Integracija bez otpora

0
900

kosovska-mitrovica-barikade-uklanjanje-foto-tanjug-369x250Barikada koja je tri godine delila srpski i albanski deo Kosovske Mitrovice, je uklonjena pomoću teške tehnike, prebačene iz centralne Srbije. Lokalna policija i KFOR posmatrali su akcije Srba, nikakvi incidenti nisu fiksirani. Mnogi srpski mediji su predstavili dati događaj kao «dobrovoljnu» demontažu, što, kako pokazuju odazivi neposredno sa mesta događaja, uopšte ne odgovara istini.

Dovoljno je setiti se da od samog trenutka pojave barikade kao reakcije na pokušaje da se sever pokrajine integriše u sistem takozvanog nezavisnog Kosova, evropski činovnici svih boja obrušili su se na lokalne Srbe sa kritikom zbog, tobože, ograničavanja slobode kretanja, za koju primere češće vidimo u delu Kosova koji se nalazi pod kontrolom Prištine. Navešćemo jedan citat iz izlaganja predstavnice nevladine nemačke organizacije 2013. godine: ”Demontaža barikade bila bi pozitivan signal nemačkom parlamentu i javnosti, kako bi oni podržali određivanje datuma Srbiji za početak pregovora sa EU”.

Željeni datum je dobijen, ali pritisak po kosovskom pitanju na Beograd očigledno se nastavlja. Svoje mišljenje povodom naručilaca demontaže barikade izneo je Milan Jezdić, glavni urednik internet-izdanja Srbi na okup sa severa Kosova:

– Nova vlada nam je to uradila. Neki kažu da je to verovatno jedan od dogovora zadnje posete Aleksandra Vučića Angeli Merkel, da je ovo jedan od koraka u tom takozvanom napretku između Beograda i Prištine u tim pregovorima. To je jasno. To su uradili u toku noći da se ne bi narod okupio.

Interesantno zapažanje dao je danas na svojoj stranici u društenim mrežama stanovnik Kosovske Mitrovice, analitičar Marko Jakšić: barikadu su uklonili 18. juna, na isti dan kada su tačno pre 15 godina poslednji jugoslovenski vojnici i policajci napustili Kosovo i Metohiju u skladu sa rezolucijom 1244… Čudna igra sa simboličnom barikadom, u simboličnom danu.

Da Vas podsetimo:  Marko Vidojković posle novih napada režimskih medija i pretnji smrću: Bilo bi veliko slavlje da se meni ili Kulačinu nešto dogodi

– Ona jeste simbol otpora jer normalna je stvar da barikada ništa nije mogla da spreči u fizičkom smislu — kaže Milan Jezdić, – ali je cinizam u tome što su Srbi sami sklonili barikadu, ne narod nego ovi Srbi koji su dovedeni na vlast. To je strašno. To je jedan poraz.

Timur Blohin

Glas Rusije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime