Insajder: Detalji krivične prijave protiv radnika Centra za socijalni rad u Vršcu i svi propusti direktorke i troje zaposlenih

0
52
U prijemnom listu Centra za socijalni rad u Vršcu koji je popunjavan 5. maja, nakon što je Suzana Budimirović prijavila supruga Marka Budimirovića za porodično nasilje, njihova dvoipogodišnja ćerka nije ni bila zavedena kao član domaćinstva. Dete se tako nije našlo ni pod „obradom“ Centra, iako je propisano da radnici Centra u prijemnom listu, pored ostalih podataka obavezno upišu i podatke o članovima porodice, navedeno je u krivičnoj prijavi koju je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku podneo protiv v.d. direktora Centra za socijalni rad u Vršcu i troje zaposlenih u Centru.
Facebook

Oni, kako je navedeno u krivičnoj prijavi u koju je „Insajder“ imao uvid, nisu preduzeli radnje i aktivnosti u pružanju zaštite od nasilja u porodicu za dvoipogodišnju devojčicu, koju je 4. oktobra udavio otac Marko Budimirović, a koji se nakon zločina ubio. Time, kako je navedeno u prijavi postoje osnovi sumnje da su počinili krivično delo nesavestan rad u službi.

Troje zaposlenih u Centru su socijalni radnik, supervizor i pravnik Centra, koji su bili angažovani na ovom slučaju od 30. aprila kada je majka devojčice policiji prijavila supruga za nasilje u porodici.

Od tada, kako je Insajder ranije objavio nijedna od državnih institucija nije u fokus rada uzela bezbednost deteta.

Vlada Vojvodine, zgrada. Foto: Schroeder at sr.wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Inspekcija koju je Pokrajinski sekretarijat uputio u Centar za socijalni rad u Vršcu nakon zločina ocenila je da dete nije bilo tretirano kao moguća žrtva, iako je Centar dužan da postupa po obaveznoj instrukciji Ministarstva za socijalnu politiku iz 2019. godine koja glasi: „Deca koja prisustvuju porodičnom nasilju se uvek i bez izuzetaka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja“.

Krivična prijava otkriva da je Centar započeo procenu zaštite majke 5. maja, koja je završena pet dana kasnije, dok je početna procena za dete kao neposrednu žrtvu izostala.

Da Vas podsetimo:  Vandalizam u Beogradu: Oštećen mural patrijarha Pavla

Propust je takođe napravljen i nakon što je Osnovni sud u Vršcu 3. juna Marku Budimiroviću izrekao meru zabrane prilaza supruzi na manje od 300 metara kao i zabranu uznemiravanja, i to u trajanju od godinu dana.

„Nakon donošenja presude kojom se određuju mere zaštite od nasilja u porodici u skladu sa Porodičnim zakonom, nije sačinjen plan mera za žrtvu nasilja kojim bi se pružila podrška i pratilo poštovanje izrečenih mera zaštite“, navodi se u krivičnoj prijavi.

U prijavi se navodi i da je Centar, uprkos procenjenom visokom riziku od nasilja, vođen kao redovan postupak.

Zbog svih propusta, kako se navodi u prijavi, Pokrajinski sekretarijat predlaže Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu da protiv prijavljenih preduzme procesne radnje i mere i pred nadležnim sudom podigne optužnicu.

Kao dokazi za krivičnu prijavu predloženi su Zapisnik o inspekcijskom nadzoru, zatim izveštaj savetnice za socijalnu zaštitu Pokrajinskog zavoda kao i uvid u praćenje kontakta i rada na slučaju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime