Insajder, b92, Prva, N1 nisu pušteni na događaj u Ruski dom

1
918

ruskidom.rsČetiri medijske kuće, Insajder, b92, Prva, N1, nisu puštene na događaj u Ruski dom kojem između ostalih prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na zahtev novinara da nam objasne zbog čega su pojedini mediji diskiminisani iako srpski zakon izričito brani diskriminaciju medija, ataše za štampu ambasade Rusije Jurij Pičudin rekao je „da su ograničeni kapaciteti u Ruskom domu i da su pozvani samo mediji koji su već izveštavali o izgradnji hrama Svetog Save“.

Na pitanje novinara Insajdera kako je moguće da ne puste ni televizije sa nacionalnom frekvencijom koje su izveštavale o gradnji hrama, ataše za štampu je ponovio da su kapaciteti ograničeni i da je “tako kako je“.

Zamoljen da objasni kako je moguće da su pojedini mediji diskriminisani imajući u vidu da predsednik Srbije i šef diplomatije Srbije nisu došli u Ruski dom u privatnu posetu, Pičudin je rekao da je pozivnice slao NIS, a da je on bio do kasno sinoć na poslu i da nije dobio dodatni zahtev ni od jednog medija kojima poziv nije upućen.

Kako nam je objašnjeno, akreditacije smo juče mogli da pošaljemo do tri sata, a novinari su o događaju obavešteni iz agencijske najave koja u sve redakcije stiže u četiri.

Ekipe RTS-a i FoNeta na licu mesta rekli su nam da su njih pustili na događaj i bez akreditacije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije želeo da komentariše to što pojedini mediji nisu pušteni da prisustvuju događaju, kojem prisustvuju sprski zvaničnici. Nije se ni osvrnuo na konstataciju da srpski zakon brani diskriminaciju medija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je izjave za novinare po završetku događaja ispred zgrade Ruskog Doma i tom prilikom je rekao da smatra da je trebalo svima da bude omogućeno da uđu i prisustvuju događaju. Na konstataciju da srpski zakon brani diskriminaciju medija, Nikolić je rekao da on nije organizovao taj događaj, kao i da je siguran da će u odbranu prava medija stati novinarska udruženja.

Da Vas podsetimo:  SRBI PRED BLAGODETIMA FAŠIZMA I VELEIZDAJE

U Zakonu o javnom informisanju Republike Srbije jasno se navodi:

„Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

Insajder.net

1 KOMENTAR

  1. Pa, verujem u verodosojost obrazloženja gospodina Jurija Pičudina. Da je drugačije, ni Tomislavu Nikoliću (NATO poslušnik, lažni patriota,lažni Rusofil, lažni vernik, osnivač i sledbenik SNS sekte ) na tom skupu ne bi bilo mesto.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime