Inicijativa: Tužilaštvo da štiti javni interes i ispita ugovor o Beogradu na vodi

0
838

Foto Srđan IlićInicijativa Ne da (vi)mo Beograd podnela je danas republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac predlog za podnošenje tužbe radi utvrđenja ništavosti ugovora o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi.

„Smatramo da je obaveza Republičkog javnog tužilaštva da ispita ugovor o Beogradu na vodi i da je obaveza svih tužiolaca da stanu u zaštitu javnog interesa“, navela je Ksenija Radovanović u ime Inicijative.

„Ovaj predlog sadrži detaljan opis svih razloga zbog kojih pravni tim Inicijative smatra da je ovaj ugovor pravno ništav. Ovi razlozi mogu se sumirati time da su predstavnici Vlade Srbije višestruko prekoračili svoja ovlašćenja i trećem licu prikazanom u formi stranog partnera poklonili nešto što Vladi svakako ne pripada, a to je deo teritorije glavnog grada Srbije“, rekla je Radovanovićeva novinarima.

Kako navodi, podnošenje ovog predloga je prvi korak u institucionalnoj borbi Inicijative kako bi se zaustavilo sprovođenje projekta Beograd na vodi, a oni koji su odgovorni za brojne nezakonitosti koje ga prate bili kažnjeni.

„Ako Republičko javno tužilaštvo ne ispuni svoju obavezu i ne prihvati ovaj predlog, Inicijativa će podneti tužbu nadležnom sudu“, dodaje Radovanovićeva.

Na pitanje novinarki televizija Studio B i Pink zašto baš danas podnose ovaj predlog, u sred izborne tišine, Radovanovićeva navodi da Inicijativa smatra da Ugovor o ulaganju u Beograda na vodi nema apsolutno nikakve veze s izbornim procesom.

„On je u vezi s pitanjem ovog društva, a izborni proces je jedan dan kada izađete i date svoj glas jednom kadidatu, dok ono kako će se ovo društvo razvijati utiče na mnogo šire društvene procese“, dodala je ona.

Ona je najavila i da će Inicijativa na godišinjicu rušenja u Hercegovačkoj ulici, 25. aprila, okupiti građane i na ulicama „po ko zna koji put zahtevati da oni koji su planirali, organizovali i sproveli rušenje i oni koji zataškaju ovaj kriminalni događaj odgovaraju“.

Da Vas podsetimo:  Siniša Kovačević: Tužna stvarnost

Komentarišući ovaj predlog, ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da veruje da će nadležne instucije raditi svoj posao.
Insajder o Beogradu na vodi

Ugovor o gradnji Beograda na vodi, zaključen na osnovu međudržavnog sporazuma Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, izazvao je velike polemike stručnjaka i javnosti Srbije.

Kako je Insajder ranije pisao, međudržavni sporazumi kojima se praktično suspenduju domaći zakoni postali su uobičajna praksa za sve garniture vlasti u poslednjih 17 godina.

Prema ugovoru o Beogradu na vodi strani partner ulaže 300 miliona, od čega polovinu u vidu kamatonosnog zajma.

S druge strane, Srbija ulaže zemljište od 100 hektara, ima obavezu raščišćavanja celog područja i obavezu izgradnje infrastrukture.

Međutim, precizna finansijska procena posla za sada nije moguća jer detalji ulaganja arapskog investitora nisu poznati. Poslovni plan je proglašen poslovnom tajnom preduzeća Beograd na vodi, u kom arapski investitor ima 68 odsto vlasništva, a država Srbija 32 posto.

Istraživanje Insajdera pokazalo je, između ostalog, i to da je projekat Beograd na vodi, iako proglašen za projekat od nacionalnog značaja, zapravo komercijalni projekat.

Otkriveno je i da je prema ugovoru države Srbije i arapskog investitora firma Beograd na vodi, u kojoj arapska firma ima većinsko, a država manjinsko vlasništvo, ima mogućnost da nakon renoviranja dobije pravo upravljanja hiljadama kvadrata na ekskluzivnim lokacijama bez ikakve naknade.

Takođe smo otkrili i da garancije za ovako važan projekat na Balkanu nisu proveravane.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime