci, dok čak 20 odsto ljudi na posao čeka duže od pet godina.

Više od polovine nezaposlenih (53 odsto) traži bilo kakav posao, bez obzira da li je reč o poslu u struci ili izvan nje, dok 36 odsto traži posao isključivo u struci.

Posao u struci u najvećoj meri traže nezaposleni iz Bosne i Hercegovine, a u najmanjoj oni iz Makedonije.

„Iako smo svedoci da je do radnika sve teže doći, i dalje kandidati ne dobijaju odgovor poslodavaca na prijavu za posao. 42 odsto kandidata kaže da retko dobije povratnu informaciju, dok svaki treći ističe da skoro nikad ne dobije nikakav odgovor. Svega 12 odsto ispitanika kaže da odgovor dobije često ili uvek, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je ovaj procenat iznosio 18 odsto“, stoji u istraživanju.

Da Vas podsetimo:  Kako su naprednjaci ubili Sajam (knjiga)

U kojoj meri je ovo loše za reputaciju kompanije govori i podatak da će ispitanici izbegavati da se ponovo prijave na oglas u kompaniji gde nisu dobili povratnu informaciju (53 odsto), a kompaniju će negativno komentarisati prijateljima i porodici (17 odsto). Ipak sa druge strane, skoro 40 odsto kaže kako neodgovaranja na prijavu za posao ne utiče na njihovo mišljenje o kompaniji.

Od škole do posla

Od ispitanika koji se još školuju, najveći broj njih iz Srbije (35 odsto), veruje da će novi posao pronaći u roku od tri meseca nakon završetka školovanja, dok pet odsto njih već čeka posao ili već rade. Svaki četvrti veruje da će potraga za poslom trajati od tri do šest meseci.

Kako bi stekli neko radno iskustvo pre pravog zaposlenja mladi su spremni da odrade praksu (69 odsto njih) ili da rade honorarno (56 odsto), dok je svaki treći ispitani spreman i na volontiranje.

„Ohrabrujuća činjenica je da čak 37 odsto mladih tačno zna čime želi da se bavi. Znatno manji broj njih (osam odsto) nema jasnu predstavu čime želi da se bavi nakon završenog školovanja, dok 56 dosto ispitanika nije u potpunosti sigurno u kom smeru želi da krene, ali imaju određenu viziju onoga čime žele da se bave“, navodi se u istraživanju Infostuda.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime