Inspekcija trenira strogoću

0
538

Kada se desi neka nesreća, kada građani ili njihova imovina nastradaju i pretrpe štetu velikih razmera, uobičajeno je svuda u svetu da se postradalima pomogne. Svuda, osim u Čačku. Ili možda svuda osim u Čačku u ovom slučaju.

Foto: printscreen

A slučaj je požar u kome su izgoreli deo krova i stanovi u potkrovlju zgrade u Balkanskoj broj 7. Pisali smo o tome, pre nekoliko dana, u tekstu „Izgoreli i zaboravljeni„. Postradalima niko nije ponudio bilo kakvu pomoć.

U ovom slučaju, kako se stvari odvijaju, postradali nisu samo vlasnici stanova u potkrovlju. Krov je zajednička imovina, ali i obaveza svih stanara. Ta obaveza, kako se može zaključiti po rešenju građevinske inspektorke je popravka izgorelog krova o trošku svih stanara, a ako oni to ne urade u roku od 15 dana, sledi prinuda.

Ako zanemarimo ljudsku stranu odnosa prema postradalima, humanost i solidarnost, koje građevinski inspektor i onaj ko mu je dao nalog za ovakvo postupanje ne moraju da poseduju, ostaje pitanje na kome inspektor insistira – Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, član 128. stavovi 1. i 2.

To beše onaj član Zakona kojim je propisano da je u vršenju inspekcijskog nadzora građevinski inspektor dužan da rešenjem naredi stambenoj jedinici hitno izvođenje radova i preduzimanje drugih mera čijim neizvršenjem bi mogle da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti.

Čudo jedno kako se nijedan građevinski inspektor u proteklih 30 godina nije setio da postupi po ovom članu zakona. Čudo jedno kako se i ovaj postupajući inspektor, ili neki njen kolega, ili šef, ili načelnik nadležne inspekcijske službe nisu setili prošle godine da pre početka grejne sezone postupe po ovom članu zakona.

Da Vas podsetimo:  „Zabranjeno pisanje ćirilicom“: Srbinu iz Mostara vraćeno pismo

Da stambenim jedinicama koje imaju dimnjake, narede hitno čišćenje tih odžaka, da izvrše kontrolu izvršenja te naredbe i da stambenim jedinicama koje nisu izvršile čišćenje dimnjaka zabrane korišćenje dok se čišćenje ne obavi. Tako bi se izbegle moguće štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu i imovinu.

Tako bi se izbeglo ono što se dogodilo 13. januara  u potkrovlju zgrade u Balkanskoj 7.

Ili je možda u pravu prinudni upravnik zgrade koji kaže da u stanu broj 21, u kome je krenuo požar u odžaku koji po vertikali prolazi kroz taj stan, „već šest meseci NIKO ne stanuje, pa nije imao ko da spreči dalje širenje požara“.

Po tome ispada da nije kriv upravnik zgrade koji po opisu svojih obaveza organizuje radove hitnih intervencija, organizuje izvođenje radova na zajedničkim delovima zgrade za redovnu upotrebu zgrade u skladu sa usvojenim programom održavanja i kontroliše da li se ovi radovi izvode, obezbeđuje izvršenje radova na hitnim intervencijama … nije kriva inspekcija koja nije blagovremeno postupala po zakonu, nije kriv onaj ko je ložio vatru jedini u zgradi i vertikali od prizemlja do potkrovlja a da dimnjak nije očišćen.

Ispada da je KRIV onaj NIKO što već šest meseci ne stanuje u stanu 21, ili vlasnik stana koji drži prazan stan br. 21, pa sad nije imao ko da spreči dalje širenje požara. Ispada da je Srbija zemlja apsurda.

A da je bilo ko uradio svoj posao u proteklih 30 godina od kada je zgrada sazidana, ili makar u prošloj godini, sada građevinska inspektorka ne bi pisala preteća rešenja stanarima. Niti bi izdavala naredbe i pretila prinudnim izvršenjem, jer za tu vrstu prinude u budžetu grada Čačka nema predviđenih para.

Da Vas podsetimo:  Veran Matić – Bezbednost novinara sve važnija tema

Ako već nema ljudskosti, humanosti i solidarnosti pod krovom gradske uprave, manite se pretnje praznim pištoljem.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime