Insajder istraživanje: Generalštab – od sanacije, preko rušenja do spomenika Stefanu Nemanji

0
973

Za sanaciju dela zgrade Generalštaba u centru Beograda država je pre dve godine platila 78 miliona dinara. Pre sedam meseci odlučeno je da se deo ove zgrade sruši za 180 miliona dinara. Ovo su pre dva meseca otkrili novinari redakcije Insajder. Od tada do danas nema jasnog objašnjenja zašto se deo zgrade odmah nije srušio već se u njegov deo ulagalo. Istovremeno, juče je javnost obaveštena da je doneta Odluka da se na mestu na kome se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine, podigne spomenički kompleks Stefanu Nemanji.

Foto Srđan IlićNa osnovu dokumentacije do koje su došli novinari Insajdera, razlog za rušenje dela zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda je to što zgrada nije stabilna i renoviraranje bi državu koštalo više od rušenja.

Prilikom donošenja ovakve odluke, Vlada se, između ostalog, pozvala na ocenu stručnjaka nezavinskog Instituta za ispitivanje materijala Srbije (IMS) da zgrada nije u stabilnom stanju.

Međutim, novinari Insajdera došli su do internog dokumenta Vojnograđevinskog centra u kome stručnjaci Vojske upravo navode, pozivajući se na isto mišljenje Instituta IMS, da je zgrada stabilna i da se ne mora rušiti.

Vojni stručnjaci smatraju i da u mišljenju Institutu IMS-a nije navedeno, kako Vlada tvrdi da je zgrada privremeno stabilna, već samo da je stabilna.

Pored toga, oni dodaju i „da realizacija Zaključka Vlade, odnosno rušenje može dovesti do prouzrokovanja štete po budžet Republike Srbije“, jer je u deo zgrade pre dve godine uloženo 78 miliona dinara o čemu je Insajder već pisao.

U dokumentu koji su potpisali Vojni stručnjaci, koji je nazvan „Upozorenje“ navodi se i sledeće:

„Napominjemo i da je premet objekat, kao pogođen, rastrešen, delimično srušen i strukturno devastiran, bio u stanju ravnoteže 16 proteklih godina, bez ijedne incidentne situacije“

Da Vas podsetimo:  DRŽAVA JE KRIVA ZA OTUĐENjE DETETA!

Nakon ovog mišljenja vojnih stručnjaka i po svemu sudeći različitih tumačenja izveštaja IMS-a, unutar Vojske formirana je radna grupa čiji je zadatak bio da sagleda svu dokumentaciju i da konačno mišljenje o Zaključku Vlade i daljem postupanju sa zgradom Generalštaba.

Na osnovu izveštaja u koji je Insajder imao uvid, radna grupa ustanovila je ipak da su u Zaključku Vlade tačno citirani delovi mišljenja IMS-a i da je zgrada stabilna ali samo privremeno.

U ovom izveštaju je tako potvrđen zaključak Vlade odnosno odluka da deo zgrade Generalštaba treba biti srušen, dovodeći tako u pitanje mišljenje stručnjaka Vojske da je zgrada stabilna.

Pre dva meseca, ministar odbrane Zorana Đorđević je odgovarajući na pitanje Insajdera da li je tačno da su pojedini stručnjaci Vojske tvrdili da zgrada ne mora da bude srušena, rekao da su to stručnjaci iz infrastrukture i da „svako ima pravo na svoje mišljenje

„On da je stručnjak, on bi radio u Institutu IMS, a ne u Upravi za infrastrukturu. Infrastruktura je organizaciona jedinica u okviru Sektora za materijalne resurse, Sektor je u okviru Ministarstva odbrane, a Ministarstvo je deo Vlade. Mi smo se obratili državnim institucijama i oni su nas uputili na IMS. IMS je uradio to i rekao nam je ovo što sam ja vama rekao“, zaključio je Đorđević.

Kako Ministar odbrane tvrdi jedno, a inženjeri u Vojsci Srbije drugo, novinari redakcije Insajder zatražili su od Instituta IMS studiju ocene stanja konstrukcije oštećenih zgrada A i B Generalštaba Vojke Srbije.

U Institutu međutim navode da nam mišljenje ne mogu dostaviti bez odobrenja Ministarstva odbrane.

„Institut nema prava da rezultate ispitivanja ili sadržinu nalaza i mišljenja iznosi trećoj strani bez saglasnosti naručioca koji je u ovom slučaju Ministarstvo odbrane… Na osnovu svega napred navedenog obaveštavamo da ne možemo udovoljiti Vašem zahtevu za uvid u navedena dokumenta, koja imaju status službene tajne, kao i da svoj zahtev eventualno uputite Ministarstvu odbrane Republike Srbije“.

Da Vas podsetimo:  Koliko se zapravo zloupotrebljavaju podaci o ličnosti koje ostavite u nekoj državnoj instituciji, privatnoj kompaniji, pa čak i zdravstvenom kartonu

Sudeći po tome da je Vlada pre više od sedam meseci donela odluku da zgrada treba da se ruši, a da do danas nisu započeti nikakvi radovi, ostaje nejasno koliko je zgrada Generalštaba zaista nebezbedna. Istovremeno, javnost je juče obaveštena da će na mestu Generalštaba biti izgrađen spomenik Stefanu Nemanji.

Mina Milanović

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime