Inicijativa „Otvoreni Balkan“ – srpska zabluda i šansa za Veliku Albaniju

2
408

Napisao Mitar KOVAČ

Vučić, Rama i Zaev (sleva) su prisutni – ko je odsutan iz projekta „Otvoreni Balkan“? slika: https://www.bbc.com/serbian/cyr/balkan-58019630

 

„Posle srpske zablude u dve Jugoslavije vlast Srbije srlja u podržava incijativu SAD, o otvorenom Balkanu, na razvalinama okupiranog Kosmeta i stvorene lažne države Kosovo“.

(autor)

Pod mentorstvom SAD vlast Srbije, Albanije i Severne Makedonije realizuje postepenu integraciju pod nazivom “Otvoreni Balkan „Balkanske unije“, koja bi bila u funkciji geostrateških interesa SAD, UK, EU i NATO, na prostoru zapadnog Balkana. Nakon ove tri države sigurno je da će biti uključena i lažna država Kosovo a onda i Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Na taj način se želi obesmisliti državnost i geostrateški značaj Srbije, na prostoru Balkana. Njene granice bi postale potpuno porozne i preko njih bi se odvijao kriminal svih vrsta, počev od narko trafikinga, trgovine ljudima, prebacivanja i naseljavanja migranata i Roma povratnika iz EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama potpisali su tri sporazuma tri zemlje – o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Na sastanku u Skoplju dogovoreno je i da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, prenosi agencija Beta reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kroz taj proces Srbija će nekontrolisano gubiti kontrolu nad teritorijom u blizini lažne države Kosovo, kroz prodaju nepokretnosti, stanova, kuća zemljišta. Taj proces se odavno odvija u Srbiji a nadležni organi ćute i ne rade svoj posao na zaštiti nacionalne bezbednosti. Na taj način Albanija će postepeno narko novcem i „pranjem para“ širiti svoj privredni i svekoliki uticaj prema granicama tzv. Velike Albanije, baš na isti način kako su zaposedali prostor Kosova i Metohije u Dvadesetom veku.

Ovakvu stratešku odluku izvršna vlast u Srbiji je donela bez konsultacija i mimo volje naroda. Kao takva odluka je nelegitimna i nametnuta od stranih centara moći a predstavljena u javnosti kao izvorna volja tri države na tzv. zapadnom Balkanu.

Razlozi koji se medijski predstavljaju narodu su zamena za sporost integracija u EU, uz „velike dobiti“ po privredu, razvoj i povećanje standarda građana. Na forumu u Skoplju utrkivali su se trojica predsednika ko će biti „rečitiji“ u obrazlaganju potrebe i benefita ove incijative. Bilo ih je tugaljivo i jadno slušati i gledati o kakvim besmislicama govore. Sramota je u toliko veća što sva trojica predsednika znaju da im je to „domaći zadatak“, koji je isporučila administracija SAD. Oni su dobili vreme da to pojasne svojim narodima i prikažu to kao put razvoja i progresa u budućnosti. Jedino jeste tačno da od ove incijative korist ima Albanija, jer su joj stvorene predpostavke da suštinski integriše oko 80 osto prostora tzv. velike Albanije. Preko Albanije utvrđuju se i artikulišu interesi SAD i UK u regionu Balkana.

Kroz ovu incijativu lažna država Kosovo će sve više postajati prostor Albanije u kulturnom, političkom, energetskom, bezbednosnom, obrazovnom i svakom drugom smislu. To će se desiti i sa albanskim teritorijama Severne Makedonije. Srbija i Severna Makedonija dugoročno su gubitici, u procesu razvoja i implementacije ove inicijative.

Racionalni razlozi da Srbija donese ovakvu nerazumnu odluku izgleda da su jasni samo predsedniku Srbije, kao potpisniku više sporazuma. Da tragedija bude još veća postoje brojni razlozi koji su protiv ove incijative:

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ odvija se u skladu sa nalogom i smernicama SAD i UK;

Albanija je pripremala, organizovala teroristički pokret tzv. OVK na prostoru Kosova i Metohije 1998.g;

Albanska vojska je direktno pomagala prebacivanje oružja i vojne opreme na Kosovo i Metoiju, jug Srbije i Severnu Makedoniju 1998. i 1999.godine;

Albanija je organizovala baze, logore za obuku tzv. OVK za agresiju NATO pakta 1999.godine. Albanska vojska je neposredno učestvovala u kopnenoj agresiji na prostor Kosova i Metohije 1999.godine;

Da Vas podsetimo:  Održan 10. Montenegro prajd u Podgorici

Albanija je u saradnji sa vodećim državama NATO pakta učestvovala u izgradnji vlasti i institucija lažne države Kosovo;

Albanija neposredno radi na integraciji lažne države Kosovo u prostor tzv. velike Albanije;

U skladu sa smernicama SAD, Albanija privredno i turistički otvara svoj prostor prema Srbiji, kako bi povećala prihode od turizma i prihode od izvoza poljoprivrednih proizvoda na prostor Srbije. U tome im je bezrezervno pomogla vlast Srbije, na štetu svojih poljoprivrednih proizvođača koji su bacali paradajiz i druge poljoprivredne proizvode. To jeste interes Albanije ali sigurno nije Srbije, da pomažemo državu koja je više decenija činila sve da se odcepi prostor Kosova i Metohije. Bez Kosmeta nema tzv. velike Albanije;

Sa Kosova i Metohije prognano je oko 230.000 Srba koji se ni do danas nisu vratili niti se u tom smislu šta čini. Bez povratka prognanih i rešavanja pitanja Kosova i Metohije nema smisla bilo kakva pomisao o otvaranju granica sa Albanijom;

Albanija se nije odrekla projekta tzv. velike Albanije;

Srbi u Albaniji nemaju elementarna nacionalna prava;

Građani Srbije su podsticani medijskom propagandom da svoje odmore koriste u Albaniji. Žalosno je što se radi o njihovom niskom pragu nacionalne svesti da idu preko okupiranog Kosova i Metohije u Albaniju, u kojoj još nisu otkrivene masovne grobnice naših građana koji su ubijani da bi im vadili organe za kriminalne donore. Na taj način, promocije turizma i uvozom poljoprivrednih proizvoda iz Albanije, Srbija direktno pomaže realizaciju projekta tzv. velike Albanije;

Ogromna imovina R. Srbije na Kosovu i Metohiji je opljačkana, nelegalno otuđena i prodata;

Srbija se zadužuje da izgradi autoput i železnicu prema Prištini, za potrebe Albanije i NATO pakta;

Otvaranjem granica prema Albaniji, Severnoj Makedoniji a kasnije i lažnoj državi Kosovo, Srbija postaje prostor za procvat albanske mafije kroz proliferaciju narkotika, oružja, trgovinu ljudima i porast svakojakog kriminala;

Stvaraju se uslovi za pranje novca albanske mafije na prostoru Srbije kroz kupovinu zemljišta, imanja, kuća, preduzeća, državnih resursa. To će biti postepeno demografsko pomeranje i uzmicanje Srba na prostoru Toplica, Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Nažalost, kratkovidi političari to ne vide kao što nisu videli ni u Dvadesetom veku. Na isti način Srbi su prognani sa Kosova i Metohije.

Potpisivanjem tzv. Všingtonskog sporazuma vlast Srbije je, mimo volje naroda, učinila veliki strateški zaokret, gubeći deo suvereniteta države kroz nekontrolisano podaništvo prema Zapadu, prvenstveno prema SAD-u i Nemačkoj.

Pod plaštom dobre inicijative otvaranja granica na delu su pretnje daljoj dezintegracije teritorije Srbije, kroz postepenu predaju i izdaju nacionalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i na rubnim područjima centralne Srbije, prema administrativnoj liniji ka Kosovu i Metohiji. Istovremeno vlast Srbije se suštinski distancira od Rusije i Kine, koje su do sada branile opstanak Kosova i Metohije u sastavu R. Srbije.

Već duže vreme, a posebno nakon tzv. Vašingtonskog sporzuma, u javnosti se govori o izgradnji autoputa i železnice Niš-Priština-Drač i kako će to rešiti mnoge probleme Topličkog kraja. To je teška obmana naroda. Dok se narod Toplice lomata po razbijenim zemljanim, makadamskim i često lošim propaalim uskim putevima, Srbija podiže kredit za izgradnju pruge i autoputa prema Prištini. To se pravda „potrebom srpskog stanovništva“, koje živi u Gračanici i bližoj okolini Prištine. A radi se o stanovništvu koje je ekonomski unesrećeno, malobrojno i nema potrebe a ni novac da često putuje ka Nišu. U narodu je takva odluka vlasti Srbije prepoznata kao problem, jer to nije u skladu sa srpskim nacionalnim interesima niti je to izvorna narodna potreba, sve dok se ne povrati suverenitet nad Kosovom i Metohijom. Narod sa juga Srbije se iseljava kontinuirano zbog zapostavenosti Toplice, Jablanice i Pčinje, ne zbog autoputa za Prištinu nego zbog nepodnošljivih uslova života i nemogućnosti opstanka mladih.

Da Vas podsetimo:  Liverpul domaćin Pesme Evrovizije 2023
slika: Zoran Zaev, Edi Rama i Aleksandar Vučić u Ohridu, 10. 11. 2019. (Foto: Dojče vele/Vlada Severne Makedonije) Stanje stvari

Pod plaštom velikih investicija SAD na Balkanu, “ubrzanja razvoja” i sprovođenja tzv. malog šengena na “zapadnom Balkanu”, odnosno nove incijative „Otvoreni Balkan“, izgrađuju se pretpostavke za ostvarivanje ciljeva NATO pakta na Balkanu i izgradnje tzv. velike Albanije. U tom procesu lažne regionalne saradnje i razvoja, Srbija gubi suštinsku kontrolu nad Kosovom i Metohijom, gubi ogromnu duhovnu a i materijalnu vrednost, preko 800 milijardi evra. Kada se tome doda šteta nastala NATO agresijom, od oko 100 milijardi evra, vidimo da se radi o nenadoknadivom duhovnom i materijalnom gubitku, koji se ne pominje od strane vlasti Srbije.

U prvi plan se, u medijskoj propagandi u Srbiji, afirmiše dolazak investicija, a u suštini omogućava se većinom dobijanje “povoljnih” kredita za izgradnju infrastrukture za potrebe NATO pakta, energetike SAD, Albanije i lažne države Kosovo. Od luke Drač potrebna je železnica i autoput za transport plina u unutrašnjost Balkana, transport NATO trupa i logistiku, kao i za potrebe Albanaca za putovanje i transport ka centralnoj Evropi.

Ova incijativa jeste put stradanja Srbije i srpskog naroda, koja može imati nesagledive duhovne, političke i bezbednosne posledice. Ideja tzv. “velike Albanije” mora da nestane na Kosovu i Metohiji a ne da se pothranjuje formiranjem lažne države Kosovo, pothranjivanjem incijative „Otvoreni Balkan“, koja je prethodnica američkoj „Balkanskoj Uniji“.

Kada se analiziraju izjave lokalnih političara iz regiona, predstavnika administracije SAD, američke direkcije DFC (DFC), Svetske banke i kreditora sa Zapada, kao i izjave SAD i NATO zaključci se nekako nameću sami. To je u suštini njihov put lažne integracije i saradnje na Balkanu i stavljanja pod kontrolu preostalih država koje nisu čelnice NATO pakta. To je svileni gajtan za Srbiju, put za gušenje njene državnosti i za minimizaciju njene uloge na Balkanu. Takva nova „Balkanska Unija“, koja će nastati kroz incijativu „Otvoreni Balkan“, verovatno bi se nekada kao celina primila u EU i bila pod punom kontrolom NATO pakta. Na taj način bi izvorni nacionalni interesi Srbije i srpskog naroda bili potisnuti i obesmišljeni, kao što je to rađeno za vreme Kraljevine Jugoslavije i bivše SFRJ.

Američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), otvorena je u Beogradu, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Srbije i tzv. Kosova, Grenelom Ričardom i izvršnim direktorom DFC-a, Adamom Bolerom biće verovatno u funkciji finansijske podrške incijative „Otvoreni Balkan“, kao prethodnice „Balkanske Unije“.

Po izjavama albanskih rukovodilaca, vlasti lažne države Kosovo i generala Vesli Klarka, koji ima i svoj biznis na Kosmetu, može se uočiti da se radi o zajedničkim interesima i jedinstvenoj strategiji. Nedavno potpisan tzv. Vašingtonski sporazum jeste deo te strategije SAD o postepenom navikavanju pristanku vlasti Srbije na “samostalnost lažne države Kosovo”..

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da Kosovo i Albanija nameravaju da “uklone granice”, kao i da će albanska luka Drač uskoro postati de fakto “kosovska”. On je to rekao na početku sednice albanske i kosovske vlade, koja je održana u Kongresnoj palati u Tirani 2.oktobra 2020.godine.

“Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova”, rekao je Rama. Ne spominje Rama tu Srbiju niti njen interes a vlast u Srbiji upravo ostaje slepa i zamajava svoj narod o miru, prosperitetu i “sretnijoj budućnosti“.

Šesta zajednička sednica dveju vlada održana je pod sloganom “Zajedno bez granica”, a u delegaciji koja je otišla u Tiranu nisu bili ministri iz Srpske liste.

Da Vas podsetimo:  Nе postoјi "tеritoriјаlni" gеnocid

Na sednici vlada Albanije i tzv. Kosova, na kojoj je potpisano ukupno 14 sporazuma i memoranduma, dogovoreno je i da se zajednički obeleži 150. godišnjica Prizrenske lige, kao i da se dovrše svi tehnički detalji za uspostavljanje međudržavnog fonda za finansijsku podršku “Preševskoj dolini”.

Nakon sastanka su potpisana posebno bitna tri sporazuma o carini u Draču, železničkoj pruzi i hidroelektrani za Kosovo, koja će biti izgrađena u Albaniji. I po tome se vidi da se radi o jedinstvenoj strategiji suštinske integracije Albanije i lažne države Kosovo. Srbija i dalje ćuti i nema zvanične reakcije.

Ovakvi postupci Albanije su otvoreno neprijateljski prema Srbiji. Žalosno je što vlast Srbije to kao da ne primećuje, kao da se ništa ne dešava.

Vlast u Srbiji priča prazne fraze o dobrosusedstvu, miru i saradnji, dok nam albanski ekstremisti iz Albanije i sa Kosmeta otimaju ispred očiju tu svetu zemlju. Neverovatnoa je ta ćutnja vlasti Srbije, da ne reaguju, da ne upozoravaju EU, NATO i UN da se pred očima svih a i uz njihovu pomoć realizuje projekat tzv. Velike Albanije, koji ima istorijski kontekst, kontinuitet i aktuelnost uz dominantnu dimenziju igradnje velikodržavnog islamskog projekta u duhu tzv. Prizrenske lige.

Vlast Srbije sa ovakvom Albanijom potpisuje sporazume o otvaranju granica i o jedinstvenom prostoru Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Ovakvo delovanje i saradnjavlasti Srbije sa Albanijom, kao neprijateljem Srbije jeste neustavna i svojevrsna izdaja srpskih nacionalnih interesa. Verovatno će se u bliskoj budućnosti o ovome otvorenije, trezveno i odgovorno razgovarati na nadležnim organima R.Srbije.

Edi Rama je naveo i da će projekat “otvoreni Balkan” uticati na bolji život u regionu i da se mora uložiti trud “za veliko priznanje Kosova od strane Srbije“: ” Ono se može postići samo diplomatijom i mudrošću, strpljenjem i sposobnošću da se dobije bitka poput one koja je diplomatska, a ne vojna, kada je Kosovo pobedilo. Sloboda i državnost ne mogu biti dovedeni u pitanje ili se ukinuti, i pripadaju “Kosovu” i nama u Albaniji.”

To je put postepene integracije Albanije i lažne države Kosovo, koji Srbija ne vidi niti vlast donosi odluke kojima negira ili poništava takve separatističke odluke u procesu nastajanja “velike Albanije”. [1]

“Kada je reč o stranom investitoru koji nudi sredstva u skladu sa uobičajenim pravilima poslovanja, situacija je u redu. Međutim, vrlo pažljivo pratim obrazac stranih investicije koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Kine i još nekih zemalja. Pratim i političke posledice tih ulaganja. Verujem da bi vlada Kosova trebalo da vodi računa o tome i u sopstvenoj politici“, rekao je on. Kako kaže, posebna teškoća u bržem napredovanju regiona jeste nastojanje Kremlja da zapadni Balkan u celini pretvori u svoju sferu interesa, što je politika Kremlja još od početka oružanih sukoba u regionu tokom 1990-tih.

Tako misle i deluju rukovodioci Albanije, lažne države Kosovo i NATO pakta.

Projekat “velike Albanije” jeste najava velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu. Srbija mora da zaustavi nastajanje “velike Albanije”, kroz očuvanje Kosova i Metohije u svom sastavu i sprečavanje promene granica. Ono što Zapad bude dozvolio Albancima ne može sprećiti Srbima.

Međunarodno pravo i Rezolucija SB UN 1244 su na strani Srbije. U suprotnom, ćutanjem vlast Srbije rizikuje bujanje nezadovoljstva i nepredvidive i masovne proteste naroda. Posledice takvog delovanja naroda teško je predvideti a još teže sprečiti ili kanalisati.

Narod u Srbiji ćuti ali siguro ne podržava nikakvu incijativu „mali Šengen“, sada „otvoreni Balkan“ a u budućnosti „Balkansku Uniju“, kao projekat SAD, na ruševinam stradalnog i okupiranog Kosova i Metohije.

IZVORI

https://www.bbc.com/serbian/cyr/balkan-58019630

https://www.novosti.rs/vesti/politika/922636/cetiri-temelja-veliku-albaniju-vlade-pristine-tirane-zajednickoj-sednici-potvrdile-opasan-plan

Prof. dr Mitar Kovač

EVROAZIJSKI BEZBEDNOSNI FORUM

izvor:http://srpskistav.com

 

2 KOMENTARA

  1. Po hiljaditi put :
    Poslije prtooktobarskog puča VELEIZDAJA je u kontinuitetu i vremenom postaje sve “ kreativnija “ ! Na političkoj sceni izuzetno je teško i medju opozicijom odvojiti one koji nisu bili i sada na zele biti VELEIZDAJNICI !!

  2. Kako da drzava radi svoj posao, kada ima drugosrbijance, ambasodore kvinte (koji se mesaju u svako pitanje, a ne treba to da rade), NVO, izdajnike svake vrste (placenike stranih drzava a ne smeta im da budu placeni i iz naseg budzeta, jer se ne gade na novac) i…… medije koji su za nase trziste a uredjuju ih i dotiraju drzave kvinte (citaj Amerika, Velika Britanija, Nemacka , Francuska i Italija). KAKO????? Kada svi oni graknu da to ne valja za Srbuju, a i slepac vidi da jedino to odgovara cilju da bude dobro za Srbiju (na primer cuveni MMF, koji ovde vedri i oblaci i predlaze ,, da penzije i plate budu manje za 5%,, ili da nam pomogne firma gulikoza Goldman Saks, revizorska kuca ,Delotte). Slicno to se desava i najboljim prijateljima sa Amerikom na primer Nemackoj, mislim na slikokovita desavanja povodom izgradnje Severnog toka 2.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime