Intervju Tibor Varadi: Treba razlikovati dijalog od psovanja

2
633
Nema sumnje da svaki pojedinac ima pravo da iskaže svoje mišljenje. No, pri tome bi trebalo da razlikujemo dijalog od psovanja. Mislim da je psovati Akademiju i druge vrlo komotno. Mnogo je jednostavnije nekome opsovati mater nego učiniti nešto stvarno za Kosovo, kaže za Novi magazin akademik Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava, i ističe da se u svakoj državi na svetu Ustav može kritikovati i da javno iznošenje mišljenja da Ustav nije ostvaren nije kršenje Ustava

Iako je često tokom svoje bogate pravničke karijere bio u prilici “da stvara istoriju”, kao u momentu kada je bio zaslužan što Srbija ne mora da plaća ratnu odštetu za genocid u Srebrenici, akademik Tibor Varadi se poslednjih godina bavi književnošću, koju je u mladim danima morao da “odloži” na određeno vreme, do penzije, i piše o ljudima koji su zbog istorije trpeli.

Za njega svakako možemo reći da je ispunio onu Ernesta Sabata, a na koju je ukazivao Alber Kami, da “čovek ne može da se stavi na stranu onih koji stvaraju istoriju već u službu onih što zbog nje trpe”. Ima i ona Sabatova iz knjige “Pre kraja” da “pisac mora biti nepotkupljivi svedok svog vremena, sa hrabrošću da kaže istinu, da ustane protiv zvaničnika koji, zaslepljeni svojim interesima, gube iz vida svetlost ljudske ličnosti”.

U ovoj vladi, koja je upravo obeležila prvih 100 dana rada, postoji ministarstvo, između ostalog, i za dijalog. Treba li dijalog da ima takvu institucionalnu formu?

To je stvarno zanimljivo pitanje. Ja apsolutno jesam za dijalog. Dijalog se po pravilu formira spontano. Mi već duže vremena nemamo dijalog. Formirati državni organ za dijalog pomalo je neobično, atipično. Može li to da podstakne nešto što u ovom času ne postoji, otvoreno je pitanje. Ako bi se podstaklo, onda bi to trebalo dalje da se proširi i da stane na sopstvene noge jer dijalog bi trebalo uvek da bude dijalog društva. Ima li smisla jedna takva inicijativa u vreme kad je dijalog praktično odsutan, sačekao bih sa ocenom. Videćemo u budućnosti hoće li biti rezultata, ali, da ponovim, nema nikakve sumnje da je dijalog potreban. To ne važi samo za Srbiju već i za mnoge druge države u kojima imamo zaista nezdravu polarizaciju mišljenja. Istina postaje ono sa čim se suprotna strana ne slaže. U Mađarskoj imamo opoziciju Orbanu i oni imaju vrednih ideja, ali se sve više koncentrišu na to da je istina ono što je suprotno Orbanu. A to je ipak uže od istine. Bilo bi svakako korisno ako bismo umesto polarizacije imali stvaran dijalog. Da li je to u skorašnje vreme realno, treba tek da vidimo.

Da Vas podsetimo:  Komentar: Sklonite decu

Razgovarala: Gordana Nonin

Izvor: Novi magazin

2 KOMENTARA

  1. g-din Tibor Varadi je trebalo bolje da se usredsredi na postavljeno pitanje medjunarodnom sudu. SADA se opet javlja verovatno da jos bolje ZAMUTI. Mada, on je ima pomagaca u postavljanju pitanja medjunarodnom sudu. To je bio Jeremic, nas ,,cuveni,, ministar spoljnih poslova. BAS su se njih dvojica proslavili sa postavljenim pitanjem. Jedan je postao ,,nenadano,, akademik SANU a drugi visoki sluzbenik pri UN. Gle, neko je cenio njihovo glupo pitanje. Vazno je da se ostvari ,, sto gore Srbima to je njima (Zapadu) bolje,,.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime