„Inicijativa A11“: Grad Niš da odustane od toga da korisnici socijalne pomoći budu kovid redari ili da ih plate

0
75
Reagovali iz NVO; foto: Vanja Keser

Na najavu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da će korisnici socijalne pomoći biti angažovani kao kovid redari bez ikakve naknade, reagovali su iz nevladine organizacije „Inicijativa A11“. Kažu da bi to bila radna eksploatacija i traže da gradonačelnica odustane od te ideje ili da se taj rad plati, a pozivaju i korisnike socijalne pomoći koji će eventualno biti angažovani, da im se jave za pravnu pomoć.

Da će korisnici socijalne pomoći biti u ulozi kovid redara, najavila je Sotirovski 6. septembra, a dan kasnije reagovali su iz NVO „Inicijativa za ekonomska i socijalna prava“ (Inicijativa A 11).

Saopštavaju da su zabrinuti zbog najave gradonačelnice Niša da bi na osnovu „Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći“ korisnici ove vrste socijalnih davanja mogli da budu radno angažovani kao komunalni redari koji bi kontrolisali poštovanje epidemioloških mera.

Kažu da se radi o neplaćenom i prinudnom radu i naglašavaju da bi najavljeni vid radnog angažovanja imao za posledicu radnu eksploataciju korisnika novčane socijalne pomoći.

Pomenutom Uredbom je, između ostalog, predviđeno da se radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći po nalogu centra za socijalni rad uključuju u društveno koristan rad, odnosno rad u lokalnoj zajednici. Oni koji odbiju ovaj vid aktivacije mogu izgubiti ili im se može umanjiti socijalna pomoć koja im po zakonu pripada. Imajući ovo u vidu, želimo da istaknemo da je prema praksi Evropskog suda za ljudska prava svaki rad ili služba na koje su pojedinci prinuđeni pod pretnjom neke kazne ili se za njega nisu dobrovoljno prijavili smatra se prinudnim radom, kao i da je ova vrsta rada zabranjena Konvencijom Međunarodne organizacije rada – saopštavaju iz NVO.

 

Da Vas podsetimo:  Cena spomenika Stefanu Nemanji i dalje tajna

Podsećaju da su Ustavnom sudu Republike Srbije još 2014. godine upućene 3 inicijative za ocenu zakonitosti i ustavnosti pomenute Uredbe, kao i da je Zaštitnik građana podneo predlog za ocenu njene ustavnosti.

Uprkos postojanju i primeni jednog ovakvog propisa i svim štetnim posledicama koje proizvodi, Ustavni sud se ni 7 godina kasnije nije izjasnio o podnetom predlogu i inicijativama.

„Inicijativa A11“ od gradonačelnice Niša traži da odustane od najavljenog radnog angažovanja korisnika novčane socijalne pomoći bez ikakve naknade ili da to učini pod uslovima koje propisuje zakon, tako što će im ponuditi poštenu i pravičnu naknadu za obavljeni rad – saopštavaju.

Iz ove nevladine organizacije pozivaju korisnike novčane socijalne pomoći koji od Centra za socijalni rad u Nišu budu pozvani da obavljaju posao komunalnih redara da im se obrate kako bi im pružili odgovarajuću pravnu pomoć.

Dveri Niš: Sramne ucene socijalno najugroženijih Nišlija od strane gradonačelnice Sotirovski

Nezakonitom, antiustavnom ucenom i kršenjem Ustava Srbije kojim se štite ljudska prava i slobode, tako najavu gradonačelnice Sotirovski ocenjuju u opozicionom pokretu Dveri Niš.

Iz ovog pokreta se oštro protive toj najavi, a kako saopštavaju, odluku smatraju u moralnom smislu kao nehuman i anticivilizacijski čin i sramnim ponižavanjem i izlaganjem životnom riziku socijalno najuugroženijih sugrađana koji na ovaj način bivaju diskriminisani i dvostruko degradirani.

Objašnjavaju da se tom najavom krši deo Ustava Srbije kojim se štite ljudska prava i slobode i nekolko člana

Ovakvom odlukom kršila bi se neprikosnovenost dostojanstva ličnosti, koji su dužni svi da poštuju i štite, pa i gradonačelnica Niša, makar to bila i neprikosnovena Sotirovski. Ovom odlukom se sramno ucenjuju i etiketiraju primaoci socijalni pomoći, obeležavaju redarskim trakama i izlažu zdravstvenom riziku kojim se narušava neprikosnovenost ljudskog života, kao i psihički i fizički integritet ličnosti izložene ovakvom nečovečnom i ponižavajućem postupanju. Ova odluka ima antiustavne obrise prinudnog rada, koji Ustav eksplicitno zabranjuje – kažu u pokretu Dveri

Dodaju da je sa moralnog aspekta jasno je da se radi o besprizornom iskorištavanju radne snage najugroženijih ljudi, koji često po dvoje primaju 8.700 dinara ili manje i to za 9 meseci, dok po 3 meseca često ne primaju ništa i nemaju osnovna sredstva za život.

Pošto je cena rada 29.000, a iznos socijalne pomoći oko 8.000 dinara, jasna je namera da se zloupotrebi, uceni i prinudno natera na rad deo sugrađana koji su u najtežem položoju korisnika socijalne pomoći. Za Dveri Niš ovo je potpuno neprihvatljivo. Ne šalite se sa kršenjem ustava i odmah odustanite od ove sramne namere. Niko ne sme da korisnike socijalne pomoći ucenjuje na ovakav način i tera ih da zarađuju svoja socijalna davanja, i vi to gradonačelnice odlično znate – ocenjuju u Dverima.

Iz ovog pokreta odbacuju, kako je nazivaju, šokantnu i sramotnu inicijativu kojom se potpuno ogoljuje nesposobnost Sotirovski da upravlja javnim funkcijama u Gradu Nišu.

Da Vas podsetimo:  Ko koga ocenjuje novim pravilnikom

https://www.juznevesti.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime